A Nemzeti Színház Részvénytársaság vezérigazgatója megerõsítette, hogy Törõcsik Marival és Ráckevei Annával nem sikerült megegyezni az új évadra

2002-09-20 18:30 Kossuth

Esti Krónika



László Judit: - A Nemzeti Színház Részvénytársaság vezérigazgatója megerősítette, hogy Törőcsik Marival és Ráckevei Annával nem sikerült megegyezni az új évadra. Holnap a Magyar Dráma Napján különféle programokat szerveznek a most átadott új jegyirodában. Bánkúti Gábor összeállítása.

Bánkúti Gábor: - A Schwajda György megálmodta programot valósítja meg első évében az Új Nemzeti Színház, mondta Bosnyák Miklós vezérigazgató, amikor délután megnyitotta az Új Városháza közelében lévő Sörház utcai Jegyirodát. Egyetlen bemutató marad el, a Lear királyé, amiben Törőcsik Mari játszotta volna a címszerepet, mert az orosz rendező, Vasziljev az igazgatóváltás miatt lemondta a munkát. Ezért gondolták az előadásra szóló szerződést felmondani vagy átalakítani a művésznővel. Erről Bosnyák Miklós ezt mondta a Krónikának.

Bosnyák Miklós, vezérigazgató, Új Nemzeti Színház: - Csatlakozom Törőcsik Mari ügyvédjéhez, aki azt mondta, hogy jogi eljárás folyik és ameddig ez nem zárul le, addig én nem szívesen nyilatkozom róla. Várjuk meg, hogy ennek mi lesz a vége. Én azn vagyok, hogy egyezség legyen, mint ahogy első megbeszélésünk alkalmával is azzal kezdtem, hogy nagyon sajnálom, hogy így alakult, hogy elmaradt a Lear király. Nem én mondtam le, nem a színház mondta le. Természetesen azt hiszem, hogy Törőcsik Marinak a mindenkori Nemzeti Színház társulatában van helye. Én erre tettem is ajánlatot, a művésznő ezt első körben nem fogadta el. Várjuk meg az egyeztetés végét. És nagyon, őszintén remélem, hogy békességgel tudunk megegyezni a dologban.

B.G.: - A 22 tagú társulat első bemutatója Ibsen Peer Gynt-je lesz a mindvégig színpadon lévő Rátóti Zoltánnal a címszerepben. A norvég rendező, Cleey Johnssen elmondta, nem múltszázadi romantikus darabot visz színre, részben ezért nem Greeg zenéjét használja, amit Ibsen nem is szeretett, hanem Csemiczky Miklós ír újat. Előzőleg még a Beregszászi Színház jön vendégjátékra Csokonai Karnyúnéjával. Még októberben Székely János darabjával, a Kaligula helytartójával avatják a stúdiószínpadot is, Taub János a rendező. Holnap a Magyar Dráma Napján a Sörház utcai jegyirodában délelőtt 10-től délután 3-ig a társulat színészeivel, színésznőjével találkozhat a közönség

süti beállítások módosítása