Topdogs

2002-04-19 12:25 Info rádió

Info rádió - Hírek

Riporter Borkesz Andrea


Mv.: - Szombaton, azaz április 20-án a Kamra Színházban bemutatják Urs Liedmen svájci kortárs drámaíró Topdogs című darabját. Magosi Lászlót, a rendezőt Borkesz Andrea kérdezte.

Bagossy László rendező: - .... kirúgott menedzserekről van szó, akik korunknak egy érdekes áldásában részesülnek. Nevezetesen, hogy állásukat elveszítve egy úgynevezett out placement iroda szolgáltatásainak segítségével mindenféle tudományos módszerekkel és egy nagyon komplex foglalkozás révén keresnek nekik új állást. Ezekben a módszerekben, amiket ezeken a tréningeken alkalmaznak nem sok olyasmi található amit nem csak vállalati menedzserek, de politikusok is és nagyon sokféle ember, aki ebben a mai világban boldogulni próbál, igénybevesz. Tehát túl azon, hogy a menedzseri, szakmai menedzser szakma van a történet középpontjában, egyéb áthallásai is vannak a történetnek. De a lényeg, hogy pszichológiai stratégiák kötik őket és .... eszköz. Olyanokkal, amikkel egyrészt magukat, saját magukat, a saját lelkiállapotukat javítják és olyanokat amikkel másokkal szemben fel tudnak lépni.

R.: - Itt ebben a darabban konkrétan milyen manipulációs helyzetgyakorlatok vannak?

Bagossy László rendező: - Némileg túloztunk bizonyos helyzetekben, de az alapja mindig valóságos azoknak a játékoknak amiket játszunk. Pszichodrámagyakorlatok vannak, ahol önmagukat vagy éppen a főnöküket kell eljátszaniuk a kirúgott menedzsereknek. Különböző csoportépítő tréningek vannak, járás- és beszédgyakorlatok, és a többi, és a többi. Tehát az egész mű nagyon furcsa kötetlen szervezetű. A szerepjátékot leszámítva igazából ilyen tréninggyakorlatoknak a sorozatából áll. NIncs egy olyanfajta mesedramaturgiája amit megszokhattunk mondjuk egy Shakespierrenél vagy más klasszikusoknál. A bevezető mű egy középgenerációs menedzservilágra hivatkozik, ami egy speciális svájci, vagy inkább nyugat-európai szindróma. Én generációban egy kicsit korábbra hoztam. Nálunk frissebb és újabb ez az egész kultúra és egymásfajta generációhoz köthető elsősorban. Egy picit éppen ezért karcosabban, ironikusabban fogalmaztunk. Ezek az emberek nem egy élet ................... próbálják magukat kondícióba hozni, hanem nagyonis életerősek. Kaptak ugyan egy pofont az élettől, de aztán újra csatába mennek és minden esélyük megvan, hogy számomra kétes győzelmeket mutassanak a piac világában.

süti beállítások módosítása