Koncertek, tánc, performansz az El Kazovszkij-kiállítás finisszázsán

2016. február 9. kedd, 12:14

Koncertek, táncelőadás és irodalmi performansz is várja a közönséget a Magyar Nemzeti Galéria A túlélő árnyéka - Az El Kazovszkij-élet/mű című kiállításának szombat esti finisszázsán.

    

El Kazovszkij a késő 20. század és az ezredforduló egyik legeredetibb és legszuggesztívebb magyar képzőművésze volt, aki festőként, performerként, díszlettervezőként és költőként is hatalmas életművet hagyott hátra. A MNG mintegy 400 művet bemutató kiállítása arra vállalkozik, hogy művészettörténetileg pontosabb képet rajzoljon az El Kazovszkij-életműről - közölte az MTI-vel hétfőn a Nemzeti Galéria.

 

kazo    

Tájékoztatásuk szerint a kiállítás szombati finisszázsán 18-tól 24 óráig számos, El Kazovszkijhoz köthető társművészeti program várja a látogatókat.
    

Emlékkoncertet ad Szilágyi Ákos és a Fölöspéldány elnevezésű, a hetvenes évek végén alakult avantgárd irodalmi formáció, melynek El Kazovszkij is tagja volt. Gergye Krisztián táncművész, aki maga is szerepelt a festő híres, Dzsan panoptikum elnevezésű performansz-sorozatában, ismét előadja Hattyú című, improvizációs performanszát.
    

Bár versei csak halála után jelentek meg, El Kazovszkij elsősorban költőként definiálta magát; ennek állít emléket az este folyamán színészek, hírességek és amatőr előadók részvételével a Kazolini című irodalmi performansz, Frenkó Zsolt rendezésében.
    

El Kazovszkij egész életében rajongott David Bowie-ért, lenyűgözte a zenész-énekes kirobbanó energiája, érzékenysége, az egész Bowie-jelenség: a finisszázs programja ezért a The Starmans koncertjével zárul - közölte az MNG.
   

 A kiállítás vasárnapig látható.

 

 

Az, akinek nincs módja megtekinteni a tárlatot, elérheti Alföldi Róbert tárlatvezetését. 

 

 

 

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.