Készül a Napsugár fiúk - Villáminterjú Szirtes Tamással

A Madách Színház december 8-án mutatja be Neil Simon: Napsugárfiúk című darabját. Erről mesélt a rendező Szirtes Tamás.

napsugarfiuk

Szirtes Tamás: Október közepén kezdtük a próbákat és december nyolcadikán lesz a bemutató. Remélem, hogy elégséges idő lesz ez rá, egy remek szereposztást sikerült összehozni, hiszen két kiváló színész játsza a főszerepet.

Ön már rendezte máshol is ezt a darabot...

Szirtes Tamás: Igen, 1974-ben rendeztem Feleki Kamillal és Balázs Samuval a főszerepben. Ez egy legendás előadás volt, mind a mai napig emlékezetes. Annak idején is nagyon szerettem, 160 előadás ment le a Madách Kamaraszínházban, Nekem személyes emlékem, hogy ez az előadás alapozta meg Feleki Kamillal a barátságunkat.

Most, - jó néhány év elteltével - másképpen látja már ezt a darabot?

Szirtes Tamás: Igen, nagyon sok mindent, nagyon másképp látok benne. Ez a darab örök mondanivalóval bír a színházról, a színházi szakmáról, magáról a színészetről, ugyanakkor nagyon szépen beszél, az öregedésről, az elmúlásról, az egymásra utaltságról. Szóval a hangsúlyok az elmúlt időszakban áttevődtek bennem is.

Jelent-e egy színésznek valami mást, ha színészt alakít?

Szirtes Tamás: Gondolom, nagyon jelentős tudással bír egy színész arról, milyen a színészi lélek. Mindenképpen egy kis önvizsgálatot, s mivel, itt egy ironikus vígjátékról van szó, kell hozzá önirónia is, hogy önmagát kicsit kívülről nézze, és talán ki is nevesse.

Tekinthető ez egyfajta jutalomjátéknak?

Szirtes Tamás: Mindenképpen. Ez mind a két színész számára az, és ez emellett két parádés szerep. Neil Simon ragyogó szerepeket tudott írni, de azokat a szerepeket meg is kell tudni szólaltatni. Akik ez meg tudják tenni, a szakmának virtuózai kell, hogy legyenek.. Azért is jutott nekem eszembe, hogy amikor színre viszem ezt a darabot, ők erre ideális páros, - hisz két hallatlanul felkészült művészről van szó - és biztos vagyok benne, a kedvező fogadtatás sem marad el.

Tölgyesi Tibor interjúja

Tartalmi partner: Magyar Teátrum

süti beállítások módosítása