Dürrenmatt A fizikusok című műve a Spirit Színházban

Az írástudók felelősségét (is) feszegető darabot Rozgonyi Ádám rendezésében mutatják be január 23-án. 

Egy történetet akkor gondolunk végig következetesen, ha lehetőségei közül a legrosszabb következik be. Ez a lehetőség szerinti legrosszabb fordulat sohasem látható előre. Véletlenül következik be” - írta Friedrich Dürrenmatt A fizikusok című komédiája befejezéseként. Az 1962-ben megjelent mű mai napig aktuális kérdéseket feszeget, legyen szó az írástudók felelősségéről vagy a tudomány morális határairól. 

a_fizikusok.JPGAz olvasópróbán - Szemben Rozgonyi Ádám rendező (fotók: Lantos Zsuzsanna)

Egy elegáns, svájci elmegyógyintézetben különös gyilkosságok történnek. Az egyik beteg, aki Einsteinnek képzeli magát megfojtja az ápolóját. A felügyelő helyszínelés közben kifaggatja az ott dolgozókat, s kiderül, hogy egy másik beteg – képzete szerint Newton, aki igazából Einstein, csak Newtonnak adja ki magát, hogy meg ne bántsa társát – korábban már megfojtotta az ápolóját az állólámpa zsinórjával. Dürrenmatt kifordított világában a végső tudományos kérdések megválaszolása után a végső erkölcsi kérdésekre keresik a válaszokat a tudósok. Bár maga az író szerint is „egy fizikusokról szóló dráma természetszerűleg képtelenség”...  

A fizikusokat a Spirit Színházban Rozgonyi Ádám rendezésében mutatják be, akinek neve sokaknak a Barátok közt vagy a Família Kft. stáblistájáról lehet ismerős, de színházi rendezőként is többször dolgozott már. 1998-ban Psota Irén szereplésével rendezte Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című előadást, s most újra a szerző darabja került kezei közé. 

dsc_5603.JPGGubík Ági az olvasópróbán

Imádom Dürrenmattot, aki bölcs, távolságtartó, de szeretetteljes, humorral és gondolattal egyaránt remekül gazdálkodó szerző. A fizikusok szarkasztikus hangvételű mű, ami a morál és az etika, a felelősségvállalás és a valódi lemondás kérdésköréről, vagyis a „nagy” kérdésekről szól. A rendezői munkám fő célja, hogy ne veszítsük el a szerző bölcs és gunyoros humorát, egyszerűen szólaljanak meg a fentebb említett súlyos ügyek, s ahol ennek helye van gazdagon jelenjenek meg az érzelmek. Nevessen, sírjon, drukkoljon a néző, miközben szembesül azokkal a komoly kérdésekkel, amelyeket Dürrenmatt feszeget” – meséli. 

A fizikusok  január 23-tól látható a Spirit Színházban, Sztárek Andrea, Simonyi Krisztina, Gubík Ági, Varju Kálmán, Jantyik Csaba, Perjés János, Zsiga László, Perjési Hilda és Somorjai Tibor szereplésével. 

(Forrás: Spirit Színház)

süti beállítások módosítása