Törőcsik Mari Nagydíjat kapott a Magyar Művészeti Akadémiától

Átadták a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) köztestületi állandó díjait a mai közgyűlésen.

Az MMA Életműdíjat Sára Sándor filmrendező; a Nagydíjat Törőcsik Mari színművész; az Aranyérmet Osskó Judit építész, újságíró; a Művészeti Írói Díjat Bertha Zoltán irodalomtörténész, akadémikus; a Kováts Flórián Emlékérmet Balázs Bécsi Gyöngyi, a Kallós Alapítvány elnöke kapta.

torocsik.jpgTörőcsik Mari

Sára Sándor filmrendező munkássága és életműve elismeréseképpen vehette át a kitüntetést. Életműdíjban a magyar szellemi élet azon jeles művésze részesíthető, akinek kiemelkedő munkássága, életműve példa a nemzet felemelkedéséért, megmaradásáért végzett odaadó, önzetlenül és személyes bátorságot sem nélkülöző munkálkodásra. A díj hatmillió forinttal jár.

Törőcsik Mari színművész a korábbi két évben létrehozott kiemelkedő művészeti teljesítménye elismeréseképpen érdemelte ki a Nagydíjat, amelyet Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója vett át. A kitüntetésben a magyar szellemi élet azon személyisége részesíthető, aki a korábbi két évben kiemelkedő jelentőségű művészeti alkotást, művészetelméleti munkát hozott létre. A díj négymillió forinttal jár.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása