Erkel Színház

a témát nyitotta: oops | 2008. augusztus 27. szerda, 01:00


új hozzászólás

#120

Piros_ | 2014. február 23. vasárnap, 20:27
Az elmúlt hónapokban 3 előadást is szerencsém volt látni, így ha más még nem írt ide, beszámolok benyomásaimról.
Természetesen, szép, új minden, - jó érzés végig sétálni a folyosókon.
Eltűnt a főbejárat előtti néhány lépcső, nyílván, hogy a kerekes- székesek akadály mentesítve legyenek. Rögtön a bejárat után egy hatalmas dohányzó és büfé részen kell átvágni , hogy a földszinti nézőknek ne kelljen felmenni az emeletre, ha falatozni kívánnának. (Azért a szünetben felmentem körülnézni. Csodaszép a büfé – dohányzó a helyreállított falfestménnyel.)

A földszinti bejárat mellett, tiszta üvegfalú, lezárt sarokhelyiség ismeretlen felhasználói célra. Két oldalán őrrel, mert jövet – menet, mindenki itt akar átvágni. A bejárattal szemben egy kis állandó fénykép-kiállítás látható a Színház történelméből. A füst zavaró, de rendben. A földszinti ruhatárakhoz érve elbizonytalanodtam. Mindkét oldalt van belőlük 15 vagy 18, jelzés felettük viszont semmi. Hm. Hogy találok vissza a kabátomhoz? Legelőre megyek, a színpadhoz legközelebbi ruhatárhoz. Ezt nem fogom eltéveszteni.
(Nem vált be a szisztémám. Az előadás végén hiába álltam az ide sorakozók közé, kiderült, az én kabátomat egy szomszédból besegítő hölgy vette át és más részlegbe akasztotta . Legközelebb, kinéztem a ruhatárosok közül az egyetlen férfit, hogy visszataláljak a kabátomhoz. Mások hogy csinálhatják a visszatalálást? Talán vmi egyéni hangjelzést adó szerkentyűt kellene a kabátzsebekbe tenni, aztán a tulajdonosok kulccsal megkereshetnék. Vagy vihetnék magammal egy marék lisztet és a ruhatártól a helyemig felszórnám az utat. Hm. Nem találtak már ki a színházi ruhatárakra vmi megkülönböztetést? Persze, ha futná a Színház költségvetéséből….)

Belépve a nézőtérre, hatalmas a változás! Régen, ha jól emlékszem bordó bársony függöny és székek álltak a barna faburkolat és valaha fehérre meszelt falak alatt. Most sötétszürke mennyezet és falak, szürke padlószőnyeg, zöldesszürke függöny és ugyanilyen székek várakoznak a megmaradt sötétbarna faburkolatok körül. Sötét, komor minden, de biztos, hogy praktikusabb, kevésbé látszik rajtuk …az idő. De lehet, hogy nem a tervezők választották a szürkét és szürkészöldet, hanem vki támogató ingyen adta az anyagot ebben a színben. Akkor meg „ajándék lónak ne nézd a fogát!” Különben is, úgyis leoltják a lámpákat és az előadás a lényeg!

Hála a közönségszervező ismerősömnek, elöl, a 4. sorban ültem. Jól láttam, hallottam mindent. Nem volt mindenki így. A szünetben többen jöttek a hátsó páholysorból üres helyre vadászni, mert többet szerettek volna hallani. Viszont a lényeg, az előadások, - csodálatosak voltak! Carmen, Szerelmi bájital, János Vitézt volt szerencsém látni szeptember óta. Minden nagyon tetszett! Látványos, gazdag kivitelű, szép előadások voltak!

válasz erre
előzmény: iva #118

#119

Nuss | 2013. március 1. péntek, 17:13
Ezt is megéltük! :))
válasz erre
előzmény: iva #118

#118

iva | 2013. március 1. péntek, 04:56

Ma!

Ma újranyílik az Erkel Színház, miután befejeződött felújításának első szakasza.

13 órakor már a színház pénztárai is működni fognak, 19 órakor kezdődik a próbaüzem első előadása:

http://szinhaz.hu/opera/50569-fesztivallal-nyilik-meg-az-erkel-okovacs-terveirol-meselt

válasz erre
2 hozzászólás

#117

iva | 2012. május 9. szerda, 01:52

Köszönöm az érdeklődést, kedves Nuss, igyekezni fogok, de valószínűleg még türelmesnek kell lennünk, mert a hírek szerint egyelőre a felújítási munkálatokat megelőző, elképeszően felpuffasztott közbeszerzési tárgylások folynak, amikről nem szolgálhatok képanyaggal, de talán nem is lenne érdekes.

