2 milliárd 300 millió forintos kormányzati támogatásban részesül a Nemzeti Színház

2002-04-16 19:00 ATV

ATV-Híradó



- Mv.: Jelenleg már 2 milliárd 300 millió forintos kormányzati támogatásban részesül a Nemzeti Színház. Közben az ország 33 színháza összesen nem kap még 2 milliárd forintot sem.

- R.: A Nemzeti Színház nemrég 1 milliárd 725 millió forintos működési támogatást kapott a kabinettől a költségvetési tartalékból. A tavaly decemberben működési költségekre megszavazott 575 millióval együtt 2002-ben már 2.3 milliárd forint kormányzati támogatásban részesül a teátrum. A kultusztárca államtitkára szerint a pénz beuházási és üzemeltetési költségekre kell.

- Ács Tamás gazdasági helyettes államtitkár, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma: Üzemeltetéssel kapcsolatos költségeket természetesen a beruházás nem tartalmazhatta, úgyhogy a kormány jogosan döntött a Nemzeti Színház működési kiadásainak biztosításáról az említett kormányhatározatban.

- R.: A Nemzeti 2.3 milliárdjából egyébként több mint 33 színházat lehet fenntartani, az ország 33 önkormányzati fenntartású színháza ugyanis együtt mindössze 1 milliárd 989 millió forintot kap az államtól művészeti tevékenységre.

- Á.T.: Nekem nem állnak rendelkezésre adatok, hogy hány színház milyen működési támogatással rendelkezik éves szinten. Egyet tudok, hogy az épület műszaki átadását, átvételét követően korrekt és megalapozott műszaki számításokat végeztek a beruházók illetve a Nemzeti Színház Részvénytársaság, e számokat a minisztérium felülvizsgálta, és ezt a javaslatot tette a kormány felé.

süti beállítások módosítása