facebook
twitter
rss

2012. május 17., csütörtök - születésnapok: Cser Miklós, Csombor Teréz, Haumann Péter, Holl István, Szávai Viktória

Koccanás

a témát nyitotta: saltwater | 2004. január 5. hétfő, 02:00

új hozzászólás

csehonte | 2012. február 23. csütörtök, 07:18

Van ebben a filmben olyan összefüggő 2 vagy 3 perc, amikor normális magyar nyelven beszélnek normális emberek, vagy végig ez a tömény trágárság van? Az első 10 percet bírtam. Klasszikus idézet addig nem (?) volt.

válasz erre
előzmény: kagy #227

handi | 2012. február 22. szerda, 10:01

Szóba került a levétele (fix infó nincs, ez is csak pletyka szintű), ezért nem árt figyelni a Katonás információkat, ha még látni akarjuk utoljára (ráadásul olcsón).

válasz erre
előzmény: kagy #227

kagy | 2011. november 21. hétfő, 10:36

A Török Ferenc verzió:

http://videotar.mtv.hu/Videok/2009/11/29/16/Koccanas.aspx

Van benne két klasszikus idézet, ki találja meg elsőnek?:)

válasz erre
2 hozzászólás

Mr.Muppet | 2011. november 16. szerda, 09:03

Lehet, nem voltam elég bunkó, azért nem tetszett.

válasz erre
előzmény: kagy #224

kagy | 2011. április 4. hétfő, 12:00

ezeken

válasz erre
előzmény: kagy #224

kagy | 2011. április 4. hétfő, 11:50

Spirónak van néhény vesszőparipája, és most már évizedek óta ezen lovagol interjúkban, könyvekben, színdarabokban.

Az emberek nem olvasnak, bunkók, nem tisztelik a tudást.

Ő maga felül áll az embereken a diplomagyűjteményével és az által már számon sem tartható nyelvtudásával.

Iszonyúan ciki volt - a három maffiózó vagy terrorista kis jelenete.  Az egyik orosz, a másik lengyel, a harmadik szerb. Mit ad Isten, Spriónak pont ez a három nyelv és kultúra az erőssége (olvassátok el az életrajzát, vagy még jobb, ha az Álmodtam neked című igazán kiváló novellás kötetét.). És akkor odatéved a virslis standhoz pont ez a három rosszul öltözött fazon, és mindegyik a saját anyanyalvén kezd el beszélni, és pont miközben a virslire várnak beszélik meg a robbantás részleteit.

Kilométernyire lóg ki a lóláb. Semmi másról nem szól, mint Spiró önfényezéséről. (Ugyanilyen önfényezés a teljesen funkciótlan Örkény idézet, és ami még rosszabb, még ki is mondatja a Férfival, hogy ez bizony Örkélny István. Örkény István egy közepes író volt a múlt században, de arra jó, hogy a nevét emlegetve ismételten szembesítsük a bunkókat a bunkóságukkal, és hoyg föléjük helyezzük  magunkat.)

Ezen kívül már nem is érdekli semmi. Összegyűjtött még a sajtóból, szaunából, internetről 4-5 közhelyet, és a 60-as, 70-es évek kabaréinak színvonal odab..-ta. Nézzétek tölfejek, röhögjetek a még nálatok is nagyobb tökfejeken.

A két kismama jelenteivel sem vagyok kibékülve. Nyilván röhögünk rajtuk (elsősorban Pelsőczy Rékán) ahogy emelgetik a babakocsikat, meg ahoyg tárgyalják a szappan operát, miközbn nagyon jól tudjuk ez egy durva hazugság, és semmi másra nem, jó, mint hogy a közönségben felsőbbrendűségi érzést váltson ki.

Vegyétek észre, hogy Spiró nem csak a szereplőit bunkózza le, hanem azokat is, akik végigröhögik az előadást.

Most elbizonytalondtam. lehet, hogy mégis jó darab ez? Csak ki kell egészíteni a közönség reakcióival?

válasz erre
2 hozzászólás | előzmény: csehonte #223

csehonte | 2011. április 3. vasárnap, 23:54

Az előadásra nem lehetett panasza a közönségek. Pörgős rendezés, apait-anyait beleadó színészek.Csak ezt a darabot tudnám feledni.:)

Pedig szerintem pont az a titka a darabnak, hogy jól játszható a színészek számára, bukni nem lehet vele - kivéve, ha kirívóan tehetségtelenek játszanák, de ez a Katonában nem fordulhat elő -, mindenki jól szórakozik, a színészekre ez inspirálóan hat. Leülni sem tud az előadás, mert újabb és újabb figurák lépnek színre, tehát joggal érezheti úgy a néző, amit Te is írtál, hogy pörgős az egész. De azért mindehhez kellett a szerző is. :)

Néhány dolog elavult-elévült már az utóbbi 6-7 évben, amióta megy az előadás, de hát ez kivédhetetlen, ha ennyire a máról és a mának írnak darabot. Például hol van már az az idő, amikor a harmincasok fiatalnak számítottak a "munkaerőpiacon"? (Jönnek a huszasok, de hogy a legaktuálisabbat mondjam, előre láthatóan a tizenévesek is.) Vagy például régóta lehet a bankkártyát fizetőeszközként használni anélkül is, hogy ismerné az ember a PIN-kódot: pl. internetes fizetésnél, simán. Szóval Hajduk hajléktalanja voltaképpen nagyvonalú ajándékot kapott Ernőtől :), de ez tán nem pontatlanság a szerző részéről, csak egyszerűen a technikai fejlődés "beelőzött".

