Folytatódnak a Csokonai-történetek Debrecenben

Az ünnepi évad apropóján elindított programsorozat következő estjén (január 26-án) ismét három olyan művészt lát vendégül a Csokonai Színház, akik hosszú éveken át nemcsak a társulat meghatározó tagjai voltak, hanem életre szóló barátság is összeköti őket. 

Csutka István 1989 és 1993 között a Csokonai Színház színésze, 2001 és 2006 között pedig igazgatója volt. A sokak emlékezetében máig elevenen élő időszakra történő visszatekintés mellett Csutka István minden bizonnyal arról is szót ejt majd, hogy mi történt vele azóta – többek között Erőss Zsolttal közös expedíción megmászta az afrikai Kilimanjaro 5895 m-es Uhuru csúcsát, terepmaratont futott, teljesítette az El Camino zarándokutat és csokoládékészítést is tanult.


Bán Elemér Debrecenbe járt középiskolába, budapesti zeneakadémiai tanulmányai után több városban és színházban énekelt. 1949-ben került vissza Debrecenbe, ahol a Csokonai Színház Énekkarának alapító tagja volt 1952-ben. Azóta is a cívisvárosban él, 1994-ben lett a színház örökös tagja, s a mai napig van, hogy szerepekkel vagy szövegkönyvvel álmodik.


Tenki Ferenc 1971 és 1986 között kellékesként, majd a 2005-ös nyugdíjba vonulásáig színpadi ügyelőként dolgozott a Csokonai Színházban. Azt vallja, hogy érdemes az embernek a színházon belül is minél több funkcióban kipróbálni magát, mert így láthatja ezt a varázslatosan összetett világot a maga teljességében, így tudja a munkáját a lehető legjobban végezni, és így válhat számára a színház hivatássá. Ha az ember leül vele beszélgetni egy kávé mellé, színes történetei nyomán Ruszt József, Básti Lajos, Téri Árpád, Zenthe Ferenc, Bertók Lajos, Darvas Iván, Gerbár Tibor, Reviczky Gábor, Sárközy Zoltán és sokan mások is teljes emberi nagyságukban megelevenednek. Az est folyamán Tenki Ferenc amatőr filmetűdjeiből és animációs filmjeiből is láthatnak részleteket a nézők.

 

Csutka IstvanBan ElemerTenki Ferenc


Az emlékeket felsorakoztató beszélgetést ritkán - vagy tán még sosem - látott fotókkal és mozgókép bejátszásokkal illusztrálják, és néhány színészi megszólalással színesítik. Nem csak a Csokonai Színházban eltöltött évek meghatározó élményeiről esik majd szó, hanem a három meghívott egymáshoz fűződő barátságának gyökeréről is. Csutka István a debreceni közönség kedvéért újra énekelni és táncolni fog, és a mostani társulat is zenés meglepetéssel készül a vendégeknek.


Az est második felében annak az egyedi hangú történetmesélésnek lehetünk szem- és fültanúi, melynek technikáját és hatásmechanizmusát Csutka István évek óta tanulmányozza, és értő közönség előtt hónapról-hónapra csiszolja.


„Mert a gondolat számomra olyan, mint egy bonbon. Hol édes, mint a méz, hol bódítóan alkoholos, hol már látszik rajta, hogy nem mai, de aztán a tartalma szétárad benned, és a figyelmed mégsem képes semmi másra koncentrálni, csak az ízére. Hasonlóképpen a gondolat-bonbon is hol vidám, hol vicces, hol szomorú, néhol elkeserítő, de a legtöbbször elgondolkodtató. Hisz épp ez a célja: hogy mindenki elgondolkodjon rajta.” – olvashatjuk Csutka István honlapján.

 

 

CSOKONAI-TÖRTÉNETEK 4.
Ünnepi találkozás Csutka Istvánnal, Bán Elemérrel és Tenki Ferenccel,
gondolat-bonbonokkal ízesítve, két felvonásban

 

2016. január 26. (kedd) 19 óra, Víg Kamaraszínház

 

A házigazda: Ráckevei Anna
Közreműködik: Dargó Gergely, Laczó Zsuzsa, Mercs János, Steuer Tibor, Varga Klári

A sorozat egyes részei Csokonai-szalon bérlettel vagy egy alkalomra váltott jeggyel látogathatók.

 

süti beállítások módosítása