Könnyû a Miniszter Urat táncba vinni?

Múlt pénteken, február 6-án a táncszakma képviselõi, a magyar Táncmûvészek Szövetsége, a Kortárs Táncszínházi Egyesület találkoztak a Nemzeti Táncszínházban Hiller István kulturális miniszterrel és Schneider Mártával, a mûvészeti és nemzetközi kapcsolatok helyettes államtitkárával.

Senki számára sem jelentett komolyabb meglepetést, hogy főként az anyagi források szűkös voltáról számoltak be a táncszakma képviselői. Így elsősorban a táncművészet jövőjét biztosítani látszó keretek megteremtését kérték a minisztérium képviselőitől. Számos konkrét kérés megfogalmazódott a nyugdíjjogosultság méltányosabb formáitól a színházak közül a Nemzeti Táncszínházat nem érintő ÁFA-visszaigénylési kompenzációig. A mellékelt sajtóanyag nemzetközi tapasztalatokat felsorakoztató kitekintést is tartalmaz, finn és angol táncművészeti finanszírozási rendszereket bemutatva.

Hiller István szakmai kerekasztal összehívását kérte a minisztériummal folytatandó tárgyalások előtt. Ugyanakkor reményét fejezte ki, - ha a filmtörvény életrehívása mintegy 13 évet váratott is magára -, hogy a színházi és mozgóképes szakmai összefogás példái talán a táncosok számára is hamarosan megnyugtató törvényi kereteket teremhetnek művészetük érdekében.

CsB

süti beállítások módosítása