facebook
twitter
rss

2012. május 17., csütörtök - születésnapok: Cser Miklós, Csombor Teréz, Haumann Péter, Holl István, Szávai Viktória

Simor Erzsi

a témát nyitotta: Mati | 2005. november 18. péntek, 02:00

új hozzászólás

Emerico | 2012. február 5. vasárnap, 01:53

Még ezen a képen is milyen gyönyörű Simor Erzsi.

válasz erre
előzmény: lorenzo #97

lorenzo | 2012. január 28. szombat, 17:58
simple forum | Mennyei páholy

Simor Erzsi és Nagy Béla.

Nagy Béla a 3. férje volt a művésznőnek, aki - bár sokkal fiatalabb volt - rajongásig szerette a gyönyőrű színésznőt.

Nagy Béla népszerű vidéki színész volt, általában operettek bonviván szerepeit alakította - sikerrel.

Simor Erzsivel Debrecenben és Pécsett játszottak együtt.

Arról nincs tudomásom, hogy Nagy Béla már elhunyt volna. Valaki esetleg tud róla valamit?

válasz erre
1 hozzászólás

lorenzo | 2012. január 25. szerda, 10:20

Simor Erzsi és Gábor Miklós a catullus c. drámában, a Madách Színház előadásában. Vajon miért van a művésznő kezében bot? (A szerep indokolja?

(Nem láttam ezt az előadást.

válasz erre

lorenzo | 2012. január 23. hétfő, 18:06

Simor Erzsi és Nagy Attila a Mizantrope 1969-es felújításán, a Madách Szinházban.

Mudrák József barátomnak üzenem, hogy már majdnem teljesen készen vagyok Simor Erzsi 45 utáni színházi szerepeinek összegyűjtésével.

Találtam színlapokat a Medgyaszai Színházi fellépéséről, debreceni szerepléseiről, aztán Pécsett is játszott két főszerepet (Stuart Mária, A fák állva halnak meg). Tevékenységének legfőbb színtere a Madách Színház volt, itt játszott haláláig, kisebb-nagyobb szerepeket. Voltak jó évei, de voltak olyan évei is, amikor egy szerepet sem kapott. (Feltételezem, hogy ekkor tartósan beteg lehetett, mert a következő évben már ismét játszott.)

Néhány hét múlva készen vagyok a színlapok rendezésével, és akkor elküldöm az anyagot Mudrák Józsefnek, hogy egyes adatokat a készülő könyvében felhasználhasson.

Nagy örömöt jelentett számomra ez a munka. 

válasz erre

mudrak | 2011. szeptember 13. kedd, 21:55
simple forum | Mennyei páholy | A róla készült divatképek egyike

Kedves Simor Erzsi-kedvelők és régi magyar film rajongók!

Örömmel jelenthetem be, hogy elkezdtem Simor Erzsi 1944-ig terjedő pályafutásáról az életrajzi könyvet megírni. Tartalomra, felépítésre és formára nézve olyan lesz, mint a Szilassy László-életrajz.

Az anyaggyűjtés nehézségei miatt csak a jövő év második felére ígérhetem az elkészültét, azután a megjelenés dátuma már nem rajtam múlik.

Dr. Mudrák József filmtörténész

válasz erre

tommystar | 2010. szeptember 4. szombat, 14:50

"A mûsorújság szerint a felvétel állítólagosan 1984-ben készült, de ez lehetetlen, mivel Simor Erzsi 1977-ben, Bulla Elma pedig 1980-ban sajnos az égi szinpadhoz költözött."

1984-ben mutatta be először a TV az előadás felvételét, ami több, mint 10 évvel korábban készült a 150. előadáson. Így végül is igazuk van, hiszen a saját adatbázisukból indultak ki... Ha már itt tartunk ki vette át Paula szerepét Simor Erzsitől?

válasz erre
előzmény: balazsele #26

multimikli1 | 2010. május 5. szerda, 21:35
A Madách Kamarában játszotta SimorErzsi emlékezetem szerint Garas Dezsővel.A képen Simor Erzsi felismerhető.
válasz erre
előzmény: parázs #91

parázs | 2010. április 11. vasárnap, 04:51
Nem szeretnék vitatkozni senkivel, de a képen szerintem nem ő van! A képen látható hölgy arccsontja eléggé kiálló, míg Simor Erzsié nem volt ennyire látványos. A szeme sem hasonlít! Ezek mélyen űlő szemek! És nem hiszem, hogy a kor, akkor elismert színésznője abban az időben, ezt a jelenetet saját maga játszotta volna.
válasz erre
előzmény: Mati #15

eros | 2010. március 22. hétfő, 21:03

Utoljára hagytam Simor Erzsinek azt a szerepét, amivel annyira lenyűgözött, hogy máig a hatása alatt vagyok. Ez Karinthy Ferenc Bösendorfer c. egyfelvonásosa.

