Nemzeti státuszt kérne színházának Cseke Péter

"A közönség ma is érzi a varázst"

2016. február 2. kedd, 10:00

A kecskeméti teátrum vezetője a Magyar Hírlapnak mesélt terveiről.

 

A Magyar Hírlap cikkéből:

 

"A színház varázsa kétezer-ötszáz éve működik. Egy előadás mindig közösségi szertartás, amelyben egyszerre játszik a nézőtér és a színpad, így mindig más élményt nyújt. A színházat ezért nem kell félteni a rádiótól, a filmtől és a televíziótól, hiszen egészen más élményt nyújt: amikor az ember közösen élhet át katarzist, az csodálatos. A közönség ma is érzi ezt a varázst, és ezért vannak tele ma is a színházak" - mondta Cseke Péter.

 

A kecskeméti igazgató szerint fontos, hogy a színház mindennap képes legyen megújulni, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a stúdiókba, úgymond laboratóriumokba kerüljenek a darabok. "Nem gondolom, hogy a jól bejáratott darabokkal biztosra lehet menni, hiszen a sikeres előadásnak nincs biztos receptje, az mindig egy adott keresés eredménye. A megújulás ráadásul nemcsak a színház műsorának tesz jót, hanem a társulatnak is, hiszen így látszik, hogy milyen utakon tudunk továbbfejlődni" - tette hozzá.

 

cseke

 Fotó: Máté Péter, mno.hu

 

Cseke Péter úgy látja, a vidéki színházak nagy fejlődésen mentek keresztül az elmúlt évtized alatt, és úgy tudták növelni nézőszámukat, hogy az nem ment a minőség rovására. "A nagy színházak általában megújulva, de a közönség kezét soha el nem engedve játszanak, a stúdiókban pedig elkülönülnek az experimentumok. Sokat jelentett az előadó-művészeti törvény, amely például a TAO-rendszeren keresztül jelentősen segít gazdaságilag. Nagy gondot jelent viszont, hogy amortizálódtak az épületek – a kecskeméti például harminc éve volt utoljára felújítva" - mutatott rá.

 

A direktor elárulta, szeretné, hogy a kiemelt színházi pozíció­ból nemzeti színház címet kaphasson a kecskeméti teátrum. "Mindemellett jó lenne, ha emlékezetesre sikerülne 2017-ben a Europassió Szövetség soron következő nemzetközi kongresszusa, amely Kecskeméten lesz, és amelynek rendezői és főszereplői is vagyunk. Tervezem továbbá a fiatalok színházi kultúrájának erősítését, amelynek legfontosabb lépése lenne az oktatásba történő integrálás. Amíg ez nem adott, addig viszont a színház falain kívüli programjainkkal igyekszünk több fiatalt bevonzani a színházba. A megújuló hozzáállásunkat szeretném megtartani. Örülök, hogy kiegészült a vezetői csapatunk, Rusznyák Gábor főrendezőként előremutató alkotómunkát végez nálunk, és büszke vagyok a balett-tagozatunkra, amely egyre érettebb előadásokkal mutatkozik be, Barta Dóra vezetésével" - sorolta Cseke Péter.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.