(A magyar köznyelv szintén gyors ütemben változik, csupán a bazmegezéssel jellemezni a manapság trendinek számító beszélt nyelvet valóban szegényes és fantáziátlan, ráadásul a szerző részéről önismétlés - ez ügyben kicsit egyetértek a kritikáddal.)

válasz erre
1 hozzászólás | előzmény: kagy #218

nola rice | 2011. április 3. vasárnap, 17:43

Miért nem tetszett a film? A színházi változat "lebutításának" érezted?

válasz erre
előzmény: saltwater #221

saltwater | 2011. április 3. vasárnap, 16:16

nekem a Török Feri film nagyon nem jött be...........

válasz erre
1 hozzászólás | előzmény: nola rice #220

nola rice | 2011. április 3. vasárnap, 14:15

Én is Spiró -rajongó ( is) vagyok, és szerintem a darab remek. A szinészek , az egész Katonás előadás szintúgy.

A darab nyomán érdekes kísérlet született Török Ferenc rendező által, aki filmet csinált   a Katonás előadás alapján.

Spiró és Török Ferenc rajongóknak alapdarab.      ( nem tudom, mekkora ez a közös halmaz, remélhetőleg többen vagyunk) : )

válasz erre
1 hozzászólás | előzmény: Lilian #219

Lilian | 2011. április 3. vasárnap, 00:17

Ízlések és pofonok....nekem nagyon tetszett a darab is a játék is,na ja, én Spiró rajongó vagyok,nekem könnyű!:))

válasz erre
1 hozzászólás | előzmény: kagy #218

kagy | 2011. április 2. szombat, 22:38

Elnézést kérek a Spiró rajongó táborától, de ez egy kínosan szar darab.Közhely közhely hátán: adócsaló kisvállalkozó, túlképzett értelmiségi (vajon ki szolgált mintául, csak nem egy közismert, sok nyelvet beszélő magyar író?), percek alatt milliókat kereső bróker, stb., szláv maffiózók.

De nem csak közhelyes, pontatlan is. Az lehet, hogy manapság kicsit durvább és trágárabb a köznyelv (bár ebben sem vagyok biztos), de akkor sem az van, hoyg mindenki kivétel nélkül bazmegezik. Csak a kétdiplomás három nyelvvizsgás nő. Na persze. Ez attitűd kérdése, szerintem.

Attól kezdve, hogy kiderült, hogyan pozícionálja Spiró saját magát ebben a közegben, elkezdtem magam nagyon rosszul érezni, de abban reménykedtem, hogy ez már a medence alja. De tévedtem, tudott lejjebb csúszni a darab.
Három súlyos mélypont következett még.

Spiró a műveltségét fitogtatta (Örkény idézet), moralizált is (jaj, de bénán), de a mélytengeri árkot a romantikus szál jelentette.

Az előadásra nem lehetett panasza a közönségek. Pörgős rendezés, apait-anyait beleadó színészek.Csak ezt a darabot tudnám feledni.:)

válasz erre
2 hozzászólás

Lilian | 2011. február 17. csütörtök, 02:44
Hű de nagyon jó volt!:))Minden és mindenki!Nagyon jó darab,kitűnő rendezés,nagyszerű szerepjátszás!:))Biztosan újra kell ezt néznem!Spirót is imádom (Árpádház  is nagyon tetszett) és nagyon úgy tűnik, hogy "el vagyok csábítva" a Katona által.:))Szombaton Gyász,attól azért tartok egy kicsit.Vasárnap pedig megnézem Keresztes Tamást a Cabaret-ban:))
válasz erre

eva5 | 2010. április 17. szombat, 14:42

Áprl.18.-ra 2 db eladó fsz.6.sor közepe

06/20/977-87-16
válasz erre

saltwater | 2009. október 5. hétfő, 23:07
kb 1 éve láttam utoljára, akkor még benne volt ....
válasz erre
előzmény: Áfonyka #213

drumlin | 2009. október 5. hétfő, 21:10

Áfonyka | 2009. október 5. hétfő, 14:33

januárban láttam utoljára és tegnap nagyon jólesett. ismétlés hamarabb, kedvenc helyemhez ragaszkodom ;-)

Ónódi mióta nem mondja az Örkény-egypercest lángosgyúrás közben?

válasz erre
előzmény: wötchy #212

wötchy | 2009. október 5. hétfő, 12:05
Még mindig nagyon jó ritmusú, pörgő darab, egy pillanatra sincs megállás. A színészek végig brillíroznak, valaki mindig alkot, mégha csak a háttérben is. Ervin is prímán viszi azt a röpke hat szerepet, viszont kinyírja a térdét, ha nem képes felhagyni a szökdécseléssel legalább pár napig...  na mindegy, szóval én még mindig rettentően élvezem a darabot az állójegy és a vérkeringési zavarok ellenére is..:))
válasz erre

kerenyikegeza | 2009. március 9. hétfő, 00:54
Az én kedvencem ebben az elõadásban a két öreg az erkélyen. És Bezerédi Zoli.
Sajnos lassan aktualitását fogja veszteni ez a darab, de még egy két év van benne.
válasz erre
előzmény: boa #203

viagiulia1 | 2009. február 7. szombat, 23:18
Nem tudja valaki, hogy a filmet mikortól vetítik moziban? Sajnos a szemlén nem tudtam megnézni.
válasz erre