Filmtörténeti élménypark létesül Ózdon - Színházi díszleteket is kiállítanak

A magyar és a kelet-európai filmtörténetet bemutató, Ózdon létesülő Nemzeti Filmtörténeti Élménypark megvalósítására 927,4 millió forint áll a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetet rendelkezésre - derül ki a Magyar Közlönyben közzétett rendeletből.

A projekt keretében felújítják az ózdi ipari park területén lévő Fúvógépházat. A csaknem 2800 négyzetméteres épületben "egyedülálló, a legkorszerűbb technikai megoldásokat alkalmazó interaktív kiállítás" révén nyílik majd lehetőség a magyar és a kelet-európai filmtörténet bemutatására.

 

manda ozd

Fotó: Vajda Milán, MTI


Az Ózd, Digitális város című fejlesztési program ismertetője szerint a kiállításon életre kelnek a filmművészeti alkotások, a legendás szereplők és helyszínek. Digitálisan elérhetővé teszik a MaNDA díszlet-, plakát- és jelmezterv-gyűjteményét. A látogatók rekonstruált díszletek között okostelefonokkal és digitális kamerákkal elkészíthetik saját kisfilmjüket, és a helyszínen alkalmuk lesz azok digitális feldolgozására is. A csarnokteremben havonta más-más filmekhez és színházi előadásokhoz kapcsolódó díszleteket állítanak ki.


Lesznek filmvetítések, de az érdeklődők megtekinthetnek, és ki is próbálhatnak működő régi vetítőgépeket, kamerákat és műtermi berendezéseket. A csarnoktérben különböző filmrészletek jelennek majd meg, valamint 3D-ben vizuálisan alakok, tárgyak és díszletek. Sajátos klímaberendezések alkalmazásával biztosítják a történetekhez kapcsolódó időjárási körülményeket: az univerzális esőztető berendezések ködöt, párát, szemerkélő esőt, a légbefúvó berendezések a tavaszi szellőt vagy épp viharos széllökéseket szimulálnak majd - olvasható az ismertetőben.


Az élménypark egyéni látogatók, valamint csoportok fogadására is alkalmas lesz, tartalma pedig a magyar mellett a visegrádi országok nyelvein és angol nyelven lesz elérhető - olvasható a kormányrendeletben.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása