Mindenféle épület funkcióját vesztette, vagy éppen az a funkció szükségtelenné vált, átalakult és a többi

2002-10-16 09:05 Kossuth

Napközben



- Mv.: Az elmúlt évtizedek során időről időre felfigyelhettünk egy-egy elhagyott épületre, aminek éppen semmiféle funkciója nem volt, vagy éppen akár a második világháború óta is üresen volt, hiszen akkor annyira leromlott az állapota, de aztán az idők folyamán ezeknek a helyzete általában rendeződött, viszont nagyon sok új üres épület lett, keletkezett, újabbak ürültek ki akkor, amikor a rendszerváltás kapcsán egy nagyon nagy gazdasági átalakulás kezdődött. Mindenféle épület funkcióját vesztette, vagy éppen az a funkció szükségtelenné vált, átalakult és a többi. A legnagyobb gondot azt hiszem, akkor okozza egy ilyen ház, ha az valamilyen speciális feladatra jött létre, mondjuk mozinak építették. Van egy ilyen ház...

- R.: Hát igen, nincsen szomorúbb látvány például, mint egy uszoda víz nélkül vagy egy hangversenyterem pódium nélkül vagy székek nélkül. Hát hasonlóan megdöbbentő látvány éri az embert akkor, amikor egy elhagyatott vagy elhagyott moziban jár. Pécsett is három évvel ezelőtt elkezdődött egy folyamat, sorra zárták be a belvárosi és a város különböző helyein lévő mozikat.

- Mv.: Győzött a multiplex.

- R.: Hát ezt szokták mondani, hogy győzött a multiplex. Ennek más oka is lehet, nyilván közrejátszott ez a folyamat is, hogy a multiplex mozik egy újfajta szolgáltatással jelentek meg az országban, tehát jobb hangminőséget, nagyobb kényelmet, szebb képeket tudtak adni, de aki erről beszél és moziba járó ember, azért mindig felemlegeti, hogy azért a régi, hagyományos moziknak a hangulatát ezek nem tudják megadni. Na hát bezárták a mozikat, próbálkoznak azzal, hogy valamilyen új funkciót tudjanak adni ezeknek az épületeknek. Pécsett is három év óta például a belvárosban lévő Apolló mozit bezárták. Az önkormányzat azóta is próbálkozik azzal, hogy hasznosítani tudják. Különböző pályázatokat írnak ki, elbírálják ezeket a pályázatokat. Eddig még olyan pályázó nem akadt, akinek szívesen a birtokába adták volna.

- Mv.: Most moziba megyünk, egy üres moziba.

- R.: Most menjünk el egy üres moziba. Kovács Miklóssal jártunk az Apollóban.

- KM.: 1999 végéig három belvárosi filmszínház volt Pécsett, a Park, az Apolló és az Uránia. Ezeket a 90-es években az Intercom működtette, bérelve az épületeket. Azelőtt a Baranya megyei Moziüzemi Vállalathoz tartozott mindhárom. 1999 őszén sokminden megváltozott. Hatalmas tíztermes multiplex mozi költözött a városba és akkor az Intercom úgy döntött, kivonul Pécsről, nem működteti tovább sem a Parkot, sem az Apollót, sem az Urániát. 1999. november 3-án a sorban elsőként bezárták a Park Mozit. Az utolsó előadásra keserű viccként húsz forintért árúsították a belépőjegyeket, mint a régi szép időkben. A leges-legutolsó levetített film története és címe is találó volt. Fújhatjuk - ez volt a plakáton. Egy a megszünés ellen hiába kűzdő fúvószenekar mutatta be a mozgókép némi angol humorral fűszerezve. Aznap este a csilláron is lógtak a vetítőteremben és nemcsak a 20 forintos jegyárnak köszönhetően. A pécsiek elcsúcsúztatták a Belvárosi Parkmozit. Akkor készült a következő felvétel.

- Jó estét kívánok, tisztelt vendégeink! Somos Lívia vagyok, ennek a mozinak az üzemvezetője. Kollégáim és magam nevében nagyon sok szeretettel üdvözlöm önöket Park Mozi utolsó előadásának alkalmából. Reméljük, hogy nagyon sok szép és kellemes órát töltöttek nálunk, a teremben is, a kertben is és azt is reméljük, hogy ha volt némi kellemetlenség, azt elfelejtik és kérjük, hogy felejtsék el. Nekem különösebb tisztem nincs, mint az, hogy ezzel az utolsó előadással a mozi és a dolgozói nevében elbúcsúzzak önöktől, mert hiszen cirka másfél óra múlva a gépek végleg legállnak, elsötétedik minden, elmegyünk haza és nincs tovább.

- KM.: Ugyanazon év decemberének végén elsötétült az Uráni filmszínház és az Apolló mozi épülete is. Néhány héttel később némi átalakítás után az Uránia ismét kinyitott és azóta is vetíti a filmeket, mellette a tíztermes pécsi multiplex is vonzza a látogatókat. A belváros szívétől, a Széchenyi tértől kellemes sétával két-három perc alatt lehet eljutni az Apolló Mozi épületéig, ami 1999 óta, lassan három éve üresen áll. Zsoldos László kollégámmal a héten részesei lehettünk egy Apolló mozis körútnak, miután sikerült kinyittatni az épületet.

- Ez itt a főbejárat. Ez is zárva. Ez a felirat nagyon jó itt, még kint van a plakát, hogy jó szórakozást kívánunk műsorainkhoz.

- Menjünk hátra, talán a hátsó udvarból be lehet jutni. Hoztunk elemlámpát is. Végig fel van ázva az épület, így pereg le a vakolat, de egészen magasan.

- Egész szinte a tetőig, tehát nemcsak az alapoknál ázik át, hanem alulról, felülről, mindenhonnan. Ezt rendbehozták annakidején, vagy tíz évvel ezelőtt, elég furcsa színekre, lilára, meg bordóra, meg zöldre festették. Nem nagyon illett itt a környezetébe. No, amit oda felkentek, az mind jön lefele.

- Hát ez pedig a Baranya megyei Moziüzemi Vállalatnak az irodaháza, ami kapcsolódik az Apolló Mozi épületéhez.

- Itt kellett kijönni, ez volt a kijárat.

- Azt tudni kell, hogy ez két mozi volt valójában, volt egy nagytermi mozi és volt egy nyolcvan férőhelyes kis klubmozi, ahol inkább a művészfilmeket vetítették. Minden be van zárva, ajtó-ablak.

- De itt vannak még egyébként a korábbi moziplakátok. Hosszú alkony, 101 kiskutya, Jurassic Park, Bolse Vita és Mel Gibson is itt könyököl, ez a Váltságdíj. Sok kulcsa van... Megyek előre.

- Hú, itt most jó hideg van. Hát ez teljesen kiürült ez az irodarész. Ez volt itt a klubmozi, ez az, ami körülbelül olyan nyolcvan férőhelyes kis mozi. Lehullott a vakolat a mennyezetről. Még vetítővászna sincsen.

- Most problémás volna előszedni, de innen be lehet tekinteni...

- Bekukkantunk itt a gépháznak a vetítőablakán.

- Ez is megvan, sőt, filmtekercsek, vagy az orsók legalábbis itt vannak még fent.

- De maguk a vetítőgépek már nincsenek itt.

- Be lehet kukkantani, ez pont a vége a filmnek. Na, ott van egy olló, a film legeleje. Magyar Filmlaboratórium kft., ez pedig - jó lenne felismerni a jelenetet, itt jön valami - valaki, színes kép, valami űrhajós film, úgy nézem, mert ilyen szkafanderes emberek vannak rajta. Hát itt még sörösdoboz. Ez úgy néz ki ez az íróasztal, mint hogyha nemrég hagyták volna, habár mondjuk a naptár itt mutatja, hogy 1999, boldog új esztendőt. 1999. december 31-én zárták be...

- És a legutolsó decemberi program, a 99 decemberi program még itt van, az Ítéletnap, Schwarzenegger főszereplésével. Ez volt hányadikán?

- December 16-tól 22-ig és végül egy Tágra zárt szemek című Stanley Cubrik-filmet vetítettek.

- ... amikor elszakadt a film, akkor ide egy szögre feltették és itt van az a spulni, amivel át lehetett tekerni az egyik orsóról a másikra a filmet.

- Ez az erkélypáholynak a legelső sora, innen volt szerintem a legjobb kilátát, ha lehetett, mindig ide kértünk jegyet. Ezek a székek.

- És innen is eltünt a vászon, sőt, a teljes hangrendszer hiányzik, úgy látom, csak egy ilyen nagy üreg tátong szemben a nézőtérrel, a széksorok azonban ugyanígy itt vannak, ezek a régi, jól kipróbált, fából készült filmek.

- R.: Az Apolló Mozi hasznosítására beadott négy javaslat közül egy sem nyerte el a közgyűlés tetszését, a pályázatot így ismét eredménytelennek nyilvánították. A négyből két elképzelés szerint a művészfilmek vetítése mellett koncerteket, színházi előadásokat, kiállításokat tartanának az épületben. Egy budapesti cég a moziteremben gyerekek készségfejlesztését segítő játszóházat alakítana ki, egy pécsi kft.-t viszont csak az irodák érdekelnék, helyükre lakásokat építenének. Nem kizárt, hogy ez utóbbi két pályázó összefog és közösen dolgoznak ki egy tervet a hasznosításra. Ha azonban erre nem kerül sor, jövő év elején minden bizonnyal újabb pályázatot írnak ki

süti beállítások módosítása