Olasz és német táncos is csatlakozott a Győri Baletthez

37. évadát kezdi a Győri Balett, a társulat a 2015-2016-os évadban a megyeszékhelyen mintegy negyven előadást tervez, emellett Olaszországban és Németországban is fellépnek majd. Ezt mondta a társulat igazgatója a pénteken tartott évadnyitó társulati ülésen a Győri Nemzeti Színházban.

 

Kiss János kifejtette: a társulat 32 táncosával nyár végén már elkezdődött az Egyensúly című, kétszer egyfelvonásos, ősszel bemutatandó balett próbája. A darab első részének Az est, második részének A terem címet adta. Mindkettő arról szól, hogyan találhatja meg az ember az egyensúlyt testi és lelki értelemben.

 

Gyori Balett

 

Hozzátette: gyermekdarabbal is készülnek, Lázár Ervin Kossuth-díjas magyar író, meseíró születésének nyolcvanadik, halálának tizedik évfordulója alkalmából a Szegény Dzsoni és Árnika című gyermekregény átiratát tervezik bemutatni a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban. Az igazgató elmondta, hogy a premier időpontját még nem tűzték ki, jelenleg a darab előkészületeinél, a gyermekregény átiratánál tartanak.

 

Műsoron marad a Szentivánéji álom, a Bolero és a Carmina Burana, valamint a Ne bánts! című darabok. Ez utóbbi a családon belüli erőszakról szól.

Nyáron két új táncos csatlakozott a társulathoz: Luigi Iannone Olaszországból, Thierry Jaquement pedig a Zürichi Akadémiáról érkezett.

 

Kiss János a személyi változásokról szólva bejelentette: a megújulás jegyében augusztus 1-jétől Velekei László művészeti asszisztenst művészeti vezetővé léptette elő. Mint fogalmazott: szeretné, hogy a társulat ne lustuljon el és ne elégedjen meg azzal, amit idáig elért, hanem fejlődjön tovább és erősítse pozícióját, a Győri Balett nevét.

 

Az igazgató elmondta azt is, hogy 2016-ban, január közepén Olaszországban a Generációk című, két egyfelvonásos darabot mutatják be, egy hónappal később Németországban pedig a Generációk mellett a Szentivánéji álom című darabot is előadják.

 

Rózsavölgyi László, a győri önkormányzat oktatási, kulturális, sport és turisztikai bizottságának elnöke köszöntőjében a város bizalmáról és töretlen támogatásáról biztosította a társulatot.

 

süti beállítások módosítása