Mesemondók és vándormuzsikusok napját tartják kora délutántól a Millenáris Parkban

2002-09-24 10:55 Infó rádió

Infó hírek



Mv.: - Mesemondók és vándormuzsikusok napját tartják kora délutántól a Millenáris Parkban. Kirtkeszner Ágnes projekt-főtitkárt Tamás Amarílisz kérdezte az eseményről.

Kirtkeszner Ágnes, a Millenáris Park projekt-főtitkára: - Ez a kedd ez annyiban lesz különleges, itt a Kenderkút Kézművesműhely játszóháza fog kezdeni tizennégy órától Halmso Kata és társai vezetésével. Erről azt kell tudni, ez nem csak egy hagyományőrző, mesterségeket bemutató vagy felfrissítő kis kézműves játszóház, hanem igyekszik mindig az adott hónapra jellemző mesterségeket elővenni, olykor a jeles ünnepekhez kapcsolódva és ezen mesterségek csínjaira-bínjaira tanítja a gyerekeket. Fafaragást lehet tanulni, kopjafát lehet faragni, szőrékszer készítést, amit Vidis Zsóka csinál, vagy nemezkészítést Novák KÁrollyal, langallósütést kipróbálhatnak a gyerekek, ami egyébként az ősi magyar kenyérnek a neve. De lehet gyertyát is önteni, illetve a gyöngyfűzés és a gyöngyszövés rejtelmeibe is bevezetjük a látogatóinkat. Közben zenés-bábos színházi programokat láthatunk. Halmos Kata vezetésével mennek a Pásztorjátékok. A Fakutya Zenekar kísér muzsikával, illetve tizenöt órától Madárröptető címen moldvai meséket, muzsikákat és játékokat hallgathatnak a gyerekek. Tizenhat órától pedig az aprók tánca ugyancsak a Fakutya Zenekar kíséretében, tehát egy kis gyerektáncház várja a látogatókat.

R.: - Ősi dolgok amiket most itt felkínálnak.

Kirtkeszner Ágnes, a Millenáris Park projekt-főtitkára: - Hát részben ősi, tehát ugye a népi hagyományokhoz kötődnek, részben pedig számtalan olyan előadásjáték van, ami azért a modern, tehát a mai világhoz is közel áll. Én úgy látom az eddigi tapasztalatok alapján, hogy nagyon sikeresek ezek az előadásaink vagy műsoraink.

Mv.: - Kirtkeszner Ágnes projekt-főtitkár beszélt a Millenáris parki mesemondók és vándormuzsikusok napjáról

süti beállítások módosítása