Október elején indította útjára a British Country kiemelkedõ mûvészeti programokat felvonultató sorozatát Showcase címmel

2002-10-10 10:57 Infó rádió

Infó hírek



Mv.: - Október elején indította útjára a British Country kiemelkedő művészeti programokat felvonultató sorozatát Showcase címmel. Ma és holnap este hét órától a Showcase programjaként vendégszerepel a Tivoli Színházban a .... Theatre, Nagy-Britannia egyik legnépszerűbb utazótársulata. Makács Lászlót, a Merlin Színház angol tagozatának igazgatóját, valamint a vendégjáték egyik szervezőjét Borkesz Andrea kérdezte.

R.: - Kiknek szól valójában Andersennek ez a meséje, a Red Shoes, amit magyarul piros cipellőként fordítottak?

Makács LÁszló, a Merlin Színház angol tagozatának igazgatója: - Hát mindenkinek szól aki szereti a színházat, azoknak meg pláne szól akik a nagyon jó színházat szeretik. Ez egy fantasztikus előadás. Ez csak egy apropó valójában, hogy kiválasztottak egy ilyen darabot, különben ez a rendező, illetve ez a társulat dolgozik most a Merlin Színházban is és valójában ők egy ilyen, nincs erre egy igazán jó magyar szó, ilyen .... színházat csinálnak, ami azt jelenti, hogy egy nagyon összeszokott stáb, nagyon jó csapat kiválaszt egy alaptémát, amiről van egy nagyon erős vizuális képe a rendezőnek és a díszlettervezőnek, akik együtt dolgoznak most is és akkor abból elmesélnek egy történetet. Ez a történet a vágyakozásról szól, arról szól, hogy hogy tudok a saját bőrömből kibújni, hogy hogy válhatok azzá az emberré akit én elképzelek saját magamról és hogy ez lehet-e vagy nem lehet, vagy meg tudom-e erőszakolni a sorsot vagy önmagamat. Mindenkinek szeretettel ajánlom ezt az előadást, annak is aki csak épp hogy beszél angolul, mert elsősorban látvány és mozgásközpontú előadás. Van benne némi szöveg, de valójában a stílusoknak egy olyan különleges keveredése, a tánc, a vizualitás és a filmjáték, amit nagyon kevesen tudnak ilyen fantasztikusan jó arányban művelni Magyarországon. És érdemes eltanulni a jót azt gondolom. A rendező Emma R...-t, Anglia legrangosabb színházrendezői díjára terjesztették fel ezért az előadásért, tehát most ő dolgozik velünk és egy új előadást hoz létre a Merlinben a Sámán színházzal, Merlinnel, illetve a ....- közösen, és most a jövő héten haza kell mennie, mert ha minden jól megy meg is kapja ezt a díjat, amely díjat ezer rendező közül adnak ki valakinek.

R.: - Ha egy magyar színházi társulattal kellene összevetni ezt a színházi társulatot, akkor kihez lehetne őket hasonlítani?

Makács LÁszló, a Merlin Színház angol tagozatának igazgatója: - Nem tudom. Egészen különleges. Azért is örülök annak, hogy sikerült az előadást elhozni a Britist Country támogatásával, mert hát nagyképű dolog azt mondani, hogy lehet belőle tanulni, de érdemes megnézni, érdemes nézni ilyeneket, mert mindenki szeret beszélni arról, hogy multimédia előadások, de valójában ez egy igazi multimédia előadás és azt gondolom, hogy ez egy nagyon jó út arra, hogy hogy lehet ezeket a különböző művészeti formákat összehozni egy előadáson belül

süti beállítások módosítása