Bánsági Ildikó: „Ma már nem divat rákészülni a szerepekre”

A színésznő négy oktávot tud áténekelni, a politikán fel szokta húzni magát, és szerinte sok minden nem jó irányba tart a színházon belül is. A Fuhu.hu interjúja.

Bánsági Ildikó 2013 óta a Nemzeti Színház társulatában játszik. Kossuth-díjas színésznő, a Nemzet Művésze és a Halhatatlanok Társulatának a tagja. A nemzetis előadások mellett más színházakban is szerepel vendégművészként, például a Játékszín Mennyei hang! című előadásban  Florence Foster Jenkinst alakítja, aki iszonyúan hamisan énekelt, de még a Carnegie Hallban is felléphetett. Emellett a televízióban is szerepel, legtöbben talán a Csak színház és más semmi, valamint a Korhatáros szerelem című filmsorozatokban láthatták.

bansagi_femina_ok.jpgBánsági Ildikó (forrás: Femina)

Hamisan énekelni elsősorban színészi munka volt számára, nem énekesi – derül ki az interjúból a Játékszín produkciója kapcsán. Bánsági Ildikó amúgy kifejezetten jól és széles hangterjedelemben képes énekelni: például az Éj királynőjének áriáját is elő tudja adni. „Ha rágyúrok erre, még az F-eket is ki tudom énekelni véletlenszerűségből, néha. Ezt én nem tudtam, nehogy azt hidd, hogy ezzel büszkélkedem. Dékány Magdi néni, aki engem énekelni tanított, mindig mondta, hogy nekem van négy oktávom és hogy miért nem operaénekes lettem. Ezt én viccnek vettem, nem gondoltam, hogy tényleg így van” – meséli.

Bagó Bertalan az előadás rendezője „könyörgött neki, hogy rondán énekeljen”. „Azt mondta, hogy „ez túl szép Ildi, ne csináld”! Tetszett, hogy néha meg tudom mutatni, hogy ezek a hangok nekem megvannak. Szenvedélyesen próbáltam Florence-t, mert én magam is ugyanolyan hülye vagyok, mint ő” – mondja.

Hogy miből áll az ő „hülyesége”? „Naiv vagyok, idealista, lelkesedni tudok, hogy operát énekelhetek én, Bánsági Ildikó, így, ennyi évesen. Egy földöntúli állapotba kerültem, hogy ez biztosan nem véletlen, hogy operát fogok énekelni. De hát én nem vagyok énekes. Ha véletlenül jó hang süvít a fejem közepébe, akkor extázis van, ez olyan élmény!” 

mennyei_puskel.jpgBánsági Ildikó a Mennyei hang! előadásában (fotó: Puskel Zsolt / PORT.hu)

Arról is mesél az interjúban, hogy a szövegeit kutyasétáltatás közben szokta gyakorolni a Duna parton. „Amikor a Mennyei hang! szövegeit mondogatom, és egy dal következik a szerepem szerint, akkor bizony dalra fakadok akár a Duna parton is, miközben csendben jönnek szembe a biciklisták” – idézi fel a színésznő.

Szabó István korai filmjei után, amelyekben sorra főszerepeket játszott, úgy tűnt, ő lesz az egyik legfoglalkoztatottabb magyar színésznő, de végül ez másképpen alakult. „Az a baj, hogy amikor a pályára kerültünk, azután nem sokkal kinyílt a világ, és Szabó Istvánék elkezdtek kint dolgozni. Mi meg itthon maradtunk. Pista néha azért hívott még, szinkronokat is csináltam nála. Fehér Gyuri pedig, akivel még sokat dolgoztam, meghalt” – meséli, hozzátéve – „Fájdalmas az, hogy valaki téged megszeret a Bizalom című filmben, vagy a III. Richárd tévéfilmváltozatában, és akkor ő követne téged, de nem tud, mert jönnek a sokkal fiatalabbak.

