Az időnk rövid története - Felnőtt bábelőadás a Trafóban

2016. február 10. szerda, 10:00

A Trafóban látható február 12-én Az időnk rövid története című felnőtt bábelőadás bemutatója. A Vaskakas Bábszínház és az ESZME koprodukciójában a Budapest Bábszínház művészei is közreműködnek.

 

„Csak lenni: még nem élet. Ezer élet együtt se volna sok, és hogy fogy ez
az egy is! pedig minden óra, mellyel a nagy csöndet megrablom, valami uj hír hozója; s szégyen volna néhány napért raktáron óvni magamat
s ezt az ősz lelket, mely mint lemenő csillag, az emberész minden határán túlra követni vágyik a tudást.”
(Tennyson: Ulysses)

 

Az idonk rovid tortenete LR

 

Négy fiatal színész, négy aggastyánkorú báb, egy kutya, egy halott, egy küldetés. Egy hosszú út Budapesttől Velencéig, a jövőtől a múltig, a múlttól a jövőig.


A fiatal színészek jelenléte teremti meg a történet magját képező időskori paradoxont: a lélek még szárnyalna, az agy, a képzelet, a szellem még úgy működik, mint régen, de az öregedő test folyamatosan emlékezteti az embert az élet végére. Az öreg bábok és a fiatal mozgatók kapcsolata olyan bábszínházi formát képes megteremteni, amelyben az elmúlás fájdalma és az öregkori küzdelmekben rejlő bizarr humor egyaránt megjelenik.

 

A darabot Gimesi Dóra írta, a produkció tervezője és rendezője a friss Junior Prima-díjas Hoffer Károly. A zenét Teszárek Csaba szerezte, aki maga is játszik az előadásban Pallai Mara és Szolár Tibor mellett. A negyedik szereplő Andrusko Marcella, a Radnóti Színház tagja, Fodor Tamás pedig felvételről működik közre.

 

A nagyszüleik emlékéből és a körülöttünk élő idős emberek mozdulataiból, történeteiből inspirálódó alkotók ajánlják az előadást mindazoknak, akik látták a Trafóban WIlliam Kentridge társulatának előadásait, a Budapest Bábszínházban a Semmit, fontos moziélményük volt az Ifjúság, A nagy szépség vagy a két Hotel Marigold-film.

 

 

Az időnk rövid története

A győri Vaskakas Bábszínház és az ESZME közös előadása

 

Író: Gimesi Dóra
Zeneszerző: Teszárek Csaba
Rendezőasszisztens: Rigó Anna
Tervező, rendező: Hoffer Károly


Játsszák: Andrusko Marcella, Pallai Mara, Szolár Tibor, Teszárek Csaba


Közreműködik: Fodor Tamás; Pethő Gergő, Wagner-Puskás Péter

 

2016. február 12.

Trafó Kortárs Művészetek Háza

 

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.