Paál István Stúdiószínházi Fesztivál

Fesztivállal és drámaírói pályázattal emlékezik Paál Istvánra a szegedi Pinceszínház.

A Paál István Stúdiószínházi Fesztivált május 6. és 10. között rendezik meg Szegeden. Kancsár József, a Pinceszínház vezetõje elmondta: Paál "Isti" Szegeden kezdte színházi pályafutását, ott vált ismertté, teremtett színházi mûhelyt maga körül. A mai fiatalok egy része nem ismeri sem Paál István munkásságát, sem azt a világot, amelyben dolgozott, ezért a fesztivál zárónapján beszélgetéseket rendeznek, egykori barátai, mûvésztársai emlékeznek rá, megnézhetik például a Petõfi Rock tévéfelvételét.

 

 

A Paál István nevét viselő stúdiószínházi fesztivállal hagyományt szeretnének teremteni Szegeden. Olyan fiatal vagy akár befutott rendezőket akarnak a városba csábítani erre az alkalomra, akik már létrehoztak valami kiemelkedőt. Azt szeretnék, ha majdani nagy művészek elmondhatnák, hogy nekik is Szegedhez fűződik a pályájuk kezdete, vagy jelentős állomás volt a város az életükben. Meghívtak fiatal társulatokat, például a makói Páger Antal Stúdió egy García Márquez-darabot játszik Egy szenvedélyes nő vallomása egy ülő férfi előtt címmel. A szegedi Tömörkény István Gimnázium drámatársulata pedig náluk is előadja máskor már sikerrel játszott produkcióját, Eugen Ionesco A kopasz énekesnőjét.

 

Ami a rendezőkre és társulatokra vonatkozik – szeretnének nekik esélyt adni –, ugyanezt kínálják a drámaíróknak. Kezdeményeztek egy drámaírói pályázatot, amelyre érkeztek már pályaművek, de április 30-ig még továbbiakat lehet beküldeni. Kancsár József azt mondja: jó alkalom lehet ez kezdő drámaíróknak, de olyanoknak is, akik esetleg már több darabot írtak, ám a művek nehezen mozdulnak az asztalfiókból. A beérkező műveket egy szakmai zsűri bírálja el, és a szerzőkkel együtt műhelyfoglalkozásokon megbeszélik, „kivesézik” őket. 

süti beállítások módosítása