Kezdõdik a színházi évad

Országszerte megkezdõdtek a színházi évadnyitók: az igazgatók bemutatták a társulatok új tagjait és felvázolták a következõ évad programját.

A Thália Színház bemutatói között szerepel Bulgakov Mester és Margaritája, valamint Arthur Miller: Az ügynök halála című darabja is, ez utóbbi Alföldi Róbert rendezésében, Bodrogi Gyula és Vári Éva főszereplésével. Az előadás a Nemzeti Színház és a Thália közös produkciójaként jön létre.

A Madáchban Andrew Lloyd Webber és Bródy János új musicalje lesz látható, emellett előkészületben van egy éjszakai kabaré Hatkezes címmel, Hernádi Judit, Bajor Imre és Gálvölgyi János közreműködésével.

A Vígszínházban Eszenyi Enikő rendezi a Tévedések vígjátékát, a Pesti Színházban pedig Martin McDonagh Vaknyugat című művét állítják színpadra Gothár Péter vezetésével.

A Bárka Színházban William Golding: A legyek ura című előadással kezdik az évad elején a bemutatókat.

Sopronban színre viszik Henrik Ibsen Nóráját és Neil Simon A különterem című komédiáját. Zalaegerszegen, a Hevesi Sándor Színházban a jövő évadban bemutatják Szabó Magda Régimódi történetét és Bereményi Géza új zenés darabját , a Laurát; Veszprémben pedig Jókai Mór Aranyemberét és Csehov Platonov című színművét.

----

Shakespeare és Goldoni

Bár egyelőre még csak próbákkal, de a Vígszínházban és a Pesti Színházban is megkezdődött a 2004/2005-ös évad - olvasható a teátrumok internetes honlapján.

A Vígszínház Nagyszínpadán Shakespeare Tévedések vígjátékának próbái folynak Eszenyi Enikő rendezésében. A darab bemutatója október 9-én lesz. A bemutatók között szerepel még Örkény István Pisti a vérzivatarban című darabja Marton László rendezésében (december 17.), valamint A kávéház című Goldoni-előadás, amelyet Valló Péter állít színpadra (március közepe).

A Pesti Színházban az első előadás szeptember 24-én Martin McDonagh Vaknyugat című művének bemutatója lesz, amelyet Gothár Péter rendez. Joanna Murray-Smith Hűtlenek című drámáját Mészáros Tamás rendezésében láthatja majd a közönség (október 16.). Neil LaBute A modell című darabját Lukáts Andor rendezi (december 22.), míg Schiller Stuart Maria című művét (2005) Alföldi Róbert állítja színpadra.

A Bárka Színház William Golding A Legyek Ura című darabját augusztus 28-án mutatja be, Vidovszky György rendezésében. J. M. Synge The Playboy of the Western World című komédiájából Nádasdy Ádám új fordítást készít, az előadás bemutatóját október 22-ére terveik, Bérczes László rendezésében.

Sibylle Berg Helge élete című művének premierjét decemberben láthatja a közönség, a rendező Czajlik József. A Phaedra című tragédiát Mezei Kinga rendezi, az előadást jövő februárban mutatják be, mint ahogy Maurice Maeterlinck Pelléas és Mélisande című darabját is, Balázs Zoltán rendezésében. T. S. Eliot Gyilkosság a székesegyházban című tragédiáját Csányi János (2005 május), Friedrich Dürrenmatt A vak című darabját Czajlik József állítja színpadra (2005 június) a Bárka Színházban.

A Budapesti Operettszínházban október 1-én tartják Michael John LaChiusa Helló! Igen?! (Hello Again!) című musicaljének premierjét. Az előadást Bőhm György rendezi - olvasható a zenés teátrum honlapján.

Webber és Bródy

A Madách Színházban Békés Pál A kétbalkezes varázsló című gyerekdarabjának bemutatóját Cseke Péter rendezésében szeptember 24-ére tervezi. Joe Di Pietro -Jimmy Roberts Te édes, de jó vagy, légy más című musicaljének premierje november 12-én lesz, az előadást Ács János rendezi. Mindemellett előkészületben van egy éjszakai kabaré Hatkezes címmel, Hernádi Judit, Bajor Imre és Gálvölgyi János közreműködésével.

"Bemutatásra kerül továbbá 2005 tavaszán Andrew Lloyd Webber új musicalje, Andrew Lloyd Webber, Bródy János és Szirtes Tamás közös munkájaként" - tette közzé a színház.

A Madách Színház és a Soproni Petőfi Sándor Színház közös produkciót hoz létre: Neil Simon A különterem című darabját Málnay Levente rendezésében magyarországi ősbemutatóként először Sopronban, majd Budapesten, a Thália Színházban láthatja majd a közönség.

A Magyar Színház a tervek szerint december 3-án mutatja be Balázs Ágnes Andersen avagy a mesék meséje című zenés játékát. Shakespeare A windsori víg nők című vígjátékának október 8-án, míg Mrozek Tangó című komédiájának november 26-án lesz a premierje. A Sinkovits Imre Színpadon Moliere Tudós nők című vígjátékát mutatják be október 22-én.


---------


források: Observer, Magyar Rádió, Index, MTI

süti beállítások módosítása