Kettős:játék próbanapló - Új ifjúsági produkció készül a Kolibriben

2016. február 2. kedd, 16:37

Vidovszky György ismét ifjúsági előadást rendez a Kolibri Színházban! A nagy sikerű Cyber Cyrano és Delete után ezúttal Tasnádi István és Jeli Viktória, kimondottan a színház felkérésére írt kettős: játék című darabját viszi színre. Hogy hogyan, abból ad ízelítőt Vajdai Veronika próbanaplója.

 

Teaser - A videót készítette: Bárdi Gergő

 

Az elmúlt néhány hétben, amikor nem Emília angyalai vagy London macskái népesítették be a Kolibri Színházat, a készülő ifjúsági előadás próbái változtatták egy internetes szerepjáték terepévé az épületet. A kettős:játék főszereplői ugyanis csak ezen az oldalon tudnak találkozni és beszélgetni egymással, hiszen ebben a mesében a legkisebb fiú egy idegen országból származó menekült, a toronyba zárt királylány siket, történetük pedig nemcsak a cselekmény szintjén, hanem a valóságban is két külön helyszínen, párhuzamosan játszódik majd.

 

Már ennyiből is sejteni lehet, hogy a január eleji olvasópróbán igazán izgalmas munka vette kezdetét a színház falai közt. A rendelkező próbákon felváltva kezdtünk dolgozni azokkal a jelenetekkel, amelyek a lány szemszögéből mesélik el a történetet, és azokkal, amelyek a fiú nézőpontjából mutatják be azt. Nagyon érdekes volt, ahogy ez az eleinte két külön próbafolyamatnak ható munka egymásba ért amikor eljutottunk a sztorikat összekapcsoló játékbeli jelenetekhez. Mivel ezeknek mindkét helyszínen azonosnak kell lenniük, így ha az egyik csapat rátalált egy érvényes megoldásra, az rögtön átkerült a másik oldalra, és az ottani szereplőknek azzal kellett tovább dolgozniuk. Így alakult át lassan az első közös jelenetet záró párbeszéd néma mozdulatsorrá, vagy sűrűsödött össze a második közös jelenet egy-egy monológgá. A két szöveg hirtelen egy darabként kezdett létezni, melyet nemcsak ezek a megegyező részek kapcsoltak össze, hanem minden egyes megszólalás, hiszen az elhangzó, elhallgatott és megmásított információk mind-mind befolyásolják a motivációk és reakciók szövevényes rendszerét.

 

Azért természetesen sok-sok derűs pillanat is színesítette azt a komoly munkát, ami az improvizációk révén születő beírásokkal és húzásokkal folyamatosan alakuló szöveggel zajlott. A virtuális valóság színházi megjelenítésében rejlő kihívások igencsak beindították a szereplőgárda fantáziáját. A mobil applikációkat, számítógépes programokat alakító színészek napról napra egyre leleményesebb ötletekkel keltették életre a rendelkező próbák jelzésdíszletét. A színpad egy csapásra nyüzsgő cyber térré változott, ahol a Szundi funkció tényleg bebújt melléd az ágyba, a Twilight szereplői a szobádban vertek sátrat, a Wifi-jel mesebeli segítőként hősünk mellé szegődött és a gépen lefuttatott keresést valóban egy komplett keresőcsapat végezte.

 

Az eddigi nehézségeket tehát szerencsésen leküzdöttük, de a java még csak ezután jön. Az elkövetkezendő hetekben az időbeli összehangolás és a háttérvetítés birtokba vétele következik, ami biztosan számos új akadályt gördít majd lelkes kis csapatunk elé. De amíg Hideman – a virtuális terek Takarítója – velünk van, nem kell aggódnunk a problémák eltűntetése miatt.

 

 

Írta: Vajdai Veronika

Fotó: Bárdi Gergő

 

A próbákról képekben:

IMG 8758 s

1. Nyakas Edit s.h.

IMG 8759 s

2. Bartos Ági m.v.

IMG 9028 s

3. Császár Réka, Nizsai Dániel

IMG 9064 s

4. Mészáros Tamás, Szanitter Dávid, Nizsai Dániel

IMG 9077 s

5. Szanitter Dávid, Nizsai Dániel

IMG 9046 s

6. Császár Réka, Nizsai Dániel

IMG 9089 1 s

7. Alexics RIta, Nyakas Edit s.h., Megyes Melinda, Nizsai Dániel

IMG 9161 s

8. Hajsz Andrea, rendezőasszisztens, Gyevi-Bíró Eszter, koreográfus, a színház drámapedagógusa, Vidovszky György, rendező

IMG 9419 s

9. Fehér Dániel

 

Fotó: Bárdi Gergő

 

 

 

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.