 

Annál érdekesebb, hogy a Magyar Állami Operaház honlapján megjelent 2012/2013-as évad műsorterve szerint 2013-ban


márciusban 3 Turandot és 3 Don Giovanni
áprilisban 10 János vitéz, 3 Don Carlos és 4 Aida
áprilisban és májusban 7 Pomádé király
májusban 4 Örvényben és az 1 Wagner Gála
májusban és júniusban 8 Karamazov testvérek és 25 Hunyadi László
előadásának helyszíne az Erkel Színház.
Ez összesen 68 (azaz hatvannyolc) előadás!

 

Remélem, ez nem tévedés csupán!

válasz erre
előzmény: Nuss #116

#116

Nuss | 2012. május 7. hétfő, 11:18

És igeen! :) Kérjük továbbra is a fényképes beszámolókat minden pozitív történésről!!

válasz erre
1 hozzászólás | előzmény: iva #115

#115

iva | 2012. május 7. hétfő, 04:00
simple forum | Színházak, társulatok

Tehát végre történt valami - hurrá!

válasz erre
1 hozzászólás | előzmény: iva #114

#114

iva | 2012. május 7. hétfő, 03:58
simple forum | Színházak, társulatok

2012.05.05. verőfényes reggelén vettem észre, hogy eltávolították az Erkel Színház homlokzata köré tákolt, „életvédő" kerítés roncsait.

válasz erre
1 hozzászólás

#113

iva | 2012. február 15. szerda, 04:42

Ferbruár 18-án, szombat este Erkel-estély címmel gazdag, tartalmas opera-koncert lesz a Magyar Állami Operaházban. A teljes bevételt jótékonysági célra fordítják, kiegészítendő azt az összeget, amelyet a kormány nyújt az Erkel Színház felújítására.

Kaphatók még jegyek mindenféle árkategóriában. Érdemes váltani és elmenni, hogy a 2012. decemberében újranyíló Erkel Színháznak minél igényesebb újjáélesztésére legyen anyagi fedezet!

Az est műsoráról és fellépőiről itt lehet tájékozódni:  

http://www.opera.hu/hu/Erkel_estely_-_Jotekonysagi_galaest_es_arveres_az_Erkel_szinhaz_ujranyitasaert/201202181900/info

válasz erre

#112

oops | 2010. október 6. szerda, 04:01

Nocsak! Ki gondolta volna...

Nem mintha nagyon érdekelne a politika, de azt hiszem a választások épp jókor jöttek. Vagy úgy is mondhatnánk, hogy a 24. órában. Komolyan mondom, nemegyszer előfordult az utóbbi egy évben, hogy csak azért kanyarodtam arrafelé, hogy megnézzem, meg van-e még.

Azért jobb lesz, ha vigyázó szemeinket továbbra is rajta tartjuk az Erkelen.

válasz erre
előzmény: iva #111

#111

iva | 2010. július 16. péntek, 03:24
simple forum | Színházak, társulatok

Kedves Oops, biztatóak a hírek az Erkel Színház ügyében. Nagyon várom a további fejleményeket, a pozitív döntést.

http://nol.hu/lap/kult/20100715-megsem_eletveszelyes_az_erkel_

válasz erre
előzmény: oops #110

#110

oops | 2010. február 4. csütörtök, 01:06

Magam is szemtanúja voltam az adásnak (sajnos).

Valóban, az interjú meglehetősen patetikusra sikeredett... Remélem, Vass úr álmai nem fognak megvalósulni, legalábbis amik az új Erkelre vonatkoznak. És remélem, hogy a Nyóckerben lesznek annyira bölcsek, hogy nem tűzik napirendre ennek a beruházásnak a tárgyalását, helyette viszont szorgalmazzák az Erkel mihamarabbi felújításának előkészítését. Ezzel meg lenne oldva az Operaház baja is és ha nem bénázzák el 2013-ra még el is készülhetne.

válasz erre
előzmény: iva #109

#109

iva | 2010. február 3. szerda, 05:05

A Magyar Televízió tegnapi Ma Reggel című műsorában viszont Vass Lajos adott interjút:

http://premier.mtv.hu/Hirek/2010/02/02/11/Pozsonyi_Pillangokisasszony_a_Magyar_Allami_Operahazban.aspx

A beszélgetés második részében Süveges Gergő műsorvezető az Erkel Színházra terelte a témát.

No, azért az Operaház 1980-ban történt bezárásának krónikáját a pontatlanságig tömörítette a főigazgató. Az említett tűzeset az esztendő januárjában történt, ám az épület felújítása olyannyira később vált esedékessé hirtelenséggel, hogy a bérleteket is eladták a következő évadra, és még a nyári szünet végén is csak susmusokból értesült a nagyérdemű az Ybl-palota bezárásáról.