Bánsági Ildikó nem csupán a színház zárt közegében él, sokat olvas és követi a híreket is, amiken rendre „felhúzza magát”. „Kikapcsolom a tévét, aztán mégis visszakapcsolom. És mondom a magamét. Olyanokat mondok, hogy „menj a fenébe, te mocsok, te szemét, te állat!” De, ne politizáljunk, mert nagyon rossz a véleményem. Nem akarok a politikába egyáltalán bekerülni, miközben én el vagyok könyvelve valami felé. De én emberpárti vagyok, a franc egye meg!” – mondja. 

ugynok_puskel.jpgBánsági Ildikó és Blaskó Péter Az ügynök halála előadásában (fotó: Puskel Zsolt / PORT.hu)

Sokak jobboldali, kormánypárti beállítottságú embernek tartják. Részben, mert az Újszínházban maradt azután is, hogy komoly szakmai és társadalmi felháborodás ellenére a szélsőjobbal szimpatizáló Dörner György kapta meg az intézmény vezetését, részben mert onnan Vidnyánszky Attila Nemzeti Színházába ment, ráadásul a kifejezetten politikai indíttatású Magyar Művészeti Akadémiába is belépett.  

És ez is nagyon fájdalmas dolog, tudod? Mert, amikor megkaptam a Kossuth-díjat (1996-ban – a szerk.), odajöttek hozzám a szinkronban, és azt mondták, hogy végre közülünk is kapott valaki. És én nem értettem akkor, hogy mi az a közülünk. Az MMA meg úgy lett (2014-ben – a szerk.), hogy fölhívott Marton Éva operaénekesnő, és megkérdezte, hogy „nem jössz közénk?” Komolyan mondom, úgy meg voltam hatódva, hogy ő felhívott, hogy rögtön azt válaszoltam, „dehogynem, megyek!” De én ezt egyáltalán nem politikailag gondoltam” – meséli az MMA tagság kapcsán. Belépését követően azonnal megkapta a Nemzet Művésze címet.

Bánsági Ildikó szerint sok dolog van jelenleg, ami nincsen rendben. Többek között ebben a munkadömpingben a színészeknek nincsen ideje felkészülni és elmélyülni a szerepekben. „El kéne érni, hogy időben tudjuk, mit játszunk. El tudjam olvasni a színdarabot nyáron. Rá tudjak készülni. Ez már nem divat. Majd összeáll az, ha reggeltől estig próbáljuk, gondolják” – fogalmaz ezzel kapcsolatban. Emellett meglátása szerint a fiatalokat az újságok megszűnte és a tévéközvetítések hiánya miatt senki nem ismeri, és a színházak nem gondozzák a színészeik pályáját: „Látom, hogy arra, aki 29 évesen eljutott oda, hogy baromi jó lett, nagy örömmel nézem, két perc múlva ráküldenek egy 22 évest”.

csak_szinhaz.jpgBánsági Ildikó a Csak színház és más semmiben (fotó: Bara Szilvia)

A színész szeretne repülni, a közönség és a saját örömére” – fűzi hozzá kissé melankolikus felhanggal, ám azt is hozzáteszi, hogy „nem akarok pesszimista színben feltűnni. Mert mond meg, tulajdonképpen mi a bajom? Túl vagyok egy sikeres bemutatón, mindjárt itt van a nyár, forgatok is, itt van a családom. És a Macskajátékban Giza leszek. Erre már tudok készülni”.

Az eredeti interjúban, amelyet Bóta Gábor készített, arról is szó esik, miért van halálfélelme Az ügynök halála előadásai előtt már két nappal, és mire castingol a napokban.

A teljes interjú itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Bánsági Ildikó: „Mindent elvállalok, de bármit nem”
Bánsági Ildikó: „Csehov azt ígérte nekem, hogy fogom őt játszani”(7óra7)
Bánsági Ildikó: „Csobogok előre az óceán felé”
Kamarás Iván és Bánsági Ildikó is beszáll a Csak színház és más semmibe
Bánsági Ildikó és Gálvölgyi János a Játékszínben szerepel

süti beállítások módosítása