facebook
twitter
rss

2012. május 17., csütörtök - születésnapok: Cser Miklós, Csombor Teréz, Haumann Péter, Holl István, Szávai Viktória

Básti Lajos

a témát nyitotta: emily | 2004. január 31. szombat, 02:00

új hozzászólás

lorenzo | 2012. április 12. csütörtök, 11:05

Kedves Éva,

köszönöm az infót. Én ugyanis nagy Ibsen rajongó vagyok, gyűjtöm a hazai Ibsen előadások dokumentumait (színlap, képek stb.) Ez az előadás valahogy elkerülte a figyelmemet. Pedig nagyon kedvelem Bálint Andrást is és Kovács Adélt is. (Keres Emilt nem, de ez nem tartozik ide.)

Ha van valamilyen anyagod erről az előadásról, kérlek tedd fel  akár ide, akár Bálint András topicjába.

Még egyszer kösz!!!!

Lorenzo

válasz erre
előzmény: eva5 #112

eva5 | 2012. április 11. szerda, 18:43

Radnótiban néhány éve ment,Bálint András,Kováts Adél,Keres Emil  szereplésével!!!

válasz erre
1 hozzászólás | előzmény: lorenzo #111

lorenzo | 2012. április 11. szerda, 17:46
simple forum | Mennyei páholy

A Solness  építőmestert 1969-ben játszotta a Vígszínház. Nincs tudomásom arról, hogy azóta eltelt 43 évben valamelyik pesti vagy vidéki színház felújította volna. Pedig két nagy szerepért érdemes lenne állandóan műsoron tartani: Solnessért és Hilda Wangelért.

Az emlékezetes előadás Básti Lajos kiugróan nagy sikere vot. Majdnem jutalomjátékot írtam, dehát Básti minden szerepében fantasztikus ajándékot, jutalmat adott a nézőknek.

Béres Ilona eszményi Wangel Hilda volt.

válasz erre
1 hozzászólás

Piros_ | 2012. március 23. péntek, 22:51

ma este a Duna TV-én Torma Gedeonként láthatjuk

válasz erre

Piros_ | 2012. március 11. vasárnap, 11:33

Egy fiatal tudós szerepében, aki szerelmes lesz:

Méltóságos kisasszony 13:05, Vasárnap (március 11.), m1   és 21.00 m2

fekete-fehér, magyar játékfilm, 69 perc, 1936

rendező: Balogh Béla

szereplő(k): 
Csortos Gyula (Monori Zoltán)
Básti Lajos (Monori Gábor)
Mály Gerő (Bartos Dénes)
Berky Lili
Szeleczky Zita (Bartos Lilla)
Vízváry Mariska
Bilicsi Tivadar (Varga)

A dúsgazdag, de már öreg és beteg Monori Horváth Zoltán textilgyárost boldoggá tenné, ha Gábor fia, a rosszul fizetett fiatal tudós nem az emberiséget mentené, hanem a családi vagyont.

válasz erre

lorenzo | 2012. február 11. szombat, 18:08

Teljessé vált az örömöm: az alábbi levelemből is eltűnt a kép. Min tehetnék mást: pótolom, és pótolom mindaddig, amíg valaki meg nem unja a képek eltávolítását. (Egyébként ez eléggé idétlen szórakozás.)

Érdekes: én a saját magam által írt szöveget nem tudom javítani, mert ha elküldtem a levelet, többet már nem férek hozzá, de valaki(k) hozzáférnak, sőt belerondíthatnak.

válasz erre
előzmény: lorenzo #107

lorenzo | 2012. február 10. péntek, 17:27

Kedves Csehonte, nem tudom. Feltételezem, de manapság már hazardírozás akármit feltételezni.

Azt javasolom, hogy maradjunk még egy kicsit Básti Lajosnál és a régi, híres Pygmalionnál.

Nagyon örülök, hogy felébresztettem Papiban és Trebitschben a szunnyadó emlékeket.

A Katona József Szinház 1953 március 13-án mutatta be a darabot, néhány szerepet két színészre osztottak. Így Doolitle Makláry Zioltán és Peti Sándor volt, Eyns-ford Klárát Láng Mária és Hegedűs Ágnes kapta, Pearcenét pedig Gobbi Hilda mellett Titkos Ilona is játszotta.

Szeptembertől Freddyt átvette Somogyvári Pál, mivel Kárpáti Zoltán elment a Nemzetiből (bizonyára elküldték): Októbertől játszotta Higginst Somló István, 1954-ben megkapta Higginsné szerepét Makay Margit, Doolittle-t pedig Maklári János.

