"Szocreál Harry Pottert" mutat be a kolozsvári színház

2016. január 11. hétfő, 18:53

Békés Pál A kétbalkezes varázsló című darabjának bemutatásával szólítja meg a gyermekközönséget és a családokat a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

A pénteki bemutatót beharangozó hétfői sajtótájékoztatón Visky András, a színház művészeti vezetője bizonyos mértékig ősbemutatónak nevezte a kolozsvári előadást. Mint elmondta, A kétbalkezes varázslót ugyan játszották már más színpadokon is, de kimondottan a kolozsvári előadáshoz készült a Cári Tibor által komponált zene.


Béres László, az előadás rendezője elmondta, hogy sokan "egyfajta szocreál Harry Potternek" tekintik A kétbalkezes varázslót, amely regény formájában 1984-ben, a Harry Potter-sorozat előtt jelent meg. Hősei, egy varázslóiskola korábbi és jelenlegi "évfolyamutolsó" diákjai azzal szembesülnek, hogy nincs már szükség a csodákra. Egy a csodákban hívő kisfiú példáján keresztül mutatja be a darab, hogy - ha valaki hisz bennük - a csodák valóra válhatnak.

 

kolozsvar


"Nem érezni, hinni kell" - fogalmazta meg az előadás választott mottóját a rendező, aki azt is elmondta, csak viták árán tudta meggyőzni Tompa Gábor színházigazgatót arról, hogy két főszerepet gyerekszínészekkel játszasson. Hozzátette, a Kolozsvári Magyar Operában rendezett tavalyi előadása meggyőzte őt arról, hogy számíthat a 13 éves Ábrahám Gellértre és a 12 éves Szélyes Nórára. Ábrahám Gellért a sajtótájékoztatón is elénekelte az előadás egyik dalát.


Cári Tibor zeneszerző elmondta, hogy nem tekinthető ugyan musicalnek az előadás, a felcsendülő 12 dal azonban hangsúlyos eleme a produkciónak. Hozzátette: a dzsessz, rock, tangó és rap műfajban felcsendülő dalok komponálásánál nemcsak a megformált karaktereket, hanem az előadók hangi adottságait is igyekezett figyelembe venni.


Az előadáshoz "bűvészeti tanácsadóként" járult hozzá a Belloniként ismert Ledniczky Béla bűvész. Laczkó Vass Róbert színész elmondta, hogy nagy kihívás a színészek számára rövid próbafolyamat után olyan trükköket bemutatni a színpadon, amelyeket a bűvészek fél évig gyakorolnak.  Az előadás díszleteit Csíki Csaba, jelmezeit Ledenják Andrea tervezte, koreográfiáját Sinkó Ferenc jegyzi.

 

MTI

 

 

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.