facebook
twitter
rss

2012. május 17., csütörtök - születésnapok: Cser Miklós, Csombor Teréz, Haumann Péter, Holl István, Szávai Viktória

Karinthy Márton

a témát nyitotta: ati-taxi | 2010. augusztus 29. vasárnap, 16:20

új hozzászólás

ati-taxi | 2012. február 6. hétfő, 17:56

http://szentkoronaradio.com/kultura/2012_02_06_szegeny-daniel-a-karinthy-szinhaz-bemutatoja

"Jócskán belezavar a kedélyekbe, hogy Dr. Karinthy Márton színháza két-három napja – Csurka István halála miatt – arról lett nevezetes, hogy a kiváló direktor nem a napi politikai hülyeségeivel, hanem a műértékkel törődve elővette Csurka Eredeti helyszín című darabját.

Nem tudom, a nevezetes família jeles és méltán elismert sarja mit szól ahhoz, hogy néhány napja mint „baloldalinak ismert" színház igazgatóját emlegetik, de azt hiszem, ez az idétlenség őt nem érdekli. Tavaly Moldovát, idén Csurkát mutatott be, és ezzel a teljesen elhülyült, agyonpolitizált sajtó nem tud mit kezdeni.

A lényeg az, hogy egy színház, ha a közönségért van, mivel igazgatója és saját pénzén fenntartó tulajdonosa tisztában van a teátrum rendeltetési értékével, azzal, hogy mire való, értéket ad közönségének úgy, hogy e közben, mintha Lukianosz, „az ókor Voltaire-je" maga volna: egyszerre kritizál és szórakoztat. „Buda népszerű színháza" az övé, olyan helyen, ahol színház nyomokban sem volt található, ugyanakkor a közönség nem osztályharcos politikumra, hanem értékes szórakozásra vágyva jelenik meg."

"Nem a darabhoz tartozik, de emlékeztetek a bevezetőre: nem „baloldalinak ismert" ez a színház, hanem nemzeti érték. Buda egyetlen igazi, értékcentrikus, méreteitől eltekintve is hatalmas színháza. Várom azt a kormányt, amelyik nem belemagyarázott politikát, hanem esztétikai értéket fog végre megjutalmazni, mert akkor Karinthy Mártonnak mint teremtő és közvetítő embernek elsőként kell méltó kitüntetést kapnia."

válasz erre

Kritikus25 | 2012. február 3. péntek, 12:43

papi | 2012. január 22. vasárnap, 23:41

Az egyik lehetőség kimászni a gödörből épp a Karinthy Színház 30 éves útja

válasz erre
előzmény: Kritikus25 #20

Kritikus25 | 2012. január 16. hétfő, 17:31

Kritikus25 | 2012. január 16. hétfő, 17:30

13.50 Karinthy Márton a kezdetekről

Karinthy Márton elmondta, amikor megkérdezik, hogy van, röviden szokott válaszolni, és 100 oldalban megírja. „Pislogva hallgatom az adatokat arról, hogy milyen helyzetbe kerülnek a színházak. Amikor megalakultunk a semmi közepén volt egy üres pont és úgy gondoltam oda színház kell. Nem éreztem jól magam az állami közegben, (...) egy pánik szülte ötlet volt, hogy saját lábra kell állni" – kezdett mesélni Karinthy Márton, aki elárulta, 50000 ft-os kezdőtőkével indultak. „Valószínűleg a marxizmus betonfalán az első rést mi vágtuk, mert ki kellett találni, hogy a kisszövetkezetek mintájára miként hozzuk létre a Hököm Színpadot" – tette hozzá az igazgató. „Az egyik szemem sír, a másik meg üveg" – mondta a színházak finanszírozási gondjai kapcsán és felidézte, a kezdeteknál sokszor előfordult, hogy vacsoráért játszottak. Arról is beszélt, hogy szerencsés helyzetben van, mert a könyvei bevételét vissza tudta forgatni a színházba és egy színházilag addig nem ellátott területen alapította a Karinthy Színházat. „Már olyan hirdetést is olvasni, hogy lakás eladó a Karinthy Színház mellett" – mondta az igazgató, aki szerint ez is jelzi, hogy színháza felkerült a színházi térképre.

válasz erre

ati-taxi | 2012. január 15. vasárnap, 14:29

verebes-istvan-napi-gondolatok-2012-januar-14

A lehetetlen legyőzője

Már régebben is kaptam felkérést Karinthy Mártontól – (most nem "marcizom" le, hogy miért nem, annak oka van!) -, volt tehát egy biankóm nála, végül is fél éve megállapodtunk, hogy az idei évad végén színpadra állítom nála-náluk Hunyadi Sándor LOVAGIAS ÜGY című vígjátékát, Márkus Alfréd dalokkal tűzdelve, Bajor Imrével a főszerepben. Ez volt a reklám helye. De miért is élek most ezzel?! Mert amióta konkretizáltuk az időpontot és a körülbelüli szereposztást, azóta...! Mindig is tudtam, hogy Marci kiváló direktor. Fantasztikus, hogy mit épített föl. Egy magánszínházból! Én tudom, mi az, három évig vezettem megalapításától kezdve a Komédiumot. Én föladtam, Marci végigcsinálta, végig kínlódta, végül elővarázsolta a legnehezebbet. Most, hogy három hónappal előtte vagyunk a közös munkának, mindent intéz: jogokat, egyeztetéseket, hív, kéri a példány elkészült részeit, vagyis az a fajta színidirektor, aki nem csak ért a dolgához, de szerelmes is bele és épp ezért még lelkesülni is tud ebben a mai világban! Nem megélhetési kinevezett, sőt, a maga pénzét, a maga kezességét rakta bele a Bartók Béla úti színházba, az elmúlt években forgószínpadot építve , kibővítve az előcsarnokot ünnepélyesebben tágassá, és próbatermet, kamara játszóhelyet vásárolva hozzá. Hogy csinálta, nem tudom. Csak azt tudom, hogy az egykor lenézett, marginalizált Karinthy Színpadból a Marci megcsinálta Budapest legfüggetlenebb sikerszínházát. Ahol Moliére-t, Mikszáthot, Márait, Moldovát és (botrány nélkül) Csurkát játszanak telt házakkal, a legkiválóbb szereposztásokban: Tordy Gézákkal, Kováts Adélokkal, Pogány Juditokkal, Vándor Évákkal, Szacsvay Lászlókkal, Venczel Verákkal és sorolhatnám. Dolgoztam már Marcinál, ilyen teátrumi atmoszférával ritkán találkoztam pályám során próbák alatt és előadások során is. Olyan kiváló apparátust gyűjtött maga köré, akik által nincs csalás és ámítás, óramű pontossággal és lelkiismeretességgel működnek – szakszerűen! És jóval kevesebbért, mint máshol! egyébként mindenki jóval kevesebbért vállal ott munkát, és miért?! Mert Karinthy lelkiismeretesen, biztosan és időre utalja a pénzt, de meg nyugodt és vidám a légkör. Ő maga, Karinthy Frigyes unokája, Karinthy Cini fia, Karinthy Márton a színházi szerkezet reformja. Amit húsz-negyven éve elsinkófál minden berendezkedés, azt Marci bebizonyítva gyakorolja negyedszázada. Ez az igazi kísérletező színház, azért mert végül bele is talált...! És amíg jobb-rosszabb rendezőtársai, kik egykor lenézték, megalázták, mára nagyképűen vergődnek az állam által rájuk kényszerített, legváltozatosabb művészi, gazdasági és politikai kompromisszumok nyűgeitől terhesen, addig Marci boldogan, gyermeki örömmel és céltudatossággal működteti a SAJÁTJÁT! Jelentem: az egész ki-be elbaltázott színházi szakma lekésett Karinthy Marciról, mert már példát venni róla is késő.

válasz erre

herceg | 2011. március 29. kedd, 23:42

Nagyon kíváncsi vagyok A vihar kapujára. A könyv nagyon tetszett, és az eddigi munkáit is szerettem a rendező-író-igazgató úrnak.

További sikereket kívánok.

(Már úgy látnám egy darbját a POSZT-on is)

válasz erre

ati-taxi | 2011. március 28. hétfő, 17:36

A vihar kapuja

Ódry Színpad (Színház- és Filmművészeti Egyetem)

Külső és belső használatra

Szín-Tár

Volt egy rendezőosztály. Egyikük ma a legnagyobb bábszínház igazgatója, másikuk a Kaposvár-jelenség és a Katona József Színház egyik legmeghatározóbb alakja lett, a harmadik főrendező egy nagynevű fővárosi teátrumban, a negyedik befutott író, és van olyan, akinek saját színháza van. Kivételes osztály, mégis, mint minden közösség, ez is személyeskedésektől, haragtól, harctól hemzseg, és tele van bulvárral, pszichológiával meg konyhafilozófiával, annyi a különbség csak, hogy amolyan művészien szabados, a hétköznapihoz képest némileg emelkedettebb formában. Sokszínű, kulisszatitkokkal kecsegtető előadás, vaskos parodisztikus vonásokkal, mindenekelőtt belső használatra.

Ezzel persze semmi baj nincsen, hiszen egy beszédvizsgát látunk, nem is elsődleges feladata a közhasznúság. Persze a színház nehezen tudja megállni, hogy ne beszéljen kifelé, így hát persze, hogy pulzál. Mert pulzál, az kétségtelen, de Máté Gábor anyagválasztása is nagyon pontosnak tűnik, hiszen Karinthy Márton A vihar kapuja című könyve a rendezői szakon töltött négy évet dolgozza fel interjúk és magánlevelek formájában. Pont azt az időszakot, amiben a hallgatók is vannak, ráadásul mindenféle bohém máz és mellébeszélés nélkül, nem riadva meg a konkrétumoktól, a pro és kontra kemény véleményektől. Kétségtelen, hogy az alapanyagnak van némi szakmai patriotizmusa, és igazából akkor izgalmas, ha a szereplőit ismeri az ember, vagy maga a színház annyira csiklandozza, hogy szívesen bekandikál a hátsó szobák titkaiba. Ezek a titkok azonban nem romantikusak és nem is fellengzősek, hanem kicsinyesek, személyeskedőek, sértődöttek és szókimondóak, mégis életszagúak, természetesek és inkább élcelődő, mint bántó tónusúak.

Többek között Ascher Tamás, Valló Péter, Kornis Mihály, Meczner János, Szőke István és Karinthy Márton ilyen-olyan képmásai váltják egymást a színpadon, hol szólóban, hol többen, de szinte soha nem ugyanúgy. Mindenkinek rengeteg arca van, hiszen láthatóan nem a karakterépítés, hanem a technikai kihívások voltak előtérbe helyezve, és az, hogy ugyanannak az embernek a szövegét hányféleképpen lehet fölrakni a színpadra úgy, hogy az egyrészt önmagában is megállja a helyét, másrészt a kontextusba is passzoljon. Ennek megfelelően minden jelentben minden karakter bemutatkozik jó előre, hogy tudjuk, éppen mikor ki beszél, aztán ezeken a kereteken keresztül sorjáznak a szituációk, ám a különösebb dramaturgiai ív nélkül folyó előadás a második felvonásra elveszti a lendületét, és annak ellenére, hogy továbbra is akadnak vérbő karikatúrák, a technikai megoldások már nehezen fedik el a jelenetszerűséget. Emellett – talán a koncentráció osztatlansága miatt – a monológok jellemzően erősebben működnek, mint a dialógok, és ez még egy kicsit lelassítja az egyébként sem sodró lendületet.

Mint előadás nagyon bőbeszédű, de egy beszédvizsgánál ez talán még stílszerű is. Mindenesetre frappáns kivonata ez Karinthy Márton könyvének, nem finomkodó, nem igazságszolgáltatásra törekvő (bár lezárásában igen keserű, ami kicsit elüt az alapvetően bohó hangvételtől), az elkerülhetetlen személyes érintettséget – lévén ma is aktív művészek elevenednek meg előttünk – végig távol tudja tartani a karikatúrába ágyazott, ironikus formával. Így pedig kifejezetten jó szájízű, bár belterjes előadás lesz, amiben még a rendezői instrukciók is helyet kapnak, így a szakmai miliő végképp elidegeníthetetlen részévé válik az előadásnak. Ez azonban itt teljesen helyén van.

(Beszédvizsga, ezért nincs osztályzat.)

Zsedényi Balázs

válasz erre
előzmény: ati-taxi #15

ati-taxi | 2011. március 28. hétfő, 17:32

Kritikus25 | 2011. március 3. csütörtök, 17:46

Erre kiváncsi vagyok!

A könyv nekem a kedvencem volt, érdekes kísérlet színpadra alkalmazni...

válasz erre
előzmény: papi #13

papi | 2011. február 28. hétfő, 23:50

2011.03.24. csütörtök Kelemen László Színpad

18:00 órakor

Karinthy Márton: A vihar kapuja című könyve alapján készült produkciót tekinthetik meg az érdeklődők, amely a Színház- és Filmművészeti Egyetem Novák Eszter és Selmeczi György által vezetett, III. éves zenés-színész osztályának I. félévi beszédvizsgája volt. Az előadás alapjául szolgáló mű az 1973-ban végzett színházrendező osztály visszaemlékezéseiből készült.

válasz erre
1 hozzászólás

ati-taxi | 2011. február 28. hétfő, 13:17

Színházi Világnap update 1. Karinthy Márton: A vihar kapuja a Kamrában!

A Színházi Világnapra tervezett programunk tovább bővül. Március 27-én, vasárnap délután 2 órától a Kamrában, Karinthy Márton: A vihar kapuja könyve alapján készült produkciót tekinthetik meg az érdeklődők, amely a Színház- és Filmművészeti Egyetem Novák Eszter és Selmeczi György által vezetett, III. éves zenés-színész osztályának I. félévi beszédvizsgája volt. Az előadás alapjául szolgáló mű az 1973-ban végzett színházrendező osztály visszaemlékezéseiből készült. A jegyek ára egységesen 900 Ft, megvásárolhatók február 25-től a jegypénztárban, illetve színházunk honlapján.

válasz erre

papi | 2011. február 12. szombat, 13:21
Érdekes beszélgetések.
válasz erre
előzmény: ati-taxi #10

ati-taxi | 2011. február 5. szombat, 19:20

ati-taxi | 2011. február 4. péntek, 18:39

ava | 2011. január 22. szombat, 01:52

Holnap, azaz szombat reggel 7:20-kor a Duna Tv-ben:

Arcélek (magyar dok. sor., 2008) - Karinthy Márton író, színházi rendező

válasz erre

iva | 2011. január 21. péntek, 04:41
Sajnos, ebben nem értünk egyet, kedves Nuss. A Karinthy Színház topicjában, ugyanerre a linkre reagálva, megírtam, miért. Nem másolom ide.
válasz erre
előzmény: Nuss #5

Nuss | 2011. január 19. szerda, 18:12
Ez de jó! És milyen igaza van!
válasz erre
előzmény: ati-taxi #4

ati-taxi | 2011. január 18. kedd, 18:57

papi | 2010. december 24. péntek, 17:15
Karinthy Márton legújabb rendezése Moldova György új komédiája a Te furcsa katona, nagy siker a Karinthy Színházban. Karácsonykor, 26-án délután látható legközelebb. Azonfelül Moldova nemrég lett Prima primissima díjas. Gratuláció jár neki. Nekik.
válasz erre