Az eddigi 50 % - ról 25 % - ra csökken jövõre a Nemzeti Kulturális Alapprogram miniszteri kerete. Görgey Gárorral Szûcs Péter beszélgetett

2002-09-24 08:27 Infó rádió

Reggeli híradó

Riporter Szűcs Péter


Mv.: - Az eddigi 50 % - ról 25 % - ra csökken jövőre a Nemzeti Kulturális Alapprogram miniszteri kerete. Görgey Gárorral Szűcs Péter beszélgetett.

R.: - Mi lesz a preferált terület a következő...

Görgey Gábor, kulturális miniszter: - Nincs preferált terület. Egyáltalába nincs preferált terület. Tehát ugye a filmet ki kell vennünk ebből, mert a filmtámogatásra van egy külön Mozgókép Alapítvány tehát ez az egyetlen olyan művészeti terület, amelyik itten nem szerepel, de egyébként az irodalom, színház és sorolhatnám végig, képzőművészet, tehát mindenfajta kulturális területnek megvan a gazdája, a grémiuma ebben a Nemzeti Kulturális Alapban, és nincs preferáció. Tehát mindenki pályázhat és mindent remélem mérlegelve elbírálnak.

R.: - Ugye jövőre lesz 10. évfordulója a Nemzeti Kulturális Alapprogramnak és ebből az alkalomból széles sávra váltunk címmel hírdet programot, amelynek a lényege ahogyan én értelmeztem hogy meg szeretnénk nyerni az üzleti szférát támogatóként, illetve az embereket is szeretnék hogyha minél inkább éhesek lennének a kultúrára. Hogyan akarják a mecanetúrát gyakorlatilag így fejleszteni? Tehát mi a...

Görgey Gábor, kulturális miniszter: - Ennek a lényege az is amit ön mond, de a még szélesebb sávú lényege az, hogy működik ez a nagyon jó intézmény amit csak fejleszteni kell és gazdagítani kell és semmiképpen sem sorvasztani, csak demokratizálni természeteses, illetve őrizni a demokratizmusát és az autonómiáját, tehát ezt hangsúlyozom. ennek a programnak az a lényege és úgy gondolom hogy a 10 éves évfordulót így lehet alegméltóbban megünnepelni, hogy tudatjuk a társadalommal, mert azért nem nagyon tudják hogy ez létezik. Tudatjuk a társadalommal, hogy van egy ilyen intézmény és van egy olyan intézmény, tehát van egy olyen intézmény amelyik a kultúrának az anyagi gazdája, hogy ez jól működik, hogy ez mit jelent a magyar kultúra fejlesztése és fejlődése szempontjából.

Mv.: - Görgey Gábor kulturális minisztert hallották!

süti beállítások módosítása