Magyar Nemzeti Balett Csillaga Leblanc Gergely - Átadták az Operaház díjait

Három magánénekes, egy táncművész és egy zenekari tag vehette át szombaton az évad legrangosabb díjait a Magyar Állami Operaházban.

 

Kamaraénekesi díjjal Schöck Atalát, Pasztircsák Polinát és Palerdi Andrást, az Opera kamaraművésze címmel pedig Danyilova Galina koncertmestert jutalmazta az Opera vezetése. A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja (Csillaga) Leblanc Gergely lett. Az elismeréseket az aktív szólisták megbecsülésére, tehetségük és teljesítményük értékelésére hozta létre a dalszínház 2012-ben. 

 

 Pasztircsak

 Pasztircsák Polina

 

A kamaraénekeseket jutalmazó díjjal kitüntetett Schöck Atala egyike a kiemelkedő tehetségű mezzoszoprán énekesnőknek. Karrierje európai színpadokon indult, a budapesti Operában 2004-ben debütált. Nevéhez fűződik az évad elején bemutatott Werther női főszerepe. A másik díjazott, Pasztircsák Polina 2011 óta számos főszerepben mutatkozott be a Magyar Állami Operaházban, hiteles alakításaival, érett művészetével kivételes értéket teremtve.

 

A kamaraénekesi kitüntetést a férfi énekesek közül kiérdemlő Palerdi András az Opera vezető basszusa, aki a most záruló évadban tizenegy szerepet alakított és összesen negyvenhét előadásban lépett színpadra. A Magyar Állami Operaház Kamaraművésze címmel kitüntetett Danyilova Galina hegedűművész harmincegy esztendeje tagja az Opera zenekarának, és ez idő alatt negyedik alkalommal kapott szakmai elismerést.


Leblanc Gergely magántáncos, aki a következő évadban viselheti a Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja címet, öt éve tagja az Opera balett-társulatának, és a kezdetektől magas színvonalú technikai tudást igénylő szólószerepekben bizonyítja tehetségét. A kitüntetett művészeket egy évadon keresztül illeti meg a Kamaraénekes, a Kamaraművész és az Étoile cím, amellyel együtt kiemelt honoráriumot is kiérdemeltek a következő évadra.

 

Palerdi

Palerdi András

 

Az Opera tájékoztatása szerint a dalszínház egykori jeles művészeinek és emlékezetes egyéniségeinek emlékére alapított díjak közül idén a Ferencsik-emlékplakettet kiemelkedő művészi munkájáért Pólus László, az Opera zenekarának gordonkaművésze, a Komor Vilmos-emlékplakettet pedig Lakatos Péter kürtművész érdemelte ki.

 

A Márk Tivadar-emlékplakett idei díjazottja Szendrényi Éva díszlettervező, aki számos sikeres operaházi produkció alkotója. Az Oláh Gusztáv emlékére alapított díjat Cser Krisztián magánénekes vehette át, aki nemzedékének legígéretesebb basszistája.


A Gela-plakettet Tóth Erika rendezőasszisztens kapta, aki a most záruló évadban is több produkció gazdájaként szolgálta példás szakmaisággal az intézményt.

 

MTI

 

 

süti beállítások módosítása