Más színésznő, pl. Makay Margit is játszotta ezt a szereopet, de azt az élményt, amit Simor Erzsi adott, nem tudta felülmúlni, elhalványítani.

válasz erre

eros | 2010. március 22. hétfő, 20:59

Van Bródy Sándornak egy nagyszerű, bár igen ritkán játszott darabja, A szerető. Az egyik európai uralkodó ház szerelmi  botrányáról szól a darab, melyet a premier napján tiltott be a székesfővárosi rendőrkapitány. A női főszerepet Fedák Sári játszotta, aki jó kapcsolatai révén el tudta intézni, hogy a tiltást visszavonják, viszont az írónak meg kellett változtatni a szereplők nevét. Bródy Sándor nem volt hajlandó a színpadon meghajolni, ami az író egyik reprezentatív kötelessége, sőt talán el sem ment a premierre. "Ezt a darabot nem én írtam, hanem Kovács József főkapitány" - nyilatkozta Bródy keserűen.

Karinthy Frigyes epés paródiát írt a darabról, Szeretov címmel.

A darabot a a Madách Színház a 60-as évek elején felújította. (Más felújításáról nem tudok.) Eőz Annát, a "szeretőt" Váradi Hédi, az anyját Simor Erzsi játszotta,  

válasz erre

eros | 2010. március 22. hétfő, 20:48
Simor Erzsi és Mátray József -a Lady Windemere legyezője c. Oscar Wilde darabban. Ezt a darabot viszont láttam sok-sok évvel ezelőtt és éléken előttem volt a csodálatos címszereplő, Váradi Hédi és a két dáma, akik "angolabbak" voltak az angoloknál, Mezey Mária és Simor Erzsi.
válasz erre

eros | 2010. március 22. hétfő, 20:44

Kevés bolgár drámát játszottak a magyar színpadok. Én csak egy darabra emlékszem, amely a Madách Színházban ment, Vacparov (Vagy Vacrapov?): A legnagyobb hullám c. darabja volt. Nem láttam, csak a rádióközvetítését hallottam. Emlékeimben úgy él, mint fordulatos  cselekményű, izgalmas darab.

Simor Erzsi Márkus László, Gyurkovics Zsuzsa és Ilosvay Katalin társaságában, a darab egyik jelenetében.

Márkus László emléke még fel-fel pislan bennünk, de Ilosvay Katalint (is) teljesen elfelejtettük. Pedig gyönyörűen beszélt és igazi elegáns dáma volt. Én nagyon szerettem a versmondását. Arany balladákat csodálatosan mondott.

válasz erre

eros | 2010. március 22. hétfő, 20:37
Még mindig a Lorenzaccio, Gábor Miklós, aki a címszerepet játszotta és két partnernője: Gombos Katalin és Simor Erzsi.
válasz erre

eros | 2010. március 22. hétfő, 20:35
Ez a kép is a Lorenzaccio egyik jelenetét ábrázolja és partnere, akárcsak az előbbi képen, - Gombos Katalin. Azt hiszem, Gombos Katalinról is jól elfeledkeztünk. Pedig tudomásom szerint még köztünk van, de teljesen visszavonult.
válasz erre

eros | 2010. március 22. hétfő, 20:32

Simor Erzsi a 60-as évek elejétől a Madách Színházban játszott. Ekkor úgy döntöttek a  "színházi pápák", hogy a gyönyörű színésznő már megbűnhődött a semmiért, visszatérhet a fővárosba.Főszerepet talán soha nem kapott, de nagyobb epizódszerepeket, a darab cselekménye szempontjából fontos figurákat - igen.

Összegyűjtöttem néhány képet Madách Színházi szerepeiből, sikereiből. Ezekben a darabokban a mai 50-60 évesek már láthatták, mint fiatal színházbajárók. Minden alakítására a mély átélés és nagyon szép szövegmondás volt a jellemző. És az elegancia, a szépség, mely még idősebb korában is sugárzott róla.

Nagy siker volt a Madách Színházban Musset Lorenzaccio drámája. Ennek egyik fontos figuráját játszotta.

válasz erre

Héderváry | 2010. március 12. péntek, 20:55
Igen. Simor Erzsi a filmben a másik dalt, a tangót énekelte.
válasz erre
előzmény: Mati #82

Mati | 2010. március 11. csütörtök, 11:34
Érdekes, hogy Simor Erzsivel vették fel a dalt, holott a filmben Tolnay Klári és Jávor Pál énekelték.
válasz erre
előzmény: Héderváry #81

Héderváry | 2010. március 9. kedd, 22:29
Lemezfelvétel
válasz erre

Mati | 2010. február 16. kedd, 16:22

Szerintem pedig Simor Erzsi is igencsak sok film női főszerepét játszotta, pl.: Cifra nyomorúság (1938), A tökéletes férfi (1939), Dankó Pista (1940), Akit elkap az ár (1940), Ismeretlen ellenfél (1940), Dr. Kovács István (1941), Kölcsönkért férjek (1941), Szűts Mara házassága (1941), Az utolsó dal (1941), Szabotázs (1941), Behajtani tilos (1941-42), Bajtársak (1942), Kettesben (1943), A látszat csal (1943),  Fehér vonat (1943), Gazdátlan asszony (1944). A többi filmjében is általában másodfőszereplő volt.

válasz erre
előzmény: Emerico #79

Emerico | 2010. február 16. kedd, 10:51

A Varieté csillagai c. filmben két "vetélytársa" is akadt. Egyikük a női főszereplő, Bordy Bella, a másikuk Szeleczky Zita személyében.

Véleményem szerint, több főszerepre is méltó lett volna, hiszen gyönyörű színésznő volt. Bár abban a korban Tolnay, Turay, Muráti vitték a prímet női főszerepek terén.

válasz erre