október 12-én este 7 órakor a budapesti bemutatóra kerül sor a Merlin színházban

2002-10-11 14:45 Infó rádió

Info - délután



Mv.: - Aristophanes: Lüzisztratéjának július július 15-i zalaegerszegi premierje után, október 12-én este 7 órakor a budapesti bemutatóra kerül sor a Merlin színházban.
A rendező Jordán Tamás, Borkesz Andrea vele beszélgetett.

R.: - A Merlin Színház ugye a Zalaegerszegi Nyári Színházzal közösen mutatta be az idén nyáron Zalaegerszegen, illetve utána Kőszegen Aristophanes: Lüzisztratéját, ami egy áldozott változat. Kik azok, akik átdolgozták ezt a darabot és miért volt rá szükség?

Jordán Tamás: - Na most az előzménye az, hogy én ezt a Lüzisztrate darabot nagyon régóta szerettem volna megcsinálni, nagyon kedves történetnek tartottam, csak nagyon nehezen érthető ez egy Aristophanes komédia, ami tele van korabeli ókori utalással, tehát nagyon nehezen élvezhető. Hogy ezt jól előadhassuk, én megkértem Hamvai Kornélt, hogy dolgozza át a nyelvezetét és tegye olyan korba, amilyenbe akarja. És Nádasdy Ádámot kértem arra, hogy írjon hozzá verseket, merthogy én zenés, táncos játéknak képzeltem el. Meg is történt, a két kiváló alkotó nagyon jó munkát végzett. És magát a koreográfiát és a zenét azt meg Horgas Ádám az Atlantis csapat vezetője csinálta.
Most még annyit mondanék, azért akartam a Lűzisztratet, hogy legyen most a Merlinben, mert nagyon tehetséges fiatal alkotó gárda van itt az Atlantis társulat és a volt Merlin Színház vagy iskola növendékei, nagyon való nekik a történet. Tehát ebből lett így az én rendezésemben egy fergeteges zenés, táncos, komédia.

R.: - Említette, hogy szabad kezet adott Hamvai Kornélnak ahhoz, hogy abba a korba helyezze a történetet, amelybe ő akarja. Melyik korba került végül is ez a történet?

J.T.: - Ez egy nagyon furcsa időtlen történet, mert végül is valahogy az ókorban játszódik, de tele van anakronizmussal, Tehát egészen egyszerűen mászkál a korok között ez a történet és a kiállítás is igyekszik úgy sugallni, hogy bármikor lehet ez, ókorban is lehet, ma is lehet, tehát ez így kortalannak mondható a játék.

R.: - Kiket láthatunk egyébként a főbb szerepekben.

J.T.: - Igen, ezt kellett volna az elején mondani, hogy kiváló tehetséges ifjú titán színésznő Gubár Gabi a Lüzisztrate, akik még így vendégeskednek, tehát nem az Atlantis és a Merlin Színház tagjai Bozó Andrea és Németh Jutka és van egy angol színész, aki már jól beszél magyarul, itt a Merlinben többször látható Mike Kelly ős egy spártai embert játszik, aki töri a görögöt, illetve a magyart és annyira tud magyarul, hogy élvezhető magyarul is a játéka

süti beállítások módosítása