Mackóélet/mackóálom - Gyerekeknek szóló előadás az SZFE-n

Mackóélet/mackóálom címmel, kortárs költők gyerekverseinek felhasználásával készítettek előadást a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) IV. éves színművész-bábszínész osztályának hallgatói; a darab bemutatóját vasárnap tartják az Ódry Színpad Padlás játszóhelyén.

    szfev

 

Az 5-8 éves gyerekeknek szóló előadás a mackók világába kalauzolja el nézőit. Olyan problémákat, témákat vet fel, amelyek foglalkoztatják a 21. századi gyerekeket, és amelyekkel nap mint nap találkozhatnak. Az előadásban olyan költők verseit használják fel, mint Erdős Virág, Gimesi Dóra, Havasi Attila, Kántor Péter, Kiss Gabriella, Kiss Judit Ágnes, Kiss Ottó, Kollár Árpád, Kovács András Ferenc, Kukorelly Endre, Lackfi János, László Noémi, Mesterházi Mónika, Nagy Orsolya, Oravecz Imre, Ranschburg Jenő, Schein Gábor, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina és Varró Dániel - olvasható az SZFE közleményében.

    

Mint írják, fontosnak tartják, hogy a gyerekek játékos módon ismerkedjenek meg a kortárs magyar gyermekköltészettel. A játékosságot az előadáshoz kapcsolódó színházpedagógiai foglalkozás is biztosítja: a gyerekek amellett, hogy egy színházi előadás nézői, az események aktív résztvevőivé válnak. A mackók életét és történeteit időnként közös játék és kreatív feladatok egészítik ki, amelyekben a színházpedagógus mellett a színészek is részt vállalnak. Ez a foglalkozás segíti a gyerekek bevonódását a történetbe, illetve könnyebben feldolgozhatóvá teszi számukra az előadást és az előadásban felbukkanó témákat.
    

"Igyekszünk egy mai magyar óvodás és kisiskolás életének összes fontos állomását és aspektusát körbejárni, kezdve az olyan hétköznapi eseményeknél, mint a fogmosás, az öltözködés vagy a tömegközlekedésen való utazás, az óvodai és az iskolai mindennapok, egészen a komoly témákig, mint a családon belüli konfliktusok, a testvérlét, a gyerekszerelem, az összetartozás, a szülők válása vagy egy közeli hozzátartozó halála" - olvasható a produkció ismertetőjében.
    

A színpadi adaptáció Gimesi Dóra és Nagy Orsolya munkája. Az előadást Tengely Gábor rendezte, a színházpedagógus Végvári Viktória, a produkció zeneszerzője Rab Viki. Az előadás felépítése dinamikus, végigkísérik a gyerekek számára is ismerős ritmusjátékok. A színészek sokszor a cappella énekelnek, és saját maguk biztosítják a zenei háttéralapot, a ritmust is.
    

"A Mackóélet/mackóálom egy sok elemből összeálló, változatos, interaktív és dinamikus előadás, ami lehetőséget ad a nézőknek arra, hogy közösen gondolkodjanak az alkotókkal a mackóéletről és -álomról, ami, ha közelebbről megnézzük, nem is nagyon különbözik az emberekétől" - olvasható az ismertetőben.

 

süti beállítások módosítása