Heiner Müller - elõadás a Goethe Intézetben


A Goethe Intézet meghívja

Dr. Frank Hörnigk

Heiner Müller
munkásságáról szóló elõadására

és az azt követõ színpadi felolvasásra

december 5., péntek, 18 óra
Goethe-Institut Rendezvényterem

(Budapest VI, Andrássy út 24)

Heiner Müller (1929 - 1995), akit Magyarországon a legutóbbi idõkig csak szakmai körökben ismertek, az NDK legjelentõsebb drámaírója volt Bertolt Brecht után. Egy szászországi kis faluban, Eppendorfban született. A második világháborúban besorozták a Volkssturmba, amerikai fogságba került, és szabadulása után, 1947-ben belépett az SED-be. Rövid újságírói tevékenykedést követõen, 1958-ban a Tíz nap, amely megrengette a világot címû darabbal kezdte meg szerzõi pályáját a berlini Volksbühnénél.

Heiner Müller (1929 - 1995), akit Magyarországon a legutóbbi időkig csak szakmai körökben ismertek, az NDK legjelentősebb drámaírója volt Bertolt Brecht után. Egy szászországi kis faluban, Eppendorfban született. A második világháborúban besorozták a Volkssturmba, amerikai fogságba került, és szabadulása után, 1947-ben belépett az SED-be. Rövid újságírói tevékenykedést követően, 1958-ban a Tíz nap, amely megrengette a világot című darabbal kezdte meg szerzői pályáját a berlini Volksbühnénél.
A rákövetkező években néhány darabját (Die Umsiedlerin, Der Bau, Mauser) -a valóság nem megfelelő ábrázolása- miatt az NDK-ban betiltották, őt magát pedig kizárták a keletnémet írószövetségből. Müller minderre úgy reagált, hogy további műveihez antik mítoszokat használt fel (Philoktetész, Médea-anyag, 1982), így kerülve el az SED kritikáját.
1978-ban zajlott le a Germánia Halál Berlinben ősbemutatója a Münchner Kammerspiele színpadán. A darab a keletnémet állam korai szakaszát a germán-porosz történelemmel hasonlítja össze, hangsúlyozva a romboló erők folytonosságát. Egy évvel később került színpadra a Hamletgép, az értelem által vezérelt történelem modelljének tagadása. 1984-ben Müllert az NDK Művészeti Akadémiájának tagjává választották, 1988-ban visszakapta írószövetségi tagságát.
Az NDK összeomlása után Müller elsősorban rendezőként dolgozott. Bayreuthi Trisztán-rendezéséért (1993) zseniális operarendezőként is ünnepelték. Ugyanabban az évben fény derült arra, hogy Müller a Stasi 'nemhivatalos munkatársa' volt, azt azonban nem sikerült bizonyítani, hogy tevékenységével bárkinek is kárára lett volna. Miután Müller három évig tagja volt a Berliner Ensemble öttagú vezetőségének, 1995-ben a színház egyedüli vezetője lett. Még ugyanabban az évben, 1995. december 30-án hunyt el.

Dr. Fank Hörnigk, a berlini Humboldt Egyetem professzora Heiner Müller műveinek kiadója a Suhrkamp Verlagnál, Müller színházi munkáit ismertető filmanyaggal kiegészített előadásában mutatja be a szerzőt. Az előadást követően részleteket olvasnak fel a Médea-anyag című darabból. A mű magyarországi bemutatójának december 27-én ad otthont a Merlin Színház. A független produkcióként megvalósuló előadást Dragoş Galgoţiu rendezi, többek között Szilágyi Enikő és Kaszás Gergő közreműködésével.

december 5., péntek, 18 óra

Goethe-Institut Rendezvényterem
(Budapest VI, Andrássy út 24)

süti beállítások módosítása