Salome

Salome a Nemzeti Táncszínházban
a Pécsi Balett elõadása

Sikeres pécsi premier után április 7-én este 7 órakor Budapesten is bemutatja legújabb darabját a Pécsi Balett. A Salome címû produkciót az együttes mûvészeti igazgatója, a Kossuth-díjas, Kiváló mûvész, Keveházi Gábor állította színpadra.

A Pécsi Balett alapítója, Eck Imre 1978-ban határozta el először, hogy színre viszi Salome történetét. Eszközül használva a prózát, Oscar Wilde drámáját, és a táncot egyaránt. A zene megkomponálására Petrovics Emilt kérte fel. Örök útkeresőként 1980-ban a társulat fennállásának huszadik évfordulójára újfent elővette Petrovics zenéjét, elhagyta Wilde drámáját és már csak egy színész szerepelt a táncosok között, aki Sárospataky István szövegét mondva tette teljessé a produkciót, melynek televíziós változatát is elkészítette a mester.

Keveházi Gábor alkotása nem az említettek feldolgozása, újra értelmezése, hanem egy vadonatúj mű:
- Rám is nagy hatással van Petrovics Emil modern hangvételű, Salome című műve. Így természetesen a mi előadásunknak is ő a címszereplője. Ám nem a bibliai történetet meséljük el, hanem, külsőségeiben is kortalanná téve az előadást, a mindenkori hatalom erőszakos gátlástalanságát ábrázoljuk. A hatalom - ez érvényes a mai világban is - bármit megengedhet magának, ami ellen küzdeni kell a művészeknek is. Nem vidám, szórakoztató estére kell számítani, de meggyőződésem, hogy a közönség olyan jól fogadja majd az előadást, mint, anno Imre koreográfiáját. /Keveházi Gábor/


Zene: Petrovics Emil
Jelmez-és látványterv: Tresz Zsuzsa
Koreográfus asszisztens: Daczó Eszter
Előadják: Nagy Írisz, Keveházi Gábor, Vincze Balázs, Kozár Eszter
Hucker Katalin, Palman Kitti, Lencsés Károly, Szalka Krisztián, Czár Gergő, Nagy András
Koreográfia: Keveházi Gábor, Kossuth-díjas, Kiváló művész

süti beállítások módosítása