Vass Lajos még versenyt futna az idővel az Erkel Színház lebontásáért. Az épület "életveszélyességére" már nem hivatkozik. A szinte freudi elszólás (üzleti elv) viszont hitelesen hangzott a szájából.
válasz erre
előzmény: oops #107

#108

iva | 2010. február 3. szerda, 05:00
simple forum | Színházak, társulatok
2010.01.31. 15:37
válasz erre

#107

oops | 2010. január 30. szombat, 23:35

Hála az égnek!

Bevallom, titkon ebben reménykedtem. Nagyon remélem, hogy az új kormány nem bólint rá a pusztításra és a 100 éves épület megmenekül! Engem az sem érdekel, ha a betonhodályt Záhonyban építik fel, de az Erkeltől el a kezekkel... Túl sok műemléket pusztítottak el a XX. században. Ez a század már ne erről szóljon!

válasz erre
előzmény: iva #106

#106

iva | 2010. január 30. szombat, 22:23
simple forum | Színházak, társulatok

Nem veszi napirendre a józsefvárosi önkormányzat az új Erkel Színház beruházásához szükséges rendezési terv tárgyalását a közel jövőben. A fideszes vezetésű VIII. kerület városfejlesztési bizottságának elnöke elmondta, leghamarabb tavasszal kerülhet a testület elé a rendezési terv, de ez is bizonytalan, mert pártjának komoly fenntartásai vannak a projekttel kapcsolatban. Az Operaház szerint a beruházás ellehetetlenítése veszélybe sodorja intézményük működését.

Csúszásban van az eredeti tervekhez képest a Köztársaság térre szánt új Erkel Színház több tízmilliárdos projektje, és az is kérdéssé vált, hogy megvalósul-e. A bizonytalanság oka, hogy a beruházáshoz szükséges rendezési terv elfogadásában illetékes VIII. kerületi önkormányzat egyelőre nem kíván foglalkozni a témával. Az sem egyértelmű, hogy Józsefváros később hajlandó-e támogatni az elképzelést, amely úgy tűnik, több szempontból is kritizálható – mondta Kardos-Erdődi Zsolt, a városüzemeltetési és környezetvédelmi bizottság fideszes elnöke.

 

„Nem kell előre szaladni”

 

A projekt korábbi ütemterve szerint a beruházáshoz szükséges pályázatot 2010 első negyedévében írta volna ki az Operaház és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV), amihez a józsefvárosi önkormányzatnak már 2009 végén, de legkésőbb az idei év elején el kellett volna fogadnia a rendezési tervet. Decemberben azonban a Fidesz-többségű kerületi képviselőtestület levette napirendjéről a kérdést, és Kardos-Erdődi Zsolt közölte, következő februári ülésükön sem tárgyalják. Kardos-Erdődi Zsolt szerint leghamarabb tavasszal, a választások után kerülhet napirendre az új Erkel Színház ügye, de akkora sem lát rá sok esélyt.

A politikus elmondta, több tisztázandó körülmény van még, amelyek akadályozzák a hónapokkal ezelőtt elkészült rendezési terv elfogadását. Egyebek mellett ki kellene egészíteni a környezetvédelmi hatástanulmányt, mert a kerület vezetése nincs meggyőződve róla, hogy szükséges-e további építménybővítés a környék zöldterületének kárára. A városüzemeltetési és környezetvédelmi bizottság elnöke szerint a Köztársaság teret érintő - jelenleg 2012/2013-ra jósolt - 4-es metró elkészültét is meg kellene várni, mielőtt a kerület elgondolkodik az új Erkel Színház építésének ötletéről. „Nem kell előreszaladni” – mondta a politikus, aki úgy véli, a színházépület szomszédjába tervezett metrómegálló üzembe helyezése után válhat világossá, milyen módon érdemes továbbfejleszteni a Köztársaság teret.

Más szempontból is nyugtalansággal tölti el a Kardos-Erdődi Zsoltot az új Erkel Színház terve. „Kérdéses, szükség van-e egyáltalán új Erkel Színház építésére, nem járnánk-e jobban a mostani épület felújításával. Ezt meg kell vizsgálni, bár én az utóbbira tippelnék” – mondta a bizottsági elnök.

 

Csak az új kormány dönthet


A rendezési terv koordinálását végző kerületi főépítész, Miasnikov Péter elmondta, a dokumentum építészeti szempontból hosszú távú, megnyugtató megoldást tartalmaz a Köztársaság tér számára. Úgy készítették el, hogy megvalósításához, nem kell módosítani a fővárosi szabályozást, ami Józsefváros beleegyezése esetén is végtelenségig elnyújthatta volna az engedélyezési folyamatot. A rendezési terv kerületi tárgyalásának csúszásáról a főépítész azt mondta, bosszantó számára, de úgy véli, ez politikai ügy, amibe nem akar belefolyni.

