Hét díjat nyert Újvidéken a Jami körzet

A szerb, montenegrói és magyar együttműködésben készült előadás, amelynek hazai koprodukciós partnere a szegedi MASZK Egyesület, az újvidéki Sterija Játékokon aratott. 

A május 26. és június 3. között megrendezett 63. Sterija Játékok zsűrije hét kategóriában díjazta a produkciót: a Jami körzet lett a találkozó legjobb előadása, emellett Sterija-díjat kapott Milena Bogavac, az előadás szerzője, és Kokan Mladenović rendező, valamint Ivana Nestorović jelmeztervező. A darabban szereplő három színésznő alakítását szintén díjazták: Sterija-díjat kapott Jelena Graovac és Nina Nešković is, a legjobb fiatal színésznő pedig Isidora Simijonović lett.

jamikorzet_foto_reveszrobert_rrc5869-1600.jpgJami körzet (fotók: Révész Róbert)

A kortárs szerb drámákat szemléző Sterija Játékok az egyik legrégebbi és legnevesebb színházi esemény Szerbiában, a zsűri tagjai pedig elismert színházi szakemberek voltak: Maja Mirković jelmeztervező, a zsűri elnöke, Tanja Šljivar drámaíró, Branislava Ilić dramaturg, drámaíró, Ksenija Krnajski rendező és Noval Bilbija színész. 

A Jami körzet bemutatója 2017 tavaszán volt, itthon a tavalyi szegedi THEALTER fesztiválon láthatta a közönség. Az elmúlt bő egy évben az előadás végigjárta Szerbia legfontosabb játszóhelyeit és fesztiváljait, de bemutatták Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában, Macedóniában, Horvátországban, Szlovéniában és Romániában is.

Az alkotók korábban is több díjban részesültek: a horvátországi Fadil Hadžić Szatíranapok fesztiválon elnyerték a legjobb kabarészínházi előadás díját, a szerbiai „Novi Tvrđava Teatar” fesztivál legjobb rendezőnek és legjobb színésznőknek járó díjat, a Bora Napok fesztiválon a legjobb előadás díját, a boszniai Zaplet fiatal színészek nemzetközi fesztiválján a legjobb előadás és legjobb színésznő díját, a Jurislav Korenić Napok fesztiválon pedig a legjobb előadás, legjobb rendezés és legjobb színésznők díját.  

jamikorzet_foto_reveszrobert_rrc5754-1600.jpgJami körzet

A Jami körzet alcíme szerint a világ legősibb nemzetéről szóló dokumentarista színházi előadás, és egy lehetséges, de persze fiktív eseményen alapul: a Szerbia, Horvátország és Bosznia-Hercegovina közös határán fekvő Jamena faluban a tudósok egy paleolit település nyomaira bukkannak. Kiderül, hogy a homo sapiens jóval idősebb, mint gondoltuk. Azonban mindhárom ország magának akarja kisajátítani a területet, egy sor abszurd elmélet üti fel a fejét arról, melyikükhöz tartozik, melyik nemzet a régebbi…

Kokan Mladenović, az egyik legizgalmasabb szerb rendező szokásához híven ebben a zenés áldokumentum játékban is korunk politikai, társadalmi és kulturális problémáit vizsgálja, legfőképp a nacionalizmus veszélyeit és képtelenségeit veszi górcső alá. 

(Forrás: MASZK Egyesület)

süti beállítások módosítása