Cziráki János színpad- és zsinórmester kapta a Bujtor-gyűrűt Veszprémben

Idén hetedik alkalommal ítélték oda az egykori igazgató, színész-rendező özvegye által alapított Bujtor-gyűrűt a veszprémi teátrum háttérmunkásainak elismerésére.

A társulat titkos szavazáson döntött, hogy melyik munkatársukat jutalmazzák a Bujtor István profilját ábrázoló, 24 karátos aranygyűrűvel, amit szerdán este adtak át ünnepélyes keretek között a Színházi Dolgozók Szakszervezet szervezésében.

Összesen 85 dolgozó szavazhatott, 47-en adták le voksukat, a legtöbben Cziráki János, színpad-, és zsinórmestert jelölték a díjra, így ő vehette át Bujtor István özvegyétől, Bujtor Judittól.

_dsc_0100.JPGBujtor Judit és Cziráki János (forrás: Veszprémi Petőfi Színház)

Cziráki János 26 éve dolgozik a társulattal és tesz meg mindent a színpad mögött, hogy zavartalanul bonyolódjanak le az előadások. Díszítőként kezdte, jelenleg színpad- és zsinórmesterként dolgozik és biztosítja, hogy a produkciók díszletei mindig a helyükön legyenek.

A bátyám már itt dolgozott – aki jelenleg gyártásvezető, 31 éve kezdte itt a munkát –, én pedig véletlenül kerültem ide és itt ragadtam – emlékezett vissza a kezdetekre. A legkedvesebb darabját nem tudta megnevezni, mert mindegyik egyformán fontos számára, de megjegyezte, a nézőtérről 15 éve nem nézett meg darabot. Nagy örömmel fogadta, hogy a kollégák őt tartották érdemesnek erre az elismerésre, mint mondta, váratlanul érte. – Nagyon jóleső érzés – tette hozzá.

A Bujtor-gyűrűt alapító, a 8 éve elhunyt színész-rendező özvegye, Bujtor Judit szerint a férje szelleme miatt fontos ez a díj, „hiszen mindig azt mondta, háttérmunkások nélkül nincs színház” – idézte. – Ő súgta nekem, hogy alapítsam meg ezt a díjat, megőrizve emlékét és megbecsülve azokat az embereket, akikről kevesebbet hallunk egy-egy produkció kapcsán, hiszen szerényen dolgoznak a háttérben. Jó volt látni a szívből jövő tapsot a nézőtéren – fogalmazta meg érzéseit Bujtor Judit, hozzátéve, visszatérve Veszprémbe mindig nosztalgia van benne, nagy öröm számára, hogy még mindig emlékeznek rá, szerették Bujtor Istvánt

Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója szerint éreznie kell a háttérben dolgozóknak, hogy megbecsüljük őket, nagy szükség van a kiváló szakmai teljesítményekre. Cziráki János személyében méltó helyre került az elismerés. – Számára a színház nemcsak munkahely, hanem szívével, lelkével kötődik hozzánk – méltatta a díjazottat.

Az elismerést először, 2011-ben Somogyi György fővilágosító, 2012-ben Török Virág kellékes, 2013-ban Petrik Péter lakatostár-vezető, 2014-ben Kellerné Egresi Zsuzsanna értékesítési vezető. 2015-ben Nagy Attila cipész, 2016-ban pedig Liszi Zsuzsanna jelmeztáros vehette át.  

(Forrás: Veszprémi Petőfi Színház)

süti beállítások módosítása