Az 1954/55-ös évadban Higginsnét Gomaszögi Frida játszotta, Doolittle-t Juhász József, Pearcenét Orbán Viola, Freedyt Horkay Jánis, Sinkovits Imre és Buss Gyula, Pickeringet játszotta Kemény László és Rajz János. 1956 szeptemberében kapta meg Higgins szereét Várkonyi Zoltán.

Hogy miért volt szükség erre a sok szerepkettőzésre, többszörözésre és cserére?  A darab összesen 518-szor ment!!! és 259 ezer néző látta.

Nyilvánvaló, hogy a szereplők elfáradtak, megúnták a szerepüket, ezért kellett a frissítés. (A fenti adatokat Molnár Gál Péter Emlékpróba c. könyvéből vettem.)

Csak Eliza volt változatlanul a csodálatos Mészáros Ági. 

válasz erre
1 hozzászólás | előzmény: csehonte #106

csehonte | 2012. február 6. hétfő, 23:18

A színiakadémisták azt tudják, hogy van egy Básti Juli? :)

(Egy rendszeresen felvételiztető rendező mesélte egy közönségtalálkozón, hogy a felvételizők kb. 90%-a élete legnagyobb színházi élményének az Operettszínház valamelyik aktuális slágerelőadását nevezi meg...) 

Gyorsan változik a világ, de azért vannak dolgok, amelyek a minimálisan elvárható alapműveltség hozzátartozói. Básti Lajos létezése kétségkívül ilyen "dolog".

Egy technikai malőr miatt nem sikerült felvennem a minap vetített Pygmaliont, remélem, ismétlik még a közeljövőben. De legalább a My Fair Lady lemezfelvétele megvan (Básti, Lehoczky Zsuzsa), sajnos csak keresztmetszet, de így is érték.

válasz erre
1 hozzászólás | előzmény: lorenzo #103

Trebitsch2 | 2012. február 6. hétfő, 20:17

Kedves Papi, Te nem nagyon öreg, hanem nagyon szerencsés ember vagy/lehetsz! Smile

Én is megnéztem a TV-s változatot, de nekem most kicsit csalódás volt, holott emlékeztem erre a TV-s felvételre a múltból. Márkus itt már beteg volt, (a játéka is fáradtnak tűnt), aztán Kiss Mari helyett  azért mást is el tudtam volna képzelni Elizaként. A 80-as évek Madách-a tele volt bájosabbnál bájosabb, tehetségesebbnél tehetségesebb fiatal színésznőkkel.

A "Cukros"  filmes feldolgozásban, a zenés változatban 'az örök szerelmem', Audrey Hepburn volt, és maradt is. Cool Ott Higgins, Rex (a mai színiakadémistáknak: nem a rendőrkutya!!) Harrison volt.

A lenti képek ettől még azért páratlanok.

válasz erre
előzmény: papi #104

papi | 2012. február 6. hétfő, 18:54

Én pedig láttam, méghozzá mind a három Higgins-szel, mert én már egy nagyon öreg ember vagyok. Vagy nagyon korán kezdtem el színházba járni. Pickeringként pedig nemcsak Balázs Samút, de Kemény lászlót, sőt egyszer Rajz Jánost is csodálhattam. Láttam vagy 10-szer az előadást. A legérdekesebb, hogy Makláry Zoltán mellett néha Makláry János is eljátszotta Doolittle-t. Bizony.Mészáros Ági hangja pedig mai napig velem él: francnyavaját, taxin megyek.

válasz erre
1 hozzászólás | előzmény: lorenzo #99

lorenzo | 2012. február 6. hétfő, 17:48

Nem is vettem észre, hogy Básti Lajos topicjában is átléptük a bűvös 100-as levélszámot.

Básti nagy szinész volt. A legnagyobbak közül való. Én mindesetre keveselem, hogy csak 100 rajongó levél van a "fiókjában".

De ne legyek telhetetlen. Olvastam valahol (talán le is írtam ebben a topicban vagy másutt), hogy a sziniakadémisták nem tudták (néhány évvel ezelőtt), hogy Básti Juli mellett van/volt még egy Básti is, Básti Lajos, az édesapa, a Nemzeti majd a Víg, majd újra a Nemzeti meghatározó, vezető színésze.

(Esztergályos Károly írta le ezt a figyelemre méltó történetet a Meztelen képernyő c. könyvében.)

A képen Törőcsik Marival, Brecht Vágóhidak Szent Johannája c. darabjában.

válasz erre
1 hozzászólás

lorenzo | 2012. február 6. hétfő, 17:41

És még egy kép: Eliza és Higgins a bál után.

