Parti Nóra és Józan László a Pszichoszínházban - A szenvedély a téma

A szenvedély a téma január 10-én a Hangulat-és Kapcsolatjavító Vándorszínház előadásában.

Parti Nóra, László Józan, János Bóna improvizál Bácskai Juli forgatókönyvére a Pszichoszínház előadásán, január 10-én, 20 órakor. Belépők a helyszínen!

 

e10 jan10 pl

 

Mi is a Pszichoszínház?

 

Improvizáció csipetnyi pszichoterápiával. A SZÍNÉSZ elég szabad ahhoz, hogy önálló alkotóként élje át a Pszichoszínház minden előadását, de elég ötletet kap ahhoz, hogy ne legyen bizonytalan. Minden előadás egyedi, egyszeri és megismételhetetlen.  Mottó: „Nem a te életedet boncolgatjuk, de beletrafálhatunk. Nem a miénket teregetjük, de nagyon ott leszünk!” 

 

"A hagyományos színházban a színészé a fény, a néző a sötétből les. Egyenlőtlen küzdelem, egyikük csoportja a rivaldában, másikuké a homályban. Csak a zacskózörgés, köhécselés, óracsipogás jelzi a jelenlétüket (ha nem tetszik az előadás), a végső taps jelzi a tetszés mértékét. Az általam kitalált Pszichoszínházban egyenrangúak szeretnénk lenni. Ezért lehetőleg „szobafényt” kérünk: mi is látni szeretjük a nézőket, örülünk, ha saját hangunkon szólhatunk (mikrofonok nélkül), már a kezdet is más: mi várjuk őket a színpadon. A Pszichoszínházban nem kukkol a néző, mégis beleshet a legintimebb kapcsolatokba. Megmaradhat nézőnek, de beszélgetünk is vele, ha ő akarja. Nincs terápiás helyzet, nincs erőszak. Nem mondjuk meg a tutit, nem adunk tanácsokat, nem az ingyen terápia vagy a térítés helyszíne a Pszichoszínház" - fogalmazott az ötletgazda, Bácskai Juli a kezdeményezésről, amely évek óta teremt újabb és újabb produkciókat.

 

 

"Két nappal előadás előtt elküldöm a forgatókönyvet. Ez egy rövid vázlat, előadás előtt ülünk le egy órára átbeszélni, mit is játsszunk?

A forgatókönyv mindennek az alapja. Hetekig töröm a fejemet, illetve hagyom, hogy elképzeljem a teljes másfél órás előadást, kik ezek a szereplők, honnan jöttek, milyen volt a gyerekkoruk, mi a konfliktus tárgya közöttük, és főleg: milyen a karakterük? Itt válik fontossá a szakmám. Ahhoz, hogy értékes, szórakoztató és érvényes előadásokat hozzunk létre, a figuráknak és szituációknak hitelesnek kell lenni. Olyan helyzeteket kell írnom, hogy a színész pillanatok alatt beleélje magát a figurájába, szinte csak azt mondhassa-tehesse, amit ilyenkor szoktunk. Vagy nem. Vagy elviszi egészen más irányba, ahogyan én gondoltam. De akkor is hiteles, mert ő ezt tette, ezt mondta. Néha egy történet fut az időben, a két színész ugyanazt a párt játssza (pl. A kihűlt párkapcsolat), vagy a főhős köré érkeznek az életéből szereplők (pl. az Ex, exek, miért vannak itt, ha már nincsenek?) Utóbbi esetben több szerepet is játszik az egyik színész. Ehhez kap egy-egy sapkát, vagy kötényt, kalapot. Pszichológus vagyok és maradok. Színművészeti „végzettséget” a néhai 25. Színházban szereztem, ahol öt évadon keresztül „főhivatású néző” lehettem, részt vettem előadásokon, próbákon, turnékon, stúdiósok felvételijén, vidéki iskolák rendhagyó óráin. Ott tanultam meg a legfontosabb üzenetet: ne akarj túl lenni rajta, benne akarj lenni!" - nyilatkozta korábban Bácskai Juli.

 

 

süti beállítások módosítása