Politikai motívumokat sejt a rendezési terv halogatása mögött Szabó Attila, az Operaház gazdasági igazgatója is, miközben szerinte az Erkel-projektet szakmai kérdésként kellene kezelni. „Az igaz, hogy a mostani kormány mondott valamit az Erkel Színházról, de azt az Operaház kezdeményezésére mondta” – nyilatkozta a beruházás közbeszerzési pályázatának kiírásával megbízott intézmény munkatársa. Szabó Attila szerint a vitatott projekt számukra nem elsősorban az új Erkel Színház építéséről szól, hanem az Operaház jövőjéről. A gazdasági igazgató elmondta, a Köztárság térre tervezett új létesítmény nélkül nehezen elképzelhető, miként valósulhat meg az Operaház megfelelő átmeneti otthonának biztosítása az Andrássy úti épület felújításának idejére. Márpedig az Operaház rekonstrukciója - ami 2013-ban indulna – elengedhetetlen. Szabó Attila szerint az Ybl-palota mostani állapota, illetve a játszóhely műszaki elavultsága nem teszi lehetővé, hogy hosszú távon továbbműködjön az egyetlen, napi operajátszásra berendezkedett intézmény.

A Köztársaság téri új Erkel Színháznak, Józsefváros ellenállása esetén, csak egy alternatívája lehet, ha a korszerű, multifunkciós épület terve más kerületben vagy más városban valósul meg – mondta az Operaház gazdasági igazgatója.

Szabó Attila szerint azonban az Operaház, illetve a projektgazda kulturális tárca egyelőre nem tehet mást, minthogy vár a VIII. kerületre. Ha tovább késik a rendezési terv elfogadása, az Operaház hamarosan hivatalosan megkeresi az önkormányzatot, hogy érdeklődjön a csúszás okáról, és ha szükséges, kész leülni a tavaszi választások után felálló kormánnyal, hogy egyeztessenek a megoldásról. A következő kabinettel való egyeztetés szándékát indokolja az is, hogy a Bajnai-kormány által meghirdetett döntési moratórium miatt a beruházáshoz szükséges közbeszerzési pályázat eredményéről, ha kiírják, már csak az új politikai vezetés határozhat.

„Hiszünk abban, hogy a politika lenyugszik, és szakmai döntés születik az ügyben” – mondta a gazdasági igazgató.

 

74 milliárd

 

Az Erkel-projektről hozott tavaly októberi kormánydöntés alapján a Köztársaság téri új multifunkciós játszóhely építése idén kezdődne. Az új kulturális központnak két év alatt kellene elkészülnie az Erkel Színház helyén. A pályázatot a korábbi tervek szerint 2010 első negyedévében írta volna ki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. valamint a Magyar Állami Operaház. A kiírás várható idejét azonban nemrég 2010 első félévére módosították.

A magánbefektető által PPP-konstrukcióban építendő új intézmény működéséhez az állam 2013-tól, 25 esztendőn keresztül, évenként 3,1 milliárd forinttal járulna hozzá, amit bérleti és szolgáltatási díjként fizetne. A kulturális minisztérium adatai szerint a projekt összesítve több mint 74 milliárd forint kiadással jár az államnak 25 év alatt. Jelen értéken számolva a beruházás csaknem 29 milliárd forint, vagyis nagyjából ennyibe kerülne, ha most kellene egyben kifizetni.

Az új Erkel Színház felépítését a kormányzat szerint többek között az indokolja, hogy 2013-tól kezdődne az Operaház felújítása, amely 2017-ig tartana, ezekben az években pedig az új Köztársaság téri intézmény biztosítaná, hogy Budapesten folyamatos maradjon az operajátszás.

(Kossuth rádió online)

 

Képem: 2010.01.30. 08:50

válasz erre
előzmény: iva #105

#105

iva | 2010. január 30. szombat, 22:19
simple forum | Színházak, társulatok

... a ma hajnali havazásban

2010.01.30. 07:02

válasz erre
előzmény: iva #104

#104

iva | 2010. január 30. szombat, 22:04
simple forum | Színházak, társulatok

... az Erkel Színház a hajnali hóesésben

2010.01.30. 07:01

válasz erre

#103

iva | 2010. január 30. szombat, 21:50
simple forum | Színházak, társulatok

Teljesebb képen

válasz erre
előzmény: iva #100

#102

iva | 2010. január 24. vasárnap, 03:41
simple forum | Színházak, társulatok

Mit sem számít, hogy a látszatvédelmi dróthálót immár teljesen megrongálták.

(2010. január 22-i felvétel)

válasz erre
előzmény: iva #101

#101

iva | 2010. január 24. vasárnap, 03:38
simple forum | Színházak, társulatok

A homlokzat Köztársaság tér felőli oldalán sem védik a lakosságot a főigazgatóságilag-kormányilag hazudott omlásveszélytől.

(2010. január 22-i felvétel)

válasz erre
előzmény: iva #100