Etesd a Trollt! – A Káva a támogatásunkat kéri

A színházi nevelési társulat előadása az internetes zaklatás és a netes trollok ellen vértezi fel a fiatalokat. Ehhez kérnek segítséget.

A Káva Kulturális Műhely eddig két kezdeményezését (Dráma az iskolában!, Játsszuk együtt valósággá!) valósította meg közösségi finanszírozással megtámogatva. A Troll című előadásuk egy jól ismert jelenségről gondolkodik el a játszótársakkal. 

etesd_a_trollt_1.pngGyombolai Gábor és Sereglei András a kampány plakátján (forrás: Káva Kulturális Műhely)

„Mi volt ma a suliban?”
„Semmi…” 

Ugye ismerős párbeszéd? Minden szülő rémálma, hogy nem tudja, mit csinál a gyereke, amikor a telefonját vagy a laptopját bújja. Kivel ismerkedik, miről beszélget, milyen problémák foglalkoztatják, de leginkább: biztonságban van-e, amikor éppen a hálón van. 

Tinder, Twitter, Messenger... Napjainkban a fiatalok olyan csatornákon kommunikálnak, olyan világban élnek, amely számunkra, felnőttek számára sokszor ismeretlen, megközelíthetetlen, ahol nem tudjuk őket megóvni. Ebben a világban kell létezniük és közölniük magukról. Amivel találkoznak, az sokszor nem a valóság. Virtuális személyiségek, hamis profilok keverednek nyilvánosan megosztott személyes, sokszor intim adatokkal. 

A Káva Troll című előadásában egy huszonéves fiú poénból, szórakozásból ismerkedik meg egy lánnyal a neten keresztül, egy társkereső oldal segítségével. A lány nem az ő világa. Bárhol találkozott volna vele, észre sem veszi. Kitárul előtte egy másik világ, egy másik ember valósága, profilja. De vajon mi a valóság? Van-e különbség a valóságok között? Mennyire szabad befolyásolnunk, megváltoztatnunk, játszótérként kezelnünk egy másik ember valóságát?  

etesd_a_trollt.pngSereglei András (jobbra)

Ezek a kérdések, melyekre a Káva az előadás során a résztvevőkkel közösen keresi a válaszokat. A Troll azt mutatja be, hogy a fiataloknak a virtuális világban milyen nehézségekkel kell mindennaposan szembenézniük, és ebben a világban kell megtanulniuk megkülönböztetni a valós és hamis emberi kapcsolatokat, ami sokszor még nekünk, felnőtteknek is nehézséget okoz. 

A Káva célja, hogy előadásával közös gondolkodásra késztesse a résztvevőket és felvértezze a fiatalokat a netes trollok ellen, hogy a szülők is nagyobb biztonságban tudhassák gyerekeiket.

Támogatásainkat a közösségi kampány weboldalán tudjuk megtenni. 

(Forrás: Káva Kulturális Műhely)

süti beállítások módosítása