facebook
twitter
rss

2012. május 17., csütörtök - születésnapok: Cser Miklós, Csombor Teréz, Haumann Péter, Holl István, Szávai Viktória

Monológok

a témát nyitotta: Guiniver | 2002. október 19. szombat, 02:00

új hozzászólás

ápridinka | 2012. január 26. csütörtök, 11:53

Eltudná valaki nekem mondani, hogy a Színmű felvételijére pontosan mik a követelmények?--értsd mit kell vinni

válasz erre

nora92 | 2011. március 18. péntek, 11:43

Sziasztok!

Én idén felvételizem, és még magam sem döntöttem el milyen monológot mondjak. Kell 2-3 drámai monológ, illetve 2 prózai szöveg. Emellett 4-5 vers, és 3dal. Tud valaki segiteni, hogy mit válasszak? Eddig Pilinsky János - Ne félj című verse ami tuti, illetve  Henrik Ibsen- Nóra - ebből még nem választottam mit mondjak. Szóval ötletek. :)

csajsee@citromail.hu ide küldjétek kérlek. Rlőre is nagyon köszönöm!!

válasz erre

virágzabálók | 2011. március 4. péntek, 12:20

*** hozzászolás törölve ***

floracica | 2011. február 5. szombat, 23:08
Női monológra lenne szükségem, bármilyen jó lenne. nagyon sürgős előre is köszönöm. e-mail: mizere.flora@citromail.hu
válasz erre

chesterke | 2010. szeptember 24. péntek, 21:30

HI!

szükségem lenne minnél hamarabb egy jó monológra egy felvételire.

nagyon sürget az idő és sehol se találok... Nagyon sokat segítene ha valaki tudna nekem egy nem túl hosszú de férfi monológ szöveget elküldeni vagy fájlban vagy sima üzenetként e-mailben. Nagyon kellene és az idő már el el következik!. Köszönöm a segítséget!

válasz erre

ronna | 2010. június 2. szerda, 21:32

Cicamica!

Amit mondasz az mind szép és jó, csakhogy nekem érettségihez franciául kellen egy konkrét monológ (A kopasz énekesnőből, amit nagyon jól ismerek) és sehol nem találom a neten. Sajnos a KÖNYVTÁRBAN SEM!

De kösz a jótanácsot.

válasz erre
előzmény: Lara #69

Lara | 2010. április 19. hétfő, 19:45

Kedves Felvételizők!

Látom sokan fordulnak azzal a problémával különböző fórumokhoz, hogy nem találnak monológot... Azt tanácsolnám minden jelentkezőnek, hogy a monológokat ne az interneten keresse, hanem a könyvtárban! Egy monológot nem lehet megfelelően elsajátítani, míg nem olvassuk el ez egész történetet, mert akkor tudhatjuk csak meg, hogy a szereplő mit is akar, s akkor tudunk igazán azonosulni a szereplővel.

A veszedelmes viszonyokban egyértelműen kivehetőek a monológok, hisz a két barátnő levelezik. Olyan részt keressetek, amit a közönségnek szánnátok, tulajdonképpen olyan mintha magatokban beszélnétek. S ezért is kell mindenképp elolvasni a könyvet, mert akkor találunk csak rá a megfelelőre. Egy jó tanács: nem kell a legnehezebbet kiválasztani, mert akkor sokkal nagyobb a hiba lehetőség, egy egyszerű monológot, egy egyszerű verset is jól elő lehet adni, akárcsak egy Süss fel napot is el lehet énekelni úgy, hogy a közönség álla leessen. S fontos, hogy olyat válasszatok mindenből, ami illik hozzátok, amire egyből ráéreztek, nem kell hatszázszor elmagyarázni, hogy azt a részt miért így kell mondani, miért úgy, hanem automatikusan jön. De megint csak azt tudom mondani, hogy ehhez is olvasni kell, meg kell ismerni a szereplőket, hogy lásd melyikük helyzetét tudod a legjobban átélni, s előadani.

Sok sikert és kitartást Mindenkinek a felvételihez!!

válasz erre

fannapanna | 2010. április 17. szombat, 21:59

el tudná nekem küldeni valaki a következő monológokat? a "fanna.panna@freemail.hu" címre? köszönöm

-Fösvény – Fruzsina monológja

- A makrancos hölgy – Kata monológja

-Moliere: A kényeskedõk – hisztis lányok monológjai

válasz erre
előzmény: Csigasutty #63

fanafitt | 2010. február 8. hétfő, 19:39

Én ugyan ilyen kéréssel forulnék hozzátok.Női monológra lenne szükségem.Minden féle segítséget előre is köszönök!

ha lehet monológokat erre a címre:

szpigot@citromail.hu

válasz erre

orsi-solya | 2009. december 30. szerda, 22:45

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni!
Monológokat keresek felvételihez.
Már van 3 egyenlőre:
A kopasz énekesnő - Mary
Rómeó és Júlia – Dajka
Figaró házassága - Marcellina

ha valamelyiket tudjátok, hogy neten hol találom, és segítenétek nagyon megköszönöm.. és ha esetelg tudtok még ilyenekhez hasonló monológot ajánlani, szintén nagyon hálás lennék érte!

Előre is köszi!!

válasz erre

jolika | 2009. február 3. kedd, 13:11
légyszives küld el nekem a :Móra Ferenc: Szakadsz e már cérna c. monológja... halasz.jolan&freemail.hu-re
köszönöm
válasz erre
előzmény: ivi9 #61

Eldawende | 2009. január 12. hétfő, 22:23
Sziasztok! Hadd legyen egy nagyon ostoba kérdésem. Nagyon kezdõ vagyok még ezen a téren és nem vagyok tisztában jónéhány dologgal. Elég kellemetlen ezt megkérdezni, de hát kénytelen vagyok. Pontosan mi minõsül monológnak? Mármint... addig ok, hogy egy ember hosszabb lélegzetvételû eszmefuttatása, de milyen hosszúságtól minõsül annak? Ha pl egy párbeszédben van, az nem gond? Legalábbis szerintem egy kicsit furán veszi ki magát, ha felvételi közben egy párbeszéd egy részletébe kezdek bele, minden elõzmény nélkül... Csak jövõre fogok felvételizni, szóval nem olyan sürgõs, de kérlek világosítsatok fel, nagyon fontos lenne. Szeretnék idõben nekiállni és tudni szeretném, hogy mire számítsak. Elõre is köszi minden segítõ szándékú emberkének :)
válasz erre

Csigasutty | 2008. december 19. péntek, 20:03
Kedves idetévedõ nép! Itt egy jókora adag monológ. Válogassatok csak kedvetekre:

Szophoklész: Antigoné – Iszméné monológja (félénk lánytípus)
Euripidész: Iphigénia auriszban – Iphigénia monológja (becsületes, tiszta)
Shakespeare: Szentivánéji álom – Hermina/Heléna, Puck monológja; A vihar – Miranda monológja; A makrancos hölgy – Kata monológja
Moliere: A kényeskedõk – hisztis lányok monológjai; A tudós nõk- Armanda monológja (értelmiségi lánytípus); Képzelt beteg – Dorine monológja; Tartuffe – Dorine monológja (amikor Orgon lányához beszél, hogy ne menjen Tartuffe-höz) /Elmira monológja (amikor Tartuffe udvarol neki); Fösvény – Fruzsina monológja
Ibsen: Vadkacsa – Hedvig monológja; Solness építõmester – fiatal lány monológja
Csehov (nehéz!) – Leánykérés – menyasszonyjelölt; Cseresznyéskert – Charlotte monológja (amikor elmondja, hogy magányos)
Molnár Ferenc: Liliom – Julika monológja (cselédlány, az elsõ szerelme)
Heltai: A patika – patikusné monológja (félmûvelt vidéki nõ)
Örkény: Tóték – Ágika monológja (ezt össze kell vágni)
Edward Albee: Homokláda – Mami monológja
válasz erre

szkati | 2008. november 20. csütörtök, 18:22
Szia kedves ivi9....én is a Móra Ferenc monológot keresem nem tudom megtaláltad-e? És ha igen megosztanád-e velem. Elõre is köszönöm: szkati
válasz erre
előzmény: ivi9 #61

ivi9 | 2008. július 11. péntek, 19:11
sziasztok:) hát mindenkinek segítség kell,de akinek van vmi,az segítsen a többieknek... nekem nagyon kellene Móra Ferenc: Szakadsz e már cérna c. monológja... lányoknak ajánlom,csak jó lenne ha vki el tudná küldeni... és kéne Rómeo és Júlia-Júlia,A képzelt riportból Eszter monologja.. segítsetek!!!!

e-mail címem: ivi9@citromail.hu
válasz erre
előzmény: #

meola | 2008. március 10. hétfő, 15:24
simple forum | Kívánságlista
Szia Mindenkinek!
Csatlakoznék azokhoz, akik színtén tanácstalanok a felvételire keresendõ monológokat illetõen. Ezért nagyon szépen kérlek benneteket, havalaki tud jó férfimológ-lelõhelyet, vagy rendelkezik ilyesmikkel, az dobjon már rám egy mailt (valandil@freemail.hu)!A segítségért rendkívül hálás volnék! Sziasztok! Dávid
válasz erre

Bambara | 2008. február 26. kedd, 21:17
Sziasztok!
Most készülök felvételizni középiskolába,dráma szakra...és fogalmam sincs hogy mit adjak elõ...esetleg ha valaki tudna egy rövidebb monológot ajánlani,azt megköszönném.És inkább drámából kéne...mondjuk valami Shakespeare-mûbõl.A válaszokat elõre is köszönöm! :)
válasz erre

Csigasutty | 2007. november 3. szombat, 23:14
Akinek nem kell feltétlen drámából monológ, hanem jó prózában is, annak ajánlanám Hemingway: Az öreg halász és a tenger, és Tabi László: Egy ostoba férfi monológja. Ezutóbbi nem komoly hangvételû, és nem egy szinmûvészetire méretezett. Középsuliba elmegy.
válasz erre

f.detti | 2007. szeptember 30. vasárnap, 20:15
ja,és magamról:(A monológ miatt)Nos,hát sokat beszélek.Jól állnak nekem a "cserfeskislány"szerepek,tök jó õrült tudok lenni,de nagyon erõs a drámai vonalam is.Lázadó szerepek.Ilyesmi.Nézzetek utána legyetek szívesek!Köszííííí!!!!:):):)
válasz erre

f.detti | 2007. szeptember 30. vasárnap, 20:06
Uhh.Csak most néztem meg a dátumot.Jó régi...Akkor téged már biztos felvettek,sõt még az is lehet,h.ott voltál az órán,amikor én is...na,mind1.MONOLÓG!!!!!!!!!!!V.KI SEGÍTSEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
válasz erre