A régi jó receptek alapján készült ételkülönlegességeket egyforma sikerrel vonultatták fel a hatalmas magyar tök és a kalocsai paprika ünnepén.

2002-09-22 18:30 TV2 (MTM-SBS)

Tények - este

Riporter B. Papp László, Szabó T.


Sz. L.: - Tök jó dolga volt annak, aki a hétvégén megfordult valamelyik hagyomány és gyomorápoló étek fesztiválon. A régi jó receptek alapján készült ételkülönlegességeket egyforma sikerrel vonultatták fel a hatalmas magyar tök és a kalocsai paprika ünnepén.

B. P. L.: - Ez itt a kalocsai időkapu. A Paprikafesztiválon ezen keresztül vezetett az út a honfoglaló magyarok jurtájába éppúgy, mint Mátyás király konyhájába, vagy Kossuth Lajos bajtársai közé.

Kökényesi József: - Az igazi 40-es évek pálinkája, amit a férfiak simán itták a pálinkát, a nőknek tettek bele méz, és az volt az igazi mézes pálinka és ez gerjesztette meg a nőket is és a férfiakat is.

B. P. L.: - Akik a mézes pálinkától eléggé begerjedtek, akár háromnapos erjesztett lótejért, vagy királyi medvesültért is hajlandóak voltak sorbaállni. A medvehúst ugyan a középkori szerzetesek nem kínáltak, böjtöt azért nem tartottak. A szakácsrend tagjainak aprított tyúkfi, disznónyelv és nyuvasztott ökör mellé juhtúrós csücsür is került az asztalára.

Sz. T.: - Bőven akadt ideje a tökölésre a nagydobosiaknak a hétvégi Sütőtök Fesztiválon. A töklökő, tökváltó verseny mellett a helyiek keresték a legnagyobb sütnivalóval rendelkező gazdát. Az idén egy nagydobosi nőnek kedvezett a szerencse, aki egy 123 kilós tökkel ütötte meg a főnyereményt. Az érdeklődők ízelítőt kaptak a Tökszínház társulatának játékából is. A szervezők azzal az eltökélt szándékkal rendezték meg a fesztivált, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a dobosi tök maga a tökély.

süti beállítások módosítása