"Én most Veronában élek" - Zsigmond Emőke Júliára készül

A fiatal színésznő a Budaörsi Latinovits Színház Rómeó és Júlia bemutatója kapcsán mesélt a Shakespeare-hősnő naivitásáról, a Dékány Barnabással való közös munkáról és a szabadúszásról a Fidelio-nak. Lapszemle.

A Fidelio cikkéből:
 
A felvetésre, miszerint Júliával kapcsolatban nincs olyan ember, akinek ne lenne prekoncepciója, Zsigmond Emőke elmondta: "Muszáj megfejtenem, hogy mi a saját dolgom, és ebben az előadásban hogy működik az én Júliám. Rengeteget segít, hogy még az egyetemen megcsináltuk a Hamletet Zsótér Sándorral. Ő sokáig boncolgatta velünk a szöveget. Az, hogy akkor annyira tüzetesen megismertem egy Shakespeare-drámát, nagyban segít a Rómeó és Júlia feldolgozásában. Eleinte nagyon féltem attól, hogy a Mészöly-féle fordítást fogjuk használni. Nehezen tudtam elképzelni, hogyan „eresztem majd át” magamon a szöveget úgy, hogy a következő generáció is megértse. A szókincse bár nagyon ismert, de nem használatos. Viszont amióta elkezdtünk a darabbal foglalkozni, egyre jobban megkedveltem". 

 

emoke

 
Annak kapcsán, milyen lesz az ő Júliája, úgy vélekedett: "Nagyon összetett. Szinte minden jelenetben meglep még engem is. Szokták rá azt mondani, hogy ebben a történetben pillanatok alatt felnő. Én ebben nem hiszek. Az első jelenetében még egy tisztelettudó kislány, aki bár addig nem gondolkodott házasságban, mégis fejet hajt szülei döntése előtt, és azt mondja, megnézem magamnak azt a Parist, ha így kívánják tőlem. Aztán pillanatok alatt beleszeret Rómeóba, és innentől kezdve az egész létezését és döntéseit meghatározza ez a szerelem. Így, hogy ő maga milyen, nagyon nehéz megállapítani. Olyan gellert kap az élete, ami teljesen reális. Én is, ha szerelmes vagyok, a legkevésbé viselkedem úgy, ahogy egyébként tenném".
 

Egy filmben is partnerek Dékány Barnabással
 
Partneréről, Dékány Barnáról szólva elmondta: "Egy évvel alattam járt az egyetemen, a Bagossy-osztályban végzős most. Fura volt megtapasztalni, hogy mi az, amiben hasonlóan működünk. Bár más mestereink voltak, alapvetően nagyon hasonlít az ízlésvilágunk. Nagyon izgalmas munka, rengeteget tanulok Barnától. Hihetetlenül empatikus, nagyon intelligens és alázatos színész. Semmi feszültség, vagy rossz energia nincs köztünk. Ez nagyon hálás dolog, mert nem mi választottuk egymást, hanem a rendező".
 
plakat
 
Zsigmond Emőke arról is beszélt, élvezi a szabadúszást. "Nem volt semmi elvárásom. Azt hiszem, nagyon szerencsés vagyok. Tisztában vagyok vele, hogy nem lesz mindig lehetőségem ennyi opció közül választani. Próbálok nem előre nézni, hanem abban élni, ami éppen velem történik. Abban maximálisan jól működni. Az embernek ott van a munkába vetett hite, hogy rá van szükség, hogy ő ott fontos. Ennek úgy lehet megfelelni, hogy a jelenben, a napi próbán nem vagyok gyáva, kipróbálok mindent, felkészülök, este pedig ott vagyok fejben is százszázalékosan a színpadon, bármi legyen velem a magánéletemben. Én most Veronában élek" - fejtette ki a színésznő.

 

süti beállítások módosítása