Az Operettben A Virágot Algernonnak musical Kerényi Miklós Mátéval

November 20-án az Operettszínház Raktárszínházában bemutatják a Virágot Agernonnak című darabot. A Daniel Keyes regénye alapján készült film musical adaptációját Somogyi Szilárd rendezi, Charlie Gordont Kerényi Miklós Máté alakítja.

A történet a szellemileg visszamaradt 32 éves Charlie Gordonról szól, aki egy pékségben dolgozik, és bár szellemileg egy kisiskolás gyerek szintjén van, mégis hatalmas szeretettel és életőrömmel fordul a világ felé. Egyetlen bánata, hogy nem okos, így lelkesen vállalja el, hogy részt vegyen egy orvos csoport kísérletében. Charlie intelligencia-hányadosa a kísérlet során többszörösére nő, nem csak a "normális" átlagemberek szintjét éri el, de túlszárnyalja azokét az orvosokét is, akik számára ő eddig csak egy kísérleti alany volt - csakúgy, mint barátja, a szintén kísérleti alany Algernon, az egér...

 

algernon03

 

Lőrinczy György a Budapesti Operettszínház főigazgatója a darab kapcsán rendezett sajtótájékoztatón arra emlékeztetett, hogy ez a premier a Kerényi Miklós Gábor által indított sorozatnak nagyon jó példája: zenés színházban lehet és kell is értéket közvetíteni, érdekes történetekről mesélni.

"A Virágot Algernonnak kamaszkorom kedvenc regénye volt, az első olyan könyv, melyet egy nap alatt kiolvastam. Témája sokáig tabunak számított. Hálás vagyok Lőrinczy Attilának, hogy felfedezte a darabot és ezáltal egy eddig elképzelhetetlen álmom válhat valóra: bemutatjuk a Raktárszínházban, itt, a mű szempontjából is tökéletes intim térben. " – mondta Lőrinczy György majd az előadás rendezője, Somogyi Szilárd vette át a szót és elárulta, az 1978-as londoni ősbemutatón az a Michael Crawford játszotta az Algernon főszerepét, aki az Operaház Fantomja címszerepét is alakította később.

 

algernon02


"A Broadwayn és a West Enden mégsem tudott bizonyítani a musical, mert vélhetően nem vették észre az alkotók, hogy ez egy intim történet. Olyan dolgokról mesél, amellyel az ember találkozik nap, mint nap, de nem hajlandó tudomást venni róla. Hol van a határ az erkölcs és a morál között, az orvosok mit engedehetnek maguknak és mit nem? - az előadás erről is szól. " – hangsúlyozta Somogyi Szilárd, aki a színház művészeti vezetőjének, a gyógypedagógiai végzettségű Kerényi Miklós Gábornak köszönte meg a rengeteg segítséget és szakértelmet a próbák során.

 

 

"A Gyógypedagógia Tanárképző Főiskolán, értelmi fogyatékosok oktatása és nevelése, pszichopedagógia és logopédia szakon végeztem. Illyésné dr. Kozmutza Flóra volt az egyik vezető tanárom, bizony róla írta József Attila: 'Flóra, csináljunk gyereket, hadd vessen cigánykereket.' A költő pszichológusa és terapetuája volt, vele készítette azokat a Rorschach-teszteket, melyeket itt is alkalmazunk majd. Az a Mérei Ferenc is oktatóm volt, aki a pszicho- és szociodrámának bevezetője és egyben a világ egyik legnagyobb kutatója volt. Magyarországon az Agernon alapműnek számít és nemcsak a pedagógusok között. Flóra néni mondta anno: amikor sérültekről beszélünk nem szabad elfelejteni, hogy versenyt futunk mindannyian a fogantatáskor, és a végén derül csak ki, hogy kiből lesz ember. Csak néhányan érnek célba, de akkor is világbajnokokról beszélünk. Akik ebben az őrült harcban valahol sérülnek, ugyanúgy nyertesek, a világbajnok csapat tagjai. Nagyon fontos üzenetet kaptam a tanítómtól: az ember ott kezdődik, hogy létezik és ez a létezés magában olyan érték, hogy ha nem fogadjuk el bármilyen másság figyelembevétele miatt, akkor a saját emberségünket tagadjuk meg. Nem elégszer hívjuk fel a figyelmet arra, hogy ők, a sérült embertársaink a sikeres csapat tagjai. De mennyire kísérletezhetünk, meddig mehetünk el, hol vannak a korlátok, határok, van e erkölcsünk, szabadságunk, felelősségünk? - erről szól ez a darab, ezért is fontos a Virágot Algernonnak!" – fogalmazott Kerényi Miklós Gábor.

 

 algernon01

 

A darab koreográfusa Szakál Attila, zenei vezetője Balassa Krisztián, a díszlet Gyarmathy Ágnes, a jelmez Füzér Anni munkája. Galambos Attila pedig rendkívül szellemes korszerű dalszöveget fordított. A Virágot Algernonnak musicalben Kerényi Miklós Mátét, Gömöri András Mátét, Szabó P. Szilvesztert, Nádasi Veronikát, Auksz Évát, Földes Tamást, Pálfalvy Attilát, Kékkovács Marát, Németh Attilát, Sipos Imrét, és Tóth Bercellt láthatja a közönség, vendégművészként a sikeres fiatal színésznő Földes Eszter is bemutatkozhat.

 

Somogyi Szilárd rendező zárta a sajtótájékoztatót: "Tiszta és egyszerű előadást szeretnénk, melyben Charlie és Algernon labirintusa mindannyiunk életét szimbolizálja." – mondta.
A rendezvényről ezúttal csak az egerek hiányoznak – bár ők is igazoltan, hiszen még kiképzés alatt állnak.

 

 

Színház.hu/V.K.

 

süti beállítások módosítása