Már dolgozik új darabján Pintér Béla a Katonában

2016. január 16. szombat, 08:06

Január első napjaiban három új produkció próbáit kezdték el a Katona József Színházban: Pintér Béla Puccini-interpretációját, Shakespeare Ahogy tetszikjét, melynek szövegkönyvét Závada Péter jegyzi, valamint Ménes Attila darabját a velünk élő ügynökmúltról.

Az idei bemutatók sorát a Bihari című előadás nyitja: Ménes Attila darabját Máté Gábor rendezi Mészáros Béla főszereplésével. „A rendszerváltás óta eltelt negyedszázad egyik legnagyobb gyalázata az ügynökakták feltáratlansága, s ez a politikai elitek szégyene, botránya. Lehetséges-e életben maradni ekkora dózisú méreggel a szervezetben? Olyan betegsége ez a társadalomnak, amibe sok érintett belehalt már, mások viszont köszönik, jól vannak, pompásan érzik magukat...” – vázolja fel a mű problémafelvetését a szerző. Az előadást a Sufniban mutatják be február 27-én.

 

ahogytetszik olvasoproba domolky daniel

Fotó: Dömölky Dániel

 

Ezzel párhuzamosan a nagyszínpadon A bajnok című produkción dolgoznak, többek között Rezes Judit, Jordán Adél, Nagy Ervin és Kulka János szereplésével. Puccini A köpeny című operáját Pintér Béla írta át és tovább, a mai Magyarországra átemelve a történetet.

 

Marton Szilvi Pinter Bela

 

"Amikor először meghallgattam A köpenyt, rögtön elvarázsolt a gyönyörű nyitány, mely egyszerre jeleníti meg a zenedráma színhelyét: a hol lágyan hömpölygő, hol félelmetesen örvénylő folyót, és vetíti előre a folyó partján élő emberek sodródását a tragikus vég felé. A továbbiakban is magával ragadott a zene tömény drámaisága és a szereplők lélekábrázolásának zenei finomsága, részletessége: a legapróbb rezdülésektől az érzelmi detonációkig. Aztán mostanság – amikor újra meghallgattam az operát – eszembe jutott, hogy milyen szépen rá lehetne illeszteni a zenére egy, a jelenkori Magyarországon játszódó, bizarr szerelmi háromszög történetét" – írja Pintér a produkció születéséről. Pintér Béla saját társulatán kívüli ritka rendezéseinek egyike nem csak a Katona történetében különleges esemény. Az előadás bemutatóját március 19-én tartják.

 

bihari olvasoproba domolky daniel

 

Egy nappal korábban a Kamrában Shakespeare Ahogy tetszikjének a premierjére kerül sor; az előadásban többek között Tasnádi Bence, Borbély Alexandra és Ónodi Eszter látható. "Nincs az az ármány, intrika, cselszövés, ami olyan messzire űzhetné az embert, mint a vágy egy másik iránt, mint a szorongás, hogy magányos marad, és mint a pánik, hogy talán mégsem azt kapja majd, akivel boldog lehet. Négy emberpár bolyong az ardeni erdőnek nevezett helyen, hogy ha sehol másutt, ott végre legyőzze a félelmeit, és próbára tegye magát és a másikat” – olvasható a produkció színlapján.

 

A fordítást Nádasdy Ádám, a szövegkönyvet pedig Závada Péter jegyzi, az előadás rendezője Kovács D. Dániel.

 

 

 

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.