Szombathelyiek nyerték a Országos Börtönszínházi Találkozót

Másodszor is bemutatkoztak az ország legjobb börtönszínházi társulatai: pénteken a budapesti József Attila Színházban rendezte meg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága a II. Országos Börtönszínházi Találkozó döntőjét.

A legjobb előadásnak járó díjat a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet társulata, a Szerepcsere, egy fedett nyomozó kalandjai a börtönben című produkció nyerte el.

    

A legjobb rendezés díját a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet Május című előadása érdemelte ki - közölték a szervezők az MTI-vel.
    

A legjobb főszereplő a szombathelyi darabot író és a főszerepét játszó Gedeont megformáló fogvatartott, míg a legjobb mellékszereplő a Lopótök, avagy a Mari nem olyan című darab Mamája lett.
    

talalakozo

 

A legjobb díszletért a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet társulatának Lúdas Matyi című előadását ismerte el a zsűri. Emellett két különdíjat kapott a Váci Fegyház és Börtön társulata az egyedi látványért és a Pálhalmai Országos Bv. Intézet csapata a legjobb adaptációért.
    

A rendezvényhez szinte minden magyarországi börtön színjátszótársulata csatlakozott, összesen 21 börtön 237 fogvatartottja szerepelt a versenyen. Az alkalmi színészek szabadidejükben, munka után próbálták a darabokat - hangzott el az esemény pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
    

Tasnádi László rendészeti államtitkár emlékeztetett arra, hogy az új büntetés-végrehajtási kódex egyik alapelve, hogy már a büntetés-végrehajtás megkezdésekor szakemberek azzal foglalkoznak, hogy az elítélt szabaduláskor hogyan fog visszailleszkedni a társadalomba. A cél az, hogy a fogvatartottak vegyenek részt termelő munkában, és szabadidejükben élhessenek a hobbijuknak.
    

"Nagyon fontos az, hogy minden napnak legyen feladata, és minden szabadidőnek legyen értelme" - mondta a társadalomba való sikeres visszailleszkedés elősegítéséről.
    

Hozzátette: a mai nap a színjátszásról szól, az elítéltek ezúttal második alkalommal mutathatják be tehetségüket. Kiemelte: a találkozó azért is fontos, mert a színházi előadásokon sok hozzátartozó is jelen van, a fogvatartottak nekik is bizonyíthatják, mit tudnak, milyen értékekkel rendelkeznek.
    

Nemcsák Károly, a színház igazgatója megköszönte, hogy a szervezők a József Attila Színházat választották a találkozó helyszínéül, mint hozzátette, a következő alkalommal is szívesen otthont adnak az eseménynek.
    

Hatala József nyugalmazott rendőr altábornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke kiemelte: a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács a börtönszínház-program megvalósításában örömmel vett részt és biztosított forrást második alkalommal is a találkozó megrendezéséhez. Arról beszélt, hogy a reintegráció fontos bűnmegelőzési terület. Mint mondta, minden olyan terápiás megoldásban részt vesznek, amely az elítéltek személyiségfejlődését befolyásolja. A munka világába való visszavezetés és az iskolai képzés, oktatás, nevelés mellett a művészetterápiás foglalkozások, módszerek bevezetéséhez segítséget nyújtanak.
    

Csóti András altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka kiemelte: az idén 21 színjátszótársulat jelentkezett a rendezvényre, amely mintegy 240 fogvatartott bevonásával valósult meg. A döntőn a legjobb öt társulat mutatkozik be. Az MTI-nek elmondta: az eseményt, amely mintegy 2 millió forintból valósul meg, 2018-ban rendezik meg legközelebb. Elmondta: aszínházban a képzőművészeti szakkörökben készült munkákat is láthatja a közönség.
    

A verseny idei döntőjébe az öt regionális győztes börtön, Állampuszta, Pálhalma, Szombathely, Tiszalök és Vác csapata került be.
    

A Váci Fegyház és Börtön társulata Petőfi Sándor A helység kalapácsa című komikus eposzát adta elő, majd az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet csapatának produkcióját, Kéri Ferenc Lopótök, avagy a Mari nem olyan című művét láthatta a közönség.
    

A később legjobbnak választott előadást a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet együttese mutatta be Szerepcsere, egy fedett nyomozó kalandjai a börtönben címmel. A Pálhalmai Országos Bv. Intézet társulata Szép Ernő Május című darabját hozta el a találkozóra.
    

A Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet csapata Fazekas Mihály Lúdas Matyi című művével érkezett a rendezvényre.
    

A zsűri elnöke Nemcsák Károly, tagja Ambrus Asma színművésznő, Németh Ákos drámaíró, Hatala József altábornagy és Csóti András altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka volt.

 

Forrás: Színház.hu, MTI

 

 

süti beállítások módosítása