… és újjászület - Song-opera a MU-ban

A Kiss Judit Ágnes gyászrítusként meghatározott Bábocska c. szövegén alapuló előadás zenés színházi kísérlet a song-opera műfajának megteremtésére. A Trainingspot és a Dráma Szutra Zenekar együttműködésében készülő produkció január 9-én és 10-én 19 órakor látható a MU Színházban.


Az alkotók ajánlója:

 

Emberi létezésünk egyik legvigasztalanabb helyén, egy elfekvőben vagyunk: magatehetetlen testek várják a halált. Amikor egyikük távozik, ápolók jönnek, hogy áttegyék a félhalottakat egyik ágyról a másikra. Mintha önálló élet nélküli bábokat mozgatnának.


Egyikük- másikuk azonban a haldoklás külső burkán belül még intenzív belső életet él: lelki szemei előtt lét és nemlét közti átmenetben gazdag víziók jelennek meg, a szürke külső képek belső (hely)színekkel, színes-szélesvásznú mozival (opera-zenével) telítődnek. Titokban azt reméli, hogy nem is haldokló ő, hanem éppen szülő vagy születő, egy valódi "bábocska", aki új élet csíráját hordozza magában, egy olyan lélek, aki kérdést intézhet egy női természetű szentháromság Anyaistenéhez:

 

"Újra tudsz-e szülni engem?
Újra halhatatlanságra?"

 

trainingspot ujjaszulet kicsi jokutifruzsina

Fotó: Jókuti Fruzsina

 

Így válhat az elfekvő szülőszobává, a halál újjászületéssé az írónő nősorsokat, és egyben metafizikus létszinteket összegző tetralógiájának záró darabjában.


Az … és újjászület című produkció Kiss Judit Ágnes Bábocska című műve alapján készült, mely a József Attila-díjas költőnő Négyszög című kötetében jelent meg az Európa Kiadó gondozásában 2014-ben.

 

A gyászrítusként meghatározott szöveg egybekomponált zenés színházi kísérlet egy műfaj, az un. song- opera megteremtésére, a Trainingspot Társulat és a Dráma Szutra Zenekar együttműködésében.

 

A társulatról:

 

A Trainingspot Társulat 2007 őszén alakult Budapesten a színész-koreográfus Benkő Ágnes és a zeneszerző-rendező Pap Gábor irányításával. 
A társulatot olyan színházzal huzamosabb ideje foglalkozó személyek alkotják, akik számára alapelv a következetes és folyamatos kísérletezés, az alkotóművészet új kifejezésmódjainak keresése a mozgásművészet, a zene és a színház közös forrásvidékén, de érdeklődésük kiterjed a térspecifikus színházi formák, a képzőművészet és a performance világára is.

 

A MU Színház műsorán a 2015/2016-os évadban a bemutatón kívül a társulat szintén Kiss Judit Ágnes inspirálta Szület – szeret – hal c. előadása és Garaczi László Ovibrader c. szövegének adaptációja is szerepel.

 

trainingspot ujjaszulet kicsi2 jokutifruzsina

 Fotó: Jókuti Fruzsina

 

 

Trainingspot Társulat: … és újjászület
song – opera

 

Szereplők:

Benya Kata, Bocskai Virág, Boros Ádám, Buzási Fanni, Enghy Ábel, Fodor Katus,

Ivák Bence, Jobbágy Kata, Manyasz Erika, Németh Eszter, Pozsgai Zoltán Péter


Író: Kiss Judit Ágnes
Zeneszerző-rendező: Pap Gábor
Dramaturg: Németh Eszter
Munkatárs: Bagaméry Orsolya, Jókuti Fruzsina
Konzulens: Szent-Iványi Kinga
Tér: Holjencsik Anna Víta
Trénerek: Láposi Terka, Körömi Gábor
Közreműködik: a Dráma Szutra Zenekar

Támogatók: MU Színház, SÍN Kulturális Központ, Zöld Macska Diákpince, Vörösmarty Mihály Gimnázium

 

BEMUTATÓ
2016. január 9., 10. 19:00

 

 

süti beállítások módosítása