Örökös professzori díszoklevelet kapott Kurtág György

A Zeneakadémia örökös professzori díszoklevelet ajándékozott a 90 éves Kurtág György zeneszerzőnek, aki személyesen vette át az elismerést a tiszteletére rendezett nagyszabású hangversenyen a Zeneakadémián pénteken.

A világhírű komponista születésnapján rendezett koncert után Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök levelét, amelyben a kormányfő Magyarország zeneszerető polgárai nevében megköszönte, hogy Kurtág György egyedülálló tudásával és tapasztalatával nemcsak a hazai zenészképzést szolgálta évtizedeken át, de a kortárs zene egyik legjelentősebb képviselőjeként előadói estjein és az általa komponált zeneműveken keresztül közvetlenül is megajándékozta az embereket művészetével.


Balog Zoltán úgy fogalmazott: "Kurtág György élő bizonyítéka annak, hogy a magyar kultúra, a magyar föld ereje képes világszínvonalú tehetségeket előhozni és odaadni a többi nemzetnek is".


A miniszter beszéde után a Máté passió facsimile (eredetivel teljesen megegyező) díszkiadású kottáját ajándékozta a 90 éves művésznek.
Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora a díszoklevél mellett Johann Sebastian Bach H-moll miséjének facsimile kiadását ajándékozta régi tanárának, valamint felkérte, hogy tartson mesterkurzust az intézmény hallgatóinak.


A zeneszerző az elismerő szavakat megköszönve úgy fogalmazott: ő csak egy része "egy nagyon hosszú láncnak" ami Bartókkal kezdődött és Weiner Leóval, Mihály Andrással, Simon Alberttel, Dobszay Lászlóval és Kadosa Pállal folytatódott, így azt szeretné, ha az emberek "az egész láncot látnák és nem csak egy szemét néznék".

 

Kurtag

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI


Az ünnepi koncerten Keller András karmester vezényletével a Concerto Budapest Kurtág művei közül bemutatta az Üzenetek zenekarra (Op. 34), a Double Concerto (op. 27/2), a ...quasi una fantasia... (op. 27 no.1) és az Új üzenetek zenekarra (Op. 34/a) című kompozíciókat, de felcsendült a Zwiegespräch is, amelyet eredetileg Kurtág György és fia, ifj. Kurtág György szerzett vonósnégyesre és szintetizátorra. A darab pénteken Olivier Cuendet zenekari hangszerelésében szólalt meg.


Az est zárásaként Kurtág legutolsó zenekari művét hallhatta a közönség, amelyet a Luzerni Fesztivál megrendelésére írt Boulez 90. születésnapjára. A Petite musique solennelle en hommage a Pierre Boulez Magyarországon először volt hallható. A koncerten közreműködött a Szent Efrém Férfikar, szólót játszott Pierre-Laurent Aimard (zongora), Tamara Stefanovich (zongora), Louise Hopkins (cselló) és ifj. Kurtág György (elektronika, billentyűs hangszerek).
Az est folyamán a Berlini Filharmonikusok videóüzenetben köszöntötték a komponistát, Sir Simon Rattle vezető karmester, és Tarkövi Gábor szólótrombitás tolmácsolta jókívánságait Kurtág Györgynek.


A hangverseny része volt annak a február 14-e óta tartó nagyszabású rendezvénysorozatnak, amely számos programmal tisztelgett a zeneszerző előtt és mutatta be a pályafutását szóló- és kamaradarabjaitól a kórusműveken át a nagyzenekari kompozíciókig.


A február 21-ig tartó Kurtág 90 fesztivál keretében szombaton a Müpa Fesztiválszínházában Kurtág Home Video címmel Kurtág Judit filmrendező, fotóművész, a zeneszerző unokája egy évtizednyi filmfelvételeiből összeállított dokumentumfilmje lesz látható zenei köszöntőkkel, vasárnap pedig a Budapest Music Centerben rendezett A csaknem ismeretlen Kurtág című műsor zárja a sorozatot Wilheim András zenetörténész szerkesztésében és közreműködésével.


Kurtág György Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, zongoraművész, érdemes és kiváló művész, a kortárs zene világszerte ismert személyisége 1926. február 19-én született a ma Románia területén található Lugoson. 1946-ban Budapestre költözött, ahol Kadosa Pál, Weiner Leó, Veress Sándor és Farkas Ferenc voltak a tanárai. 1967-ben Kadosa Pál tanársegédje lett a Zeneakadémián, majd 1968 és 1986 között kamarazene-tanár volt. 1993 és 1995 között Berlinben, utána egy évig Bécsben dolgozott, azóta Párizsban tevékenykedik. A világ egyik legjelentősebb kortárs zeneszerzője, műveit a rendkívüli koncentráció, az eszközök és a forma maximális tömörsége és gazdaságossága jellemzi. Egyik legismertebb alkotása a Játékok zongorára című, négy füzetből álló sorozata. Terjedelmes és mondanivalójában is súlyos műve a Bornemissza Péter mondásai című, zongorára és énekhangra írott kantátája. Számos rangos állami és művészeti díjjal tüntették ki mind Magyarországon, mind külföldön.

 

MTI

 

 

süti beállítások módosítása