(Mészáros Ági és Básti Lajos)

válasz erre
előzmény: lorenzo #101

lorenzo | 2012. február 6. hétfő, 17:39

Ha lúd, legyen kövér!

Ime a legendás Eliza: Mészáros Ági, azt hiszem, nem túlzok, ha minden idők legnagyszerűbb Elizájának nevezem.

Három Higgins is sertepertélt mellettte: Básti (ő volt a legjobb), Várkonyi és Somló István. (Ő elég hamar leadta Higgins szerepét, nem tartotta magát elég fiatalnak ehhez a szerephez. Olvastam valahol az ezzel kapcsolatos levelét, amit Major Tamásnak írt.) 

válasz erre
1 hozzászólás

lorenzo | 2012. február 6. hétfő, 17:35

Az előbb elkövettem az a (szokásos) hibámat, hogy nem figyeltem a kép kiterje4sztésére, és a bit kiterjesztésű képeket nehéz kinyitni.

Most átírtam jpeg-kiterjesztésűre, így már könnyebb lesz a nagyítás.

Még egyszer: Básti, Ladomerszky és Balázs Samu a hajdani, legendás 1952-es Pygmalion előadáson.

válasz erre
előzmény: lorenzo #99

lorenzo | 2012. február 6. hétfő, 12:32

Szombat este láttam a TV-ben Shaw Pygmalion-jának közvetítését a Madách Színházból. Nagyon tetszett Huszti, Márkus és Sulyok Mária alakítása.

Erről eszembe jutott egy régi-régi Pygmalion a Katona József Színházban, amelybe Básti volt Higgins, Ladomerszky Margit játszotta Mrs. Higgins szerepét, és Balázs Samu volt Pickering.

Természetesen nem láttam ezt az előadást, csak néhányí képet gyűjtöttem be erről a legendáról.

Egyet fel is tesezek körítésként ehhez az emlékhez.

válasz erre
2 hozzászólás

lorenzo | 2011. november 24. csütörtök, 14:56

Pécsi Sándor is játszott abban a híres 12 dühös ember-ben, Básti, Balázs Samu és az Általad felsoroltak mellett.

válasz erre
előzmény: Trebitsch2 #88

lorenzo | 2011. november 24. csütörtök, 14:33

Bizony, bizony....

Ha nem is félek, de tartok az Adóhivataltól.

Én, éppen én, akinek a nagyapja virilista volt, azaz a város legnagyobb adófizetői közé tartozott.

(A családi rossznyelvek szerint drága nagyapám kicsit csalt, felfelé. Több jövedelmet vallott be, mint amennyi a valóságban van, csakhogy virilista lehessen,

Ma már ez nem divat,ma inkább offshore cégekbe mentik ki a gigahasznot a simorandrások és mások.

De annyi elégtételem még van, hogy a nagyapám nevét ma is áldják azok a családok, akiknek munkát és tisztességes jövedelmet adott, még ma is áldással emlegetik, 60 évvel a halála után. A simorandrások pedig legfeljebb elrettendő példák lesznek egy gazdaságpolitikai szakkönyvben, kb. 60 év múlva.)

válasz erre
előzmény: Trebitsch2 #92

lorenzo | 2011. november 24. csütörtök, 14:24

És itt az IFJÚSÁG....

Básti mint Theseus és Gobbi, mint Phaedra. Etz a Racine darab volt az egyik vizsgaelőadásuk.....

válasz erre
előzmény: lorenzo #95

lorenzo | 2011. november 24. csütörtök, 14:22

Ugye ismerős? (318. oldal)

Most egy másik képet teszek fel a Shaw darabból.

válasz erre
1 hozzászólás | előzmény: lorenzo #94

lorenzo | 2011. november 24. csütörtök, 14:20

Az alábbi szöveget akartam átküldeni:

"Amikor tőled elköszönök, az ifjúságomnak intek búcsút, Móricz Lili, Horváth Feeri, Fónay Márta, Móry Lucy, Révész  Zsuzsa, Szörényi Éva, Perczel Zita, Hámos Emmi, Gellért Bandi és Gobbi Hilda nevében.

-------------------------------------------------------------------

Isten veled, Básti Lala, Isten veled, ijjúság."

Feltettem egy képet a Pygmalionból, Básti - Higgins, Gobbi -  Pearcené, Rendezte Gellért Endre, és ez nem ment át. Lehet, hogy a kép a ludas, most megpróbálom kép nélkül.

válasz erre
1 hozzászólás