Tizenhárom bemutatót tervez az új évadra a nagyváradi Szigligeti Színház

Klasszikus drámákat és komédiákat, kortárs ősbemutatót, zenés produkciókat, tánc- és gyermekszínházi előadásokat is kínál közönségének az erdélyi teátrum.

A nagyváradi színház keretében három társulat működik - a Szigligeti Társulat mellett a bábszínházi Lilliput Társulat, valamint a Nagyvárad Táncegyüttes.

A Szigligeti Társulat első premierje a Szigligeti Stúdióban lesz, ahol Körmöczi-Kriván Péter Kapufa és öngól című drámáját viszik színre Tasnádi-Sáhy Péter rendezésében, az ősbemutatót szeptember 21-én, a magyar dráma napján tartják.

img_3892.JPGA Nagyváradi Szigligeti Színház sajtótájékoztatója (forrás: Szigligeti Színház)

Az évad első nagyszínpadi bemutatóját Anca Bradu román rendező jegyzi, aki Bertolt Brecht és Paul Dessau klasszikusát, A kaukázusi krétakört állítja színpadra. Ezt követi Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben című regényének musicaladaptációja az év végén; Hamvai Kornél, Varró Dániel és Darvas Benedek zenés előadását Porogi Dorka rendezi.

Az évad harmadik, egyben utolsó nagyszínpadi bemutatójának címe még egyeztetés alatt áll, de a 2018-as esztendőben biztosan együtt dolgozik majd a társulattal Gothár Péter filmrendező, illetve Tarnóczi Jakab, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező szakos hallgatója. A tervek szerint Gothár Péter Tersánszky Józsi Jenő Kakuk Marciját, Tarnóczi Jakab pedig William Shakespeare Szentivánéji álom című komédiáját viszi színre.

A nagyváradi születésű Kossuth-díjas drámaíró, Hubay Miklós születésének 100. évfordulóját ünnepelve tűzi műsorára a társulat a szerző Egy szerelem három éjszakája című alkotását. Az első magyar musicalként számon tartott darabot Novák Eszter rendezi.

 Az évad második felében két stúdió előadást mutatnak be, amelyekben pályakezdő rendezők kapnak bemutatkozási lehetőséget. Botos Bálint Csehov Apátlanul (Platonov) című drámáját, Hunyadi István pedig Székely Csaba Bányavidék-trilógiájának Bányavakság című darabját viszi színre.

img_3849.JPG

A következő évadban is vendégszerepel Nagyváradon a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, az Esztergomi Várszínház, illetve az egri Gárdonyi Géza Színház.

A Lilliput Társulat négy bemutatóval várja közönségét: Vlagyimir Szutyejev Kispipi és Kisréce, Lázár Ervin Szegény Dzsoni és Árnika, Oscar Wilde Boldog herceg, valamint az Antoine de Saint-Exupéry életét és levelezését feldolgozó, Szabó Attila által írt Én, a kis herceg című előadásokat láthatja a közönség.

A Nagyvárad Táncegyüttes Szabó T. Anna alkotásából inspirációt merítve, Senki madara címmel nagyszínpadi előadással várja a közönséget Tóth Tünde rendezésében, illetve bemutatja Györfi Csaba és Tőkés Imola fiatal koreográfusok egészestés előadását.

Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából a Nagyvárad Táncegyüttes művészei Bihar megyei néptánccsoportokkal együttműködve Hídavatás címmel dolgozzák fel a nagyszalontai költőóriás balladáit táncformában.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása