facebook
twitter
rss

2012. május 17., csütörtök - születésnapok: Cser Miklós, Csombor Teréz, Haumann Péter, Holl István, Szávai Viktória

Háy János

a témát nyitotta: CC | 2005. január 31. hétfő, 02:00

új hozzászólás

kao | 2011. szeptember 3. szombat, 22:00

egyre jobban és jobban kedvelem a Duna tévét :)))) mert egyre több kedvere valót adnak benne :)

ma éjjel például 0:55-kor:

VersHáy János: Csigák a triászból

(közrem.: Bozsik Yvette, Vati Tamás)

igen, ezt is nagyon szeretem és szívből ajánlom nektek, érdemes fennmaradni miatta :)

válasz erre

Nuss | 2011. május 5. csütörtök, 09:20

Márai Könyvtár (Krisztina krt.) 10-én 18 óra! Beszélgetés, kiállítás....

válasz erre

kao | 2011. április 11. hétfő, 12:34

Könyvfesztivál 2011. (Millenáris, április 14-17.)

Április 16. szombat

15.00 – 16.00

Osztovits Levente terem

Háy János Háyland című albumának és Egy szerelemvers története című hangoskönyvének bemutatója

Résztvevők: a szerző és Reményi József Tamás, a Kiadó irodalmi vezetője

Közreműködők: Rátóti Zoltán színművész és Juhász Gábor jazzgitáros

(Palatinus Kiadó)

---- és persze lesz dedikálás is!

16.00 órakor, ahogy az szokott lenni, közvetlenül a könyvbemutató után

(G 8 stand)

válasz erre

katkat | 2011. április 11. hétfő, 09:12

Ápr. 12. 18:30 Nyitott Műhely

ÖRKÉNY '99

- akik biztosan ott lesznek és Örkény-szövegeket, -emlékeket hoznak magukkal:    többek között HÁY JÁNOS

válasz erre

kao | 2011. március 9. szerda, 16:55

:))))))

IRÁNY A POSZT!

:)

válasz erre

kao | 2011. február 21. hétfő, 23:07

hakihó!

a Nehéz című remekművet megnézted már a Bárkában?

Bemutatása óta extra telházzal megy...

válasz erre
előzmény: CC #968

CC | 2011. február 8. kedd, 16:41

A Bárka Színház hírleveléből:

"Könyvbemutató a Bárka Színházban. Háy János új könyvének debütálása március 29-én 21:30-kor."

válasz erre

ruju | 2011. január 3. hétfő, 23:15

kao | 2011. január 2. vasárnap, 21:25

Ady Endre: Az Isten balján

Az Isten van valamiként:
Minden Gondolatnak alján.
Mindig neki harangozunk
S óh, jaj, én ott ülök a balján.

Az Isten könyörületes,
Sokáig látatlan és néma,
Csak a szivünkbe ver bele
Mázsás harangnyelvekkel néha.

Az Isten nem jön ám felénk,
Hogy bajainkban segítsen:
Az Isten: az Én és a kín,
A terv s a csók, minden az Isten.

Az Isten hatalmas nagy úr,
Sötétség és világosság,
Rettenetes, zsarnok lakó:
Lelkünkbe ezredévek hozták.

Az Isten az egyszerűség,
Unja a túlságos jókat,
Unja a nyugtalanokat
S a sokszerű, nagy álmodókat.

Az Isten engem nem szeret,
Mert én sokáig kerestem,
Még meg se leltem s akkor is
Kötődtem vele s versenyeztem.

Az Isten van valamiként:
Minden Gondolatnak alján.
Mindig neki harangozunk
S óh, jaj, én ott ülök a balján.

válasz erre

gabri54 | 2010. december 11. szombat, 10:40

Hogy az új év jól (?) kezdődjön:

melankólia – túlélés – keserédes humor – Irodalom

Kistehén Melanko:
FEKETE EPE EST II.
Vidámságmentes világnap
koncert

2011. január 2-3. 20:00

Jegyár 2000 Ft, elővételben: 1500 Ft

Melankolikusok: boldoggá tesznek másokat, magukat meg reménytelenül boldogtalanná. Sorsuk a játékosság, a báj és a sós könnyek. A mókázás és az örök magány. Egy est a melankólia jegyében, kárörvendés mellett. Immár másodszor a Trafóban!

„A melankólia inkább csak perifériára szorult, bűnbánattal átitatott, közepesen felejthető, szürkéskék létnyomás a szorongáshoz képest. Bár jelentése ez utóbbival nyilvánvaló rokoni kapcsolatokat ápol, mégis beleviláglik valami halovány báj, vagy gyufalángnyi reményteljes szökés önmagunk valószerűvé vált megragadhatatlanságától. A melankólia bánatba menekülés mások és önmagunk fájdalmának belátása elől, miközben a távolból halljuk a szorongás ősi forrásának komótosan csordogáló serkenését a létezés robosztus sziklájának tövén. Hovatovább, a melankólia tán azért nem is akarja belátni igazán a fájdalmat, mert depresszióba, legalábbis letargiába fordulna és akkor eltűnne az önsajnálat okozta maradék élvezet a lélek legtitkosabb barlangjainak ős-sötétjében. Hiszen a letargiában már a könnycsepp is felszárad, s csak egy rövidke, sós csík marad helyén, melyet önnön nyelvünkkel aligha érhetünk el a megízlelés ösztönétől ösztökélten.“ (Kollár Klemencz László)

Érdemes a Trafóban kezdeni az esztendőt a (nem is annyira) melankolikus koncerten ugyanis  közreműködik:
Háy János (író), Darvasi László (író),
a BёLGA zenekar, 
Kollár Klemencz László és a Kistehén Melanko.
válasz erre

kao | 2010. október 22. péntek, 11:20

A Nehéz az első Háy-mű, amit előbb láttam színházban, mint elolvastam volna. Lehet, hogy ennek máskor is így kéne történnie, mert igen nagy hatással volt rám Mucsi.

Az első dolog, amit éreztem, hogy ez Háy legszomorúbb, lefájdalmasabb alkotása.

Az "elszármazottak" életreszóló, soha "be-nem-illeszkedettségi" érzései nem ismeretlenek előttem. Sokat vagyok olyan emberek tásaságában, akiknél első kézből tapaszatlalom a végül "sehova-se-tartozás" béklyóit. De az "anyai-meg-nem-értettség" is teljesen általános, sajnos. 

Nagyon jó ez a szöveg, és jól át is jön. 

Dicséret Bérczesnek, amiért előbb a monolog által hagyja élni magát a visszaemlékezést, s csak később jeleníti meg a történtek egy-egy részletét, sity-suty lepergetve, mint amilyen gyorsan elszáll az egész élet. Remek! 

Elégedetten, ám szomorún jöttem ki hát az előadásról, mert nem jó ekkora fájdalmat látni kortás szerzőtől, ráadásul ilyen igazán jó megfogalmazásban. Az, hogy lehelletnyi tupir sincs rajta, csak még szomorúbbá teszi, mert ettől lesz még valóságosabb. Valamikor fél év múlva újra megnézem. 

válasz erre

kao | 2010. szeptember 27. hétfő, 10:41

Szeptember 26-án harmincadik alkalommal adták át a Színikritikusok Díját.

A legjobb új magyar dráma:

Háy János: Völgyhíd

válasz erre

kao | 2010. szeptember 19. vasárnap, 00:56
Idézet a port.hu-ról: 
"Nehéz

A BÁRKA SZÍNHÁZ előadása

Ősbemutató

Író: Háy János
Zeneszerző: Dresch Mihály
Rendező: Bérczes László

Színész:
Mucsi Zoltán
Lázár Kati
Gados Béla
Ilyés Róbert
Varga Anikó
Pásztor Tibor

Díszlet: Sárkány Sándor
Jelmez: Kárpáti Enikő
Asszisztens: Gábos Katalin
Rendező munkatársa: Kiss Mónika

Előadás időpontok:

BÁRKA SZÍNHÁZ - Budapest

október 21. (csütörtök) 19:00
október 22. (péntek) 19:00
október 25. (hétfő) 19:00
október 31. (vasárnap) 19:00

Ismertető:

A Nehéz főhőse Háy János mindenkori főhőse: a vidékről tizenévesen Budapestre kerülő fiatalember, aki szülei egyetértésével, sőt támogatásával megszakítja a végtelennek tűnő családi láncot, kiszakad az otthoni fészekből, "különb" lesz, mint ősei, megváltja a nemzetséget stb. Aztán az illúziók kicsorbulnak, ahogy kell. Régi otthonát elveszíti, újat a nagyvárosban nem lel, noha minden próbálkozása arról szól, hogy megteremtse "saját életét". S ez a saját élet a törvény és véletlen által meghatározottan kétségbeejtően kiszámítható: kudarcos visszatérés, alkohol és magány, bukás és halál. Háy sajátos nyelve, humorát még őrző, egyre szikárabb és szigorúbb fogalmazása a komédia színeit felcsillantó sötét magyar tragédiát ígér.

Bemutató időpontja: 2010. október 22., Bárka Színház "

- ott a helyünk! :) 

(Mucsi pedig egy tündér volt ma- ha lehet ilyet mondani pasasra -, ahogy felolvasott belőle egy részletet a Bárka standján!)

válasz erre

katkat | 2010. augusztus 17. kedd, 09:47
Ismétlés: aug.19. 16:25
válasz erre
előzmény: kao #957

kao | 2010. augusztus 15. vasárnap, 16:51

Interjú az ATV-n... Mészáros Tamás az

AHOGY TETSZIK

című kulturális műsorában beszélget Háy Jánossal.

Az adás tehát MA! fél 5-től látható...  azaz 3/4 óra múlva (csak nem voltam korábban gépközelben)

16:30 !!!!! ATV!!!

válasz erre

katkat | 2010. június 4. péntek, 16:21
2010. június 4., péntek  
Antikvár könyvpiac. 18h: Irodalmi beszélgetés. Ránki Júlia vendége Háy János.

Gutenberg tér  (1085 Budapest)

http://www.est.hu/esemeny/2807108/palotanegyed_fesztival

Kicsit furcsán írják, de talán igaz.

válasz erre

ruju | 2010. április 27. kedd, 13:20

flr | 2010. április 17. szombat, 13:42

kao | 2010. április 10. szombat, 21:05
Most nagyon szaladok, de nem állom meg, hogy ide ne írjam, mennyire klassz esténk volt tegnap (azzal a temérdek emberrel, akik mind eljöttek a Rátóti rendezte, Háy János írta, Alföldi kitalálta, sok-sok jó színész felolvasta VASÁRNAPI EBÉD-re, a Nemzetibe. :))) Háy Jánosnak ez a műve lett számomra az általam eddig megismertek legkedvesebbje!  Bűbájos humor és végtelen nagy emberség. Így tudnám jellemezni röviden. Rátóti ezen rendezését mihamarabb tovább kéne görgetni a tényleges színházi megvalósításig, mert túl azon, hogy kiváló szereposztást talált ki, nyilvánvalóan és bizonyítottan, rettentő jól érti Háy János nyelvét - és rettentő hitelesen képes megmaradni ezeknek, a számomra nagy jelentőséggel bíró értékeknek a nyomvonalán. Legjobban a "jó ebédhez szól a nóta" :)))) és maga a rádiójáték keret ötlete tetszett, színpadi megformálásban pedig az apa szerepét találtam a legérdekesebbnek. És persze, Nagy Marit - naná! Mint mindig. :) Jó választás mindkét férj is, meg a főszereplő lány is,  de persze, régi jó szokásomhoz hűen, újra csak Szarvas Józsefet éreztem a leginkább hozzám közelinek. Annyira üde ez az egész darab! Hiányt pótol, ahogyan, amilyen szeretettel mond ítéletet a családról, épp a családi szentség védemében. Sokkal többet és több helyen kéne ezekről beszélni, pláne ilyen kedves köntösbe bújtatva, ilyen játszva emészthető formában!!!!!!! Tényleg csak üdvözölni tudom  és türelmetlenül várom magát a kész előadást.
válasz erre

flr | 2010. április 5. hétfő, 13:04