A szituáció logikája - Workshop Edward Bond színházelméletéről

Az InSite Drama februárban és márciusban két egynapos műhelymunkát tart a Krétakör bázisán, ahol Edward Bond színházelméletét a darabjai kapcsán, gyakorlatban vizsgálják a résztvevőkkel.

Az InSite Drama felhívása:

Edward Bond, a kortárs drámairodalom egyik meghatározó alakja több mint ötven színdarabot írt. Színházelméleti írásaiban új stratégiákat, új játékmódot kínál azért, hogy lehetővé tegye a nézőknek azt, hogy az ember társadalmi lényként láthassa, érthesse meg önmagát. Ugyanis Bond szerint, a görögök eredetileg ezért hozták létre a színházat. Az InSite Drama két próbanapján, Bond elsőként bemutatott és utoljára bemutatott drámájának jeleneteivel kísérletezünk, hogy a gyakorlatot összekapcsoljuk az elmélettel, és egy újfajta színházi gondolkodás lehetőségeivel ismerkedjünk.

A műhelymunkát Bethlenfalvy Ádám vezeti.


Edward Bondról

Bethlenfalvy Ádám a Big Brum Theatre in Education Company-nál, színészként ismerkedett meg mélyebben Bond színházelméletével, ahol a szerző aktív szerepet vállal a társulatnak írt darabok próbáin. Ádám, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ munkatársaként rendezőként és fordítóként is dolgozott Bond darabjain. Jelenleg Bond színházának drámapedagógiai adaptálásról írja doktoriját a Birmingham City Universityn.

"Az InSite Drama-t elsősorban nemzetközi színházi és drámapedagógiai projektek megvalósítására hoztuk létre. Meglátásunk szerint napjaink gazdasági válságának hátterében valójában kultúráink krízise áll, ami kihatással van mind értékrendünkre, mind világlátásunkra, mind a közösségi és társadalmi elköteleződésünkre is. Hiszünk abban, hogy a dráma hatékony eszköz, aminek segítségével az elköteleződés erősítésén keresztül vizsgálhatjuk ezt a folyamatot, és hatással lehetünk rá – nem csak Magyarországon, hanem Európa vagy a világ bármely kultúrájában is" - mondja Bethlenfalvy Ádám.

kint_vagyunk_a_vizbol

A két darabról

Kinn vagyunk a vízből (Saved) – A darab 1965-ös bemutatója alaposan felkavarta az angol színházi életet. Olyan módon mutatta be a fiatalok céltalan életét és az erőszak látható és rejtett megnyilvánulásait, amely nagy hatással volt a drámairodalom későbbi alakulására, az angol színházi cenzúra eltörlését is összekapcsolják vele. Bond maga azt mondja a műről: "szinte felelőtlenül optimista”. A darab az Edward Bond: A pápa lakodalma (Európa Kiadó: 1976) c. kötetben olvasható magyarul.

Az él (The Edge) – Bond 2012-ben bemutatott darabja, a Big Brumnak írt művek közül a kilencedik. A dráma egy  olyan fiatal helyzetét járja körül, aki otthonról a világ túlfelére próbál menekülni. Az él Bond a legfrissebb darabja, amelyet színházi neveléssel foglalkozó társulatoknak írt. Az általa használt konvenciók, stratégiák jól láthatóan megjelennek ebben a műben. A darab még nem jelent meg magyar fordításban, a műhelymunkára regisztrálók elektronikus példányt kapnak belőle.

edge

www.insite-drama.eu

A szituáció logikája

Gyakorlatközpontú bevezető Edward Bond színházelméletébe, két darabjának próbáin keresztül

Február 17, vasárnap, 10-16 óráig – Kinn vagyunk a vízből

Március 10, vasárnap, 10-16 óráig – Az él

Helyszín: Krétakör Bázis, 1093, Budapest, Gönczy Pál u. 2. II./5.

Színházi munka iránt elkötelezett emberek részvételét várjuk!

Részvételi díj: alkalmanként 500 forint, a jelképes összeg a program anyagköltségét fedezi.

A részvevők száma korlátozott (20 fő), regisztrálni a bethlenfalvy@insite-drama.eu címen lehet, név, társulat/műhely/szakmai tapasztalat megadásával.

süti beállítások módosítása