Elhunyt Horvai István

Életének 82. évében, hétfõn elhunyt Horvai István kétszeres Kossuth-díjas rendezõ, érdemes és kiváló mûvész, a Színház- és Filmmûvészeti Egyetem professzora. 1962-tõl a Vígszínház rendezõje volt, 1979 és 1985 között igazgatóként irányította az intézményt. Felsorolhatatlan számú és színháztörténeti jelentõségû rendezéseivel egyedülálló módon gazdagította a magyar színházmûvészetet.

Életének 82. évében, hétfőn elhunyt Horvai István kétszeres Kossuth-díjas rendező, érdemes és kiváló művész; a Színház - és Filmművészeti Egyetem professzorát otthonában érte a halál - tudatta a Vígszínház az MTI-vel.

A művészt a Vígszínház, a Színház - és Filmművészeti Egyetem, a Magyar Színházi Társaság és a MASZK Országos Színészegyesület saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Horvai István 1922. december 15-én született Szegeden. A helyi Tanárképző Főiskola hallgatója volt 1941-től 1944-ig, közben 1942-től 1944-ig Both Bélánál tanult rendezést. Horvai István 1945-ben Szegeden a Fiatalok Kamaraszínházának lett a rendezője, majd a Magyar Színházhoz került, 1947-től egy évadon át a Nemzeti Színház tagja volt.

A leningrádi (ma régi nevén Szentpétervár) színházi intézet aspiránsa volt 1948-49-ben. Hazatérése után az Úttörő Színház rendezője, majd főrendezője, 1951 és 1957 között a Madách Színház igazgatójaként tevékenykedett. Azt követően két-két évadot a miskolci és a Fővárosi (mai Budapesti) Operettszínházban dolgozott. Horvai István 1962-től volt a Vígszínház rendezője, 1979 és 1985 között igazgatóként irányította az intézményt.

"Felsorolhatatlan számú és színháztörténeti jelentőségű rendezéseivel, egyedülálló módon gazdagította a magyar színházművészetet . Különösen kiemelkedőek Csehov-rendezései, és számos emlékezetes magyar ősbemutató fűződik nevéhez. Több évtizeden keresztül oktatott, legendás színészpedagógus volt (...). Mint a Színház - és Filmművészeti Egyetem professzora, élete utolsó percéig tanított" – áll a Vígszínház közleményében.

Horvai István főbb rendezései közé tartozik például Csehov Három nővér, Ványa bácsi, Platonov és Sirály című művének színre vitele, O'Neill Eljő a jeges és Utazás az éjszakába, Örkény István Rózsakiállítás, Csurka István Házmestersirató és Deficit című darabjának bemutatója, Spiró György Az imposztor és Kornis Mihály Körmagyar című művének színpadra állítása.
(MTI)


süti beállítások módosítása