"Kifáradtunk a pénztelenségben" - Új rendezője lesz a nyírbátori Szárnyas Sárkány Fesztiválnak

2016. február 10. szerda, 14:37

Új rendezője lesz a Szárnyas Sárkány Nemzetközi Utcaszínházi Fesztiválnak az idei évtől: az Európa-szerte ismert háromnapos kulturális esemény szervezését a nyírségi város önkormányzata vette át a magánvállalkozásként működő fesztiváli művészeti tanácstól.

A nyírbátori polgármester is megszólal:

 

Dózsa György, a korábbi fesztiváligazgató szerdán közleményben tudatta, hogy a rendezés jogát kényszerű ok, "pénztelenség miatt" adták át a nyírbátori önkormányzatnak.
    

Nyírbátor polgármestere az MTI megkeresésére közölte: a helyhatóság megvásárolta a rendezési jogot, és saját kulturális kft.-je már szervezi is a következő fesztivált, amely július 8-10. között lesz. Máté Antal hozzáfűzte, hogy a pályázati lehetőségek szűkülése miatt az utóbbi években a nyírbátori önkormányzat volt az egyetlen támogatója az utcaszínházi fesztiválnak. Emiatt finanszírozási nehézségek is adódtak, nem egy esetben utólag kellett korrigálni, növelni a támogatási összeget.
    

A jövőben - folytatta Máté Antal - az önkormányzat 5 milliárdos éves költségvetéséből megfelelően tudja finanszírozni a rendezési kiadásokat, stabillá téve a fesztivál anyagi hátterét.
    

A polgármester fontosnak tartotta kiemelni, hogy a korábbi fesztiváligazgató továbbra is részt vesz a szakmai munkában, segíti a szervezést.
    

Dózsa György szerint a magánvállalkozásban működő négytagú fesztiválművészeti tanácstól "felelőtlen lépés, több mint kockázatos lett volna a gyakorlatilag veszteséges fesztivál rendezésének további vállalása".
   

Hozzátette: 23 éven át rendezték a fesztivált, a szakma által is elismert kulturális seregszemlét szerveztek, amely 2009-ben a Magyar Fesztivál Szövetség

 

Kiváló művészeti fesztivál elnevezésű minősítését is kiérdemelte. A múlt évben a Euronews európai hírtelevízió forgatócsoportja is ott volt a nyírbátori rendezvényen, a fesztivál programjáról 17 nyelven számolt be a tévé.
    

A 23 év alatt 450 társulattól több mint ezer produkciót láthatott a nyírbátori Szárnyas Sárkány Nemzetközi Utcaszínházi fesztivál soktízezres nézőserege.

 

P1010296

fotó: Széman Richárd

 

A Szárnyas Sárkány eddigi művészeti tanácsának levele:

 

 

Tisztelt Fesztiválozók! Kedves Művész Barátaink!


Úgy tűnik, kifáradtunk, no nem a munkában és a lelkesedésben, hanem a pénztelenségben.


Tájékoztatjuk fellépőinket és tisztelt közönségünket, hogy a Szárnyas Sárkány Fesztivál rendezési jogát kényszerű okok miatt Nyírbátor városára ruháztuk. Nem csak önmagunkkal, hanem partnereinkkel, fellépőinkkel és közönségünkkel szemben is felelőtlen lépés lenne egy több mint kockázatos, gyakorlatilag továbbra is veszteséges fesztivált bevállalni.


Nagyon sajnáljuk, hogy a Nyírség legkülönlegesebb szabadlevegős fesztiváljához többé nincs közünk. Mi, a Szárnyas Sárkány eddigi stábja, sok munkát fektettünk ebbe a fesztiválba, s legalább olyan szomorúak vagyunk, mint Önök. 


23 éven át építettük Nyírbátor város fesztivál-jellegét arculatát, olyan igényes, ám az utca emberének is tetsző produkciókat mutattunk meg, amelyekkel a közönség nagy része egyébként nem találkozott volna. Egy olyan, a szakma által nemzetközi szinten is elismert seregszemlét hoztunk létre a városban, amelyet az ország egyetemi nagyvárosai, megyeszékhelyei is elismeréssel figyeltek. 2009-ben a Magyar Fesztivál Szövetség "Kiváló művészeti fesztivál” minősítést ítélt a Szárnyas Sárkánynak. 2015-ben a fesztiválon képviseltette magát az Euronews televíziós hírcsatorna közismerten igényes kulturális rovatának forgatócsoportja. Ennek köszönhető, hogy a nyírségi kisvárost és rendezvényét kontinens-szerte 17 európai nyelven mutatták be.


A fesztivál mérlege > 23 ÉV - 450 FELLÉPŐ – TÖBB MINT 1000 PRODUKCIÓ

 

Megjegyezzünk, hogy a fesztivál további sorsáról érdemben nyilatkozni nem tudunk.

 

Bőrünkön érezzük, igaz a mondás, miszerint "Egy próféta sem kedves a saját hazájában.” (Lk. 4.24.)

 

Megértő figyelmüket és eddigi kitartó, lelkes látogatásaikat, biztató szavaikat megköszönve, a Szárnyas Sárkány csapata nevében -

a Szárnyas Sárkány eddigi művészeti tanácsa:

 

Dózsa György fesztiváligazgató, Gédra Katalin gazdasági vezető,
Fekete Dávid művészeti vezető, Kémeri Attila főmunkatárs

 

Nyírbátorban, 2016. február 9-én

 

 

 

 

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.