Halász Géza

a témát nyitotta: oops | 2006. augusztus 13. vasárnap, 02:00


új hozzászólás

#10

Fargo | 2013. február 23. szombat, 06:58

#9

multimikli1 | 2010. május 9. vasárnap, 22:05
Én láttam ezt az előadást,Kovács Károly volt Fülöp.Gazdag kiállítású előadás volt és borzasztó hosszadalmas,éjfél után volt vége.Azokban az években nem volt ritka a hosszú játékidő,nem kurtitották még a darabokat.Persze szinházi buszok is voltak és jobb volt a közbiztonság.örülök ennek a fórumnak,mert régi szinészekről olvashatok és nem bulvár szinten.Gratulálok a létrehozójának,kiötlőjének!
válasz erre
előzmény: eros #8

#8

eros | 2010. május 9. vasárnap, 20:40
simple forum | Mennyei páholy

Van egy képem Halász Géza Posa márkijáról is, szívesen megosztom veletek.

Érdekes dolgokat ír erről a Don Carlosról Czimer József, aki ezekben az években a Petőfi-Jókai Színház fődramaturgja volt. Posa márkit először Molnár Tiborra osztották ki, amitől Czimer leborzadt. Molnár nagyon jó karakter-színész volt, főként paraszt szerepekben remekelt, de ebben a hősi szerepben biztosan megbukott volna. Szerencsére jött egy filmfesztivál vagy filmhét, ahova a Budapesti tavaszt vitték ki, melyben  az  egyik főszerepet, Gazsót Molnár Tibor játszotta, így sikerült leváltatni.

Eboli szerepét a darab rendezője, Apáthy Imre a feleségének, Sennyei Verának szánta, aki ugyan nem volt a színház tagja és éppen a mellőzöttség korszakát szenvedte a Madách Színházban. Apáthy a színházzal meg akarta hívatni, mint vendégszereplőt. Ennek az állt útjában, hogy a színháznak volt erre a szerepre egy alkalmas színésznője, Bánki Zsuzsa személyében, tehát vendégszereplő meghívása nem volt indokolt.

Még tetézte az elégedetlenséget, hogy Erzsébet szerepét Szemere Vera szerette volna eljátszani, aki eléggé keveset foglalkoztatott tagja volt a színháznak, de a direkció a frissen szerződtetett Bara Margitnak adta ezt a szerepet. 

A képen Somogyvári Rudolf (Don Carlos) és Halász Géza (Posa márki).

válasz erre
előzmény: multimikli1 #7

#7

multimikli1 | 2010. május 6. csütörtök, 11:27
A Don Carlosban remek Posa márki volt,paradés szereplő társakkal.Kovács Károly -Fülöp,Bara-Erzsébet,BánkiZsuzsa-Eboli,Apáthy-Főinkvizítor.Simon Zsuzsa volt az igazgató aki megalázta,de nem csak Halász Gézát,Jávor Pált is úgyszintén.
válasz erre
előzmény: eros #5

#6

oops | 2010. január 8. péntek, 00:26
Köszönet a képért és a sok szomorú infóért!
válasz erre
előzmény: eros #5

#5

eros | 2010. január 4. hétfő, 12:50
simple forum | Mennyei páholy

Oops barátom javasolta, hogy tegyem fel ezt a képet Halász Géza topicjába is, e kérésnek én örömmel teszek eleget. Több okból is:

1) Halász Géza valóban jó színész volt. Fess, jó kiállású, igazi modern, megnyerő külsejű fiatalember. Ún.társalgási darabok (a jelenben játszódó darabok) ideális hőse.

2) Szinte teljesen elfelejtete a színházi közvélemény. Szándékosan írtam színházit, mert filmen keveset játszott, számomra érthetelen módon. Szilassy László, Jávor Pál, Nagy István mellett, e népszerű sztárokat "tehermentesítve" helye lett volna a fimvásznon.

3) Sok igazságtalan bántást kapott a szakmától. Miután gyönyörű feleségével, Bara Margittal hazatért Kolozsvárról és a Petőfi-Jókai Színház tagja lett, direktornője azt mondta neki: "Jé Géza, én csak most vettem észre, hogy neked beszédhibád van." (Nem volt beszédhibája.) Egy ilyen megjegyzés halálos sebet tud ütni egy érzékeny pszichéjű emberen. Pláne egy színészen.

4) A "nagyérdemű"-től is kapott rugásokat, még halála (öngyilkossága) után is. A jólértesültek azt híresztelték, hogy nem tudta elviselni Bara Margit nagy népszerűségét, ezért lett öngyilkos. Az igazság az, hogy Bara éppen a második filmjét forgtatta, mikor a boldogtalan Halász Géza azon a szörnyű éjszakán kinyitotta a gázcsapot. Még messze volt a hatalmas népszerűségtől.

4) Halász Géza masszív alkoholista volt. Mivel társadalmi munkásként néhány évig dolgoztam egy fiatalkorú szenvedélybetegekkel foglalkozó ambulancián, tudom, hogy a szenvedélybetegeket meg lehet menteni, meg lehet gyógyítani. Csak sok szeretet, nagy türelem és egetverő elszántság kell hozzá. Halász Gézáért nem nyújtotta ki a kezét senki.

válasz erre

#4

oops | 2006. november 18. szombat, 17:31
A Majális (1943) címû filmben Õ játszotta Sennyei Vera szerepe szerint jóval fiatalabb csábítóját. Néhány akkoriban merésznek számító jelenet is van a filmben.
válasz erre

#3

iva | 2006. november 18. szombat, 02:50
simple forum | Mennyei páholy
Fenn az ernyõ, nincsen kas - Gordon Zsuzsával
válasz erre

#2

iva | 2006. november 18. szombat, 02:49
simple forum | Mennyei páholy
Portré
válasz erre

#1

iva | 2006. november 18. szombat, 02:48
A Magyar Színházmûvészeti Lexikonból:
Halász Géza (Bp., 1919. febr. 4.-Bp., 1957. okt. 19.): színész. A SzAk-n végzett, 1942-tõl a Víg-, majd a Mûvész Színház, 1949-1955 között a kolozsvári Állami Magyar Színház tagja. Ekkor feleségével, Bara Margittal együtt visszatért Budapestre. A Petõfi Színházhoz szerzõdött. 1957-ben öngyilkosságot követett el. Kiváló fizikai adottságaihoz nagy átélõképesség és könnyed játékosság társult. Nemcsak szerelmes szerepeket keltett életre magával ragadóan, hanem kompozíciós készségét, jellemformáló erejét is gyakran csillogtatta. F.Sz. Rómeó (Sh.); Buttler János (Mikszáth K.-Örkény I.-Gyárfás M.: Különös házasság); Posa márki (Schiller: Don Carlos); Dr. Harry Trench (Shaw: Szerelmi házasság); Christian (Rostand: Cyrano de Bergerac); Haben István (Zilahy L.: A szûz és a gödölye); Tipãtescu (Caragiale: Az elveszett levél); Kovács (Molnár F.: Olympia).
válasz erre

témaindító

oops | 2006. augusztus 13. vasárnap, 18:57
1919.február 4-én született Budapesten.
A sármos fiatal színész a 40-es évek elején egy sor filmben játszott kisebb-nagyobb szerepeket.
Szívtiprókat, csábítókat, fiatal lányok megrontóit alakította. Játszott többek özött az Európa nem válaszol, a Bûnös vagyok, a Férfihûség, a Jelmezbál, Az elsõ és a Szerelmes szívek címû filmekben. 1944-ben Õ játszotta a Kádár Kata címû film férfi fõszerepét. 1957-ben még játszott A tettes ismeretlen címû filmben majd azév október 19-én sajátkezûleg vetett véget fiatal életének